Vaccinul dezvoltat de Moderna este eficient împotriva noilor mutații ale coronavirusului, dar are o eficiență mai mică în cazul tulpinii sud-africane

Vaccinul produs de compania Moderna pare să fie eficient contra noilor tulpini de coronavirus, depistate în Marea Britanie și Africa de Sud. Totuși, eficiența vaccinului pare să fie mai mică în cazul variantei sud-africane și de aceea, experții companiei se gândesc la soluții de îmbunătățire a vaccinului. 

Vaccinul creat de Moderna este eficient în faţa noii variante a coronavirusului din Marea Britanie, a declarat compania. Totuși, este nevoie de mai multe studii care să confirme această concluzie.

Totuşi, dozele nu oferă acelaşi randament în ceea ce priveşte tulpina din Africa de Sud, aşa că gigantul farmaceutic va dezvolta o nouă formă a vaccinului care ar oferi acelaşi nivel de imunitate, circa 95%, reiese dintr-un studiu realizat zilele trecute.

Vaccinul COVID-19 produs de Moderna își păstrează activitatea de neutralizare împotriva tulpinilor emergente identificate pentru prima dată în Marea Britanie și Republica Africa de Sud”, precizează compania într-un comunicat de presă.

Citește și Cum funcționează cele mai avansate vaccinuri împotriva coronavirusului

Cum s-a ajuns la această concluzie

 • Rezultatele sunt obținute din studiile de neutralizare in vitro a serurilor de la indivizi vaccinați cu Vaccinul COVID-19 produs de Moderna;
 • Protocolul de tratament cu două doze de vaccin COVID-19 produs de Moderna, la doza de 100 µg, este în prezent așteptat să ofere o protecție împotriva tulpinilor emergente detectate până acum:
  • Nu a fost înregistrat niciun impact semnificativ asupra titrurilor de neutralizare față de varianta B.1.1.7 (identificată pentru prima dată în Marea Britanie);
  • O reducere de șase ori a titrurilor de neutralizare a fost observată la varianta B.1.351 (identificată pentru prima dată în Republica Africa de Sud), în raport cu variantele anterioare. În ciuda acestei reduceri, nivelurile de neutralizare a titrului în cazul B.1.351 rămân peste nivelurile care se așteaptă să ofere protecție.
 • Pentru și mai multă precauție, Moderna lansează un program clinic pentru a crește imunitatea la variantele emergente:
  • Compania va testa o doză suplimentară de rapel a vaccinului COVID-19 (mRNA-1273), pentru a studia capacitatea de a crește în continuare titrurile de neutralizare împotriva tulpinilor emergente;
  • Compania promovează o variantă emergentă de rapel candidat (mRNA-1273.351) împotriva variantei B.1.351.

În timp ce luptăm să învingem COVID-19, care a creat o pandemie la nivel mondial, credem că este important să fim proactivi pe măsură ce virusul evoluează. Aceste date noi ne întăresc încrederea că vaccinul COVID-19 produs de Moderna ar trebui să ofere protecție împotriva acestor noi tulpini detectate” a declarat Stéphane Bancel, Chief Executive Officer al Moderna.

Citește și TOP Pandemii mortale care bat la ușă, mult mai periculoase decât COVID-19

Ce mutații a suferit Sars-Cov-2

Oamenii de știință sunt tot mai îngrijorați în special de mutațiile observate la tulpina din Africa de Sud. Această variantă de virus are 10 mutații în proteina „spike” (proteina care dă aparența de „coroană” a coronavirusului și de care virusul de folosește pentru a se fixa pe receptorii ACE-2 ai organismului – n.r.). Vaccinurile anti-COVID, inclusiv cel de la Moderna, au fost concepute pentru „a învăța” organismul să atace tocmai această proteină.

Prin noile mutații suferite, virusul poate pătrunde acum mai repede în celulele organismului decât în cazul variantelor inițiale, de la începutul pandemiei. Or, actualele vaccinuri au fost concepute pe baza variantelor inițiale ale virusului.

Totuși, experții consideră că ele ar trebui să funcționeze și în cazul variantelor noi de coronavirus, dar admit că s-ar putea să nu mai fie vorba de o eficiență la fel de mare ca cea indicată inițial (în cazul vaccinului Moderna, de 95 %).

Eficiența vaccinului Moderna

În cadrul studiului făcut de compania Moderna, au fost prelevate probe de sânge de la opt persoane care au făcut cele două doze recomandate ale vaccinului. Rezultatele studiului arată că sistemul imunitar a recunoscut, în urma vaccinării, și noile variante de coronavirus. Anticorpii produși de sistemul imunitar au oprit virusul să intre în celule.

Citește și Vă puteți infecta în continuare cu Covid-19 după ce ați fost vaccinat. Iată de ce

Se pare că efectul de neutralizare al anticorpilor este mai puternic în cazul variantei britanice de coronavirus și mai redus în cazul celei sud-africane. Moderna spune că asta ar însemna că este posibil ca protecția împotriva acestei variante de virus să dispară mai repede.

În cazul variantei sud-africane, denumite B.1.351, studiul Moderna a arătat o eficiență de șase ori mai mică a vaccinului. Moderna spune că acest lucru ar putea însemna că protecția împotriva variantei din Africa de Sud ar putea dispărea mai repede.

Profesorul Lawrence Young, virusolog la Warwick Medical School din Marea Britanie, spune că ar putea fi un motiv de îngrijorare, iar compania Moderna face în prezent teste ca să verifice dacă administrarea unei a treia doze de vaccin ar putea fi de folos. De asemenea, compania cercetează dacă ar putea fi benefică și o modificare a vaccinului inițial, pentru a lupta mai bine cu noile variante de coronavirus.

Citește și Tehnica ArNm ar putea fi folosită în tratamentul sclerozei multiple

La începutul lunii, gigantul farmaceutic Pfizer, care produce un alt vaccin împreună cu germanii de la BioNTech, anunțase că vaccinul lor apără și împotriva noilor variante de coronavirus din Marea Britanie și Africa de Sud.

sursă: BBC

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *