Acasă Articole Endometrioza, explicată pas cu pas de dr. Elvira Brătilă. Cauze, simptome, tratament

Endometrioza, explicată pas cu pas de dr. Elvira Brătilă. Cauze, simptome, tratament

0
7

Endometrioza este o boală extrem “de zgmotoasă”, manifestată prin durere cronică pelvină, cu efecte asupra fertilităţii femeii, prin recurenţe, pentru femei de toate vârstele, chiar și pentru femeia adultă sau ajunsă la menopauză.

Endometrioza, explicată simplu, se referă la proliferarea celulelor mucoasei uterine, implantate în alt loc decât în cavitatea ei. Cel mai frecvent implantate pe ovare sau pe trompele uterine, pe suprafeţele exterioare ale uterului sau pe suprafaţa mucoasei. Ea poate invada o mare parte din cavitatea pelvină.

Endometrioza poate fi de mai multe feluri

Poate fi peritoneală, poate exista endometrioză ȋn cavitatea toracică, pe cicatricile post-operatorii, post-cezariană, post-epiziotomie, pentru femeile care au născut.

Ȋn prezent nu există o evidenţă clară asupra “cifrelor” endometriozei. Ne străduim să avem o statistică oficială, cu date provenite din toate centrele care cercetează și tratează endometrioza. Putem vorbi de o prevalenţă a bolii de cca 10% din populaţia generală. Ceea ce știm cu certitudine este că intre 30%-50% dintre aceste femei suferă și de infertilitate, de aceea devine de interes general studierea cauzelor și găsirea căilor optime de diagnostic și tratament al acestei patologii” explică pentru Medical TV  Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie.

Citește și STILUL DE VIAȚĂ, FACTOR DETERMINANT ÎN APARIȚIA INFERTILITĂȚII

Cum se stabileste diagnosticul de endometrioza?

Diagnosticul de endometrioza este greu de stabilit, în primul rând pentru că femeia își ignoră uneori semnalele de alarmă.

Cel mai frecvent simptom este durerea pelvină manifestată ciclic, ceea ce pare o durere firească la prima vedere. Durerea pelvină apare de obicei înainte de menstruaţie sau pe parcursul ei. Unele femei pot resimţi dureri ȋn timpul actului sexual sau crampe. De asemenea, durerea mai poate apărea ȋn timpul tranzitului intestinal sau la urinare.

Citește și Durerile abdominale în partea stângă. Când este cazul să ne îngrijorăm

Uneori endometrioza este asimptomatică si poate fi descoperită contextual, în cadrul altor intervenţii chirurgicale sau atunci când femeia încearcă să procreeze și se investighează pentru a descoperi cauzele infertilităţii.

Ȋn ce privește diagnosticarea, endometrioza se poate diagnostica imagistic. Endometrioza profundă, respectiv endometrioza septului recto-vaginal este mai greu de diagnosticat, fiind un mix ȋntre datele clinice, examenul ginecologic, simptomatologia pacientei și datele imagistice: ecografie, RMN/rezonanţă magnetică nucleară, coloscan, ecografie endorectală, investigaţii sugerate de examentul clinic și simptomatologie.

Cum tratamentul este individualizat, așa și managementul diagnostic este individualizat, ȋn funcţie de ce vede medicul ȋn cadrul examenului clinic, ȋn funcţie de vârstă, de antecedente, simptomatologie dureroasă etc.

Citește și Testele de fertilitate: cine, cum şi când trebuie să le facă? Partea I – analizele de bază

Metode moderne de tratament al endometriozei

Având în vedere că nu există o teorie care să explice cum apare endometrioza, nu există un tratament standard, ci mai curând o modulare a tratamentului ȋn funcţie de particularităţile fiecarui caz.

Managementul endometriozei în cazul femeii ȋn perioadă fertilă trebuie gândit foarte echilibrat, ȋn funcţie de caz: de vârsta femeii, de rezerva ovariană, de cât de multe leziuni prezintă, de cât de mari sunt cele care afectează ovarul, nu ȋn ultimul rând, se ţine cont de dorinţa femeii și de obiectivul său reproductiv.

Ȋn afară de acești factori, se ia ȋn considerare simptomatologia dureroasă. Dacă avem o pacientă cu o formă severă de endometrioză, dar ea este asimptomatică, nu există nici un motiv să se opereze. Simptomatologia ȋn endometrioză nu este proportională cu ȋntinderea leziunilor, sunt leziuni minime foarte zgomotoase, cum există leziuni extinse, de tipul celor din endometrioza de sept recto-vaginal, care sunt asiptomatice. Sunt paciente cu noduli de endometrioză ȋntre rect și vagin, care de multe ori invadează peretele rectal, dar nu au nici un simptom și atunci nu are sens o operaţie laborioasă, care presupune de multe ori rezecţii rectale, asa ȋncât lucrurile trebuie analizate ȋn funcţie de caz.” , subliniază Prof. Dr. Elvira Brătilă.

Citește și Durerile resimţite în partea dreaptă a abdomenului nu trebuie ignorate. Iată 10 cauze care le pot provoca

Ce progrese s-au făcut ȋn ceea ce privește tratamentul endometriozei?

Ȋn timp, s-au dezvoltat multe tratamente, din care medicul, în funcţie de factorii de mai sus, va stabili un protocol, cel mai frecvent utilizat fiind tratamentul cu progestative.  Aceste tratamente nu se pot aplica pe termen lung, ele având efecte adverse, nefiind suportate bine a-la-long sau fiind uneri ineficiente, durerea persistând, ȋn ciuda acestora. Ȋn acest condiţii, se impune un management diagnostic complex, care să stabilească protocolul individualizat al pacientei: continuă tratamentul medical sau se decide abordarea chirurgicală.

Citește și Testele de fertilitate: cine, cum şi când trebuie să le facă? Partea a II-a – investigaţii suplimentare

Chirurgia minim invaziva reprezintă „standardul de aur” pentru diagnosticul și tratamentul endometriozei. Intervenția chirurgicală constă în excizia completă a leziunilor endometriozice.

Chirurgia robotică este cea mai avansata formă avansată de chirurgie minim invazivă. Beneficiile pacientului în urma intervenției minim invazive sunt: durere postoperatorie scăzută, necesitate scăzută de medicație antialgică postoperator, cantitate scăzută de sânge pierdut, timp de recuperare mai scurt, traumă scăzută asupra peretelui abdominal, mai puține cicatrici, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă și reintegrarea rapidă în activitatea socială.

Citește și 5 simptome timpurii ale cancerului ovarian

Cu toate progresele care s-au făcut ȋn domeniul farmacologiei și noilor posibilităţi de control al durerii, ȋn această patologie durerea rămâne o provocare. Aceste paciente iau foarte multe analgezice, antiinflamatoare, medicamente care afectează capacitatea de muncă, de concentrare, de desfășurare ȋn bune condiţii a activităţilor zilnice.

În endometrioză, medicul și pacienta sunt o echipă. Cautăm ȋmpreună soluţii personalizate, care să ne sprijine ȋn obiectivele pe care le urmărim: controlul durerii, soluţii de suport pentru inducerea fertilităţii, soluţii suport pentru susţinerea sarcinii. Asa cum conduita chirurgicală se adaptează fiecărui caz ȋn parte, avem posibilitatea să personalizăm tratamentul medical pentru aceste paciente, să oferim alternative terapeutice pentru ca femeia să ȋși recapete sănătatea, echilibrul și a calitatea vieţii.”concluzionează Prof. Dr. Elvira Brătilă.

Prin eforturile susţinute ale Dnei. Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, ȋmpreună cu specialiști ai domeniului, sub egida Societăţii de Obstetrică și Ginecologie, a fost elaborat, ȋn luna august 2019, Ghidul de Conduită diagnostică și terapeutică aprobat de Ministerul Sănătăţii.

 

 

 

 

 

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.