Tehnica ArNm ar putea fi folosită în tratamentul sclerozei multiple

CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin, a condus un studiu care demonstrează că un vaccin ARNm, bazat pe o tehnologie similară cu cea utilizată pentru vaccinul anti-COVID-19, produs împreună cu Pfizer, a avut rezultate promițătoare în laborator pe modele de șoareci cu scleroză multiplă.

Noua tehnologie de vaccin ARNm este în atenția întregii planete în ultimele luni. În Uniunea Europeană cele doua vaccinuri care au primit aprobare de a fi utilizate, în campaniile de vaccinare împotriva Covid-19, au la bază tehnica ARNm.

Vaccinul produs de consorțiul Pfizer/BioNTech a fost primul vaccin anti-covid-19 aprobat, atât în SUA,UK cît și în UE.

Citește și Semnal de alarmă | Scleroza multiplă ar putea apărea în urma utilizării cremei de protecție solară

După succesul avut de acces vaccin, cercetătorii BioNTech studiază aplicabilitatea tehnologiei ARNm în tratamentul bolilor autoimune.

Vaccin ARNm a ameliorat simptomele sclerozei multiple

Ugur Sahin, CEO BioNTech, a condus noi cercetări care arată că un vaccin  cu tehnologie ARNm ar putea funcționa și în cazul sclerozei multiple.

Pentru mai multe modele de șoareci cu scleroză multiplă, echipa lui Sahin a arătat că un vaccin ARNm care codifică un autoantigen legat de boală a ameliorat cu succes simptomele sclerozei(SM) la animalele bolnave și a prevenit progresia bolii la rozătoarele care prezintă semne timpurii de scleroză multiplă. Rezultatele au fost publicate în revista Science .

Scleroza multiplă – „boala cu o mie de fețe” 

Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulților tineri la nivel mondial. Boala este diagnosticată la tineri cu vârsta între 20 și 40 de ani, iar cele mai frecvente simptome sunt: tulburările vizuale, oboseala extremă, slăbiciunea musculară, durerea, amorțeala picioarelor și mâinilor, tulburările motorii și dificultățile în vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă.

Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul celulelor nervoase din creier, măduva spinării și nervii optici, provocând inflamații și daune ulterioare.

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă.

SM apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit teaca de mielină de protecție care acoperă celulele nervoase din creier și măduva spinării. Tratamentele existente funcționează prin suprimarea sistemică a sistemului imunitar. Acest lucru poate controla SM, dar lasă și pacienții vulnerabili la infecții.

Citește și Medshow cu Emma Zeicescu – Scleroza multipla, boala cu o mie de fețe, cu dr. Ovidiu Tudor

Sahin, împreună cu colegii de la BioNTech și oamenii de știință de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, au emis ipoteza că un vaccin ARNm ar putea funcționa într-un mod specific pentru a ajuta sistemul imunitar să tolereze proteinele specifice legate de MS fără a compromite funcția imunitară normală.

Echipa de cercetare a produs un vaccin candidat mRNA care a înfășurat informațiile genetice care codifică auto-antigenele care cauzează SM în substanțe grase.

O nanoparticulă lipidică similară este utilizată în Comirnaty (vaccinul anti-covid-19) pentru a proteja materialul ARNm COVID-19 până când ajunge la celulele țintă, unde produce proteina antigenă.

La șoarecii cu encefalomielită autoimună, un model pentru SM umană, echipa a constatat că vaccinul a fost procesat de celulele care prezintă antigen limfoid fără a declanșa un răspuns imun inflamator sistemic, chiar și atunci când este administrat la concentrații foarte mari de antigen. Nu a afectat capacitatea animalelor de a lansa un răspuns imun protector.

Citește și Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva noii tulpini de coronavirus

Vaccinul a blocat toate semnele clinice ale SM la șoareci, în timp ce animalele de control au prezentat simptomele tipice ale bolii. La șoarecii care au început vaccinul cu ARNm când au fost observate semne mici de boală, cum ar fi paralizia cozii, tratamentul a împiedicat progresia bolii și a restabilit funcțiile motorii, a anunșat BioNTech.

ARNm folosit în tratarea bolilor infecțioase

Tehnologia ARNm este apreciată ca o revoluție în spațiul vaccinal. Comirnaty, asociat cu Pfizer/BioNTech, a demonstrat o eficiență de 95% în prevenirea COVID-19 în studiul său de fază 3, ceea ce a condus la un revolutie tehnologică în industrie.

Succesul acestui vaccin va „deschide porțile” aplicării tehnicii mRNA în tratarea multor boli care acum nu au un tratament eficient, în special bolile infecțioase.

Citește și Studiu: Scleroza multiplă ar putea avea nou tratament pentru a opri avansarea bolii

Ugur Sahin a fondat inițial BioNTech pentru a transpune tehnologi ARNm în imunoterapiei  împotriva cancerului, dar firma sa a acceptat provocarea COVID-19 pe fondul pandemiei.

Acum, Sahin și colegii săi cred că cercetările lor arată că vaccinurile cu ARNm sunt de asemenea promițătoare și în tratarea SM.

După cum s-a dovedit în cazuș COVID-19, vaccinurile cu ARNm pot fi proiectate rapid, iar ARNm poate codifica practic orice autoantigen.

Astfel, adaptarea tratamentului pentru antigenii cauzatori de boli a pacienților individuali este concepută, similar cu cea care a fost executată cu succes în cadrul vaccinurilor personalizate împotriva cancerului”, au scris cercetătorii în studiu. Combinația de ARNm poate permite controlul bolilor autoimune și mai complexe, au sugerat ei.

 

 

Fotografie de nunta

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Spor de COVID pentru medicii de familie

Medicii de familie vor primi câte un supliment de 105 lei pentru monitorizarea fiecărui pacient …

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA | Bilanț oficial 25 mai – 213 noi cazuri COVID-19 – 8.709 de teste prelucrate

Până astăzi, 25 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.283 de cazuri de persoane …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *