Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva noii tulpini de coronavirus

Compania germană BioNTech a anunțat că vaccinul său împotriva coronavirusului, dezvoltat împreună cu Pfizer, acționează și împotriva mutației-cheie în variantele de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui studiu preliminar.

Experții spun că aceste variante sunt mai contagioase decât tulpina originală SARS-CoV2.

Testele efectuate în vitro au arătat că „anticorpii persoanelor care au făcut vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 neutralizează efectiv SARS-CoV-2 cu o mutație cheie care se găsește și în două tulpini extrem de transmisibile”, au transmis reprezentanții companiei într-un comunicat.

Studiul a fost făcut împreună cu Facultatea de Medicină a Universității din Texas (UTMB), în condițiile în care au fost raportate mutații multiple la nivelul glicoproteinele S, care sunt ținte cheie ale anticorpilor generați de vaccin.

Citește și Cum să nu te îmbolnăvești de Covid. Vaccinul care îti poate oferi imunitate timp de aproximativ 2 ani

Deși aceste două variante cu răspândire rapidă sunt diferiteambele au mutația N501Y, care ajută proteina spike a virusului să se lege de celulele corpului uman”, explică BioNTech.

Noua tulpină de Covid-19 ar putea fi cauza răspândirii rapide a virusului, lucru care a stârnit îngrijorarea cercetătorilor cu privire la un eventual răspuns slab la vaccin, susține Phil Dormitzer, unul dintre dezvoltatorii de top ai vaccinului Pfizer.

Studiul a fost făcut pe baza sângelui recoltat de la persoane care au fost vaccinate. Rezultatele studiului sunt limitate, deoarece nu analizează setul complet de mutații, în niciuna dintre noile variante ale virusului.

Vaccin Pfizer eficient împotriva noii tulpini de coronavirus

Dormitzer a spus că este „încurajator faptul că vaccinul pare a fi eficient împotriva noii tulpini apărute în Regatul Unit, precum și împotriva altor 15 mutații pe care compania le-a analizat în faza de testare”

Acum am testat 16 mutații diferite, și niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ. Astea sunt vești bune, dar nu înseamnă că e general valabil și că se va aplica și la o eventuală a -17-a mutație.” a spus Phil Dormitzer.

În următoarele săptămâni, cercetătorii plănuiesc să continue efectuarea unor teste similare, în urma cărora să obțină mai multe informații și date, pentru a vedea dacă vaccinul este eficient împotriva altor mutații descoperite în variantele din Regatul Unit și Africa de Sud.

Citește și SARS-COV-2 suferă mutații uriașe. Cât de periculos devine virusul pandemic

Oamenii de știință se tem că vaccinurile disponibile ar putea să nu protejeze împotriva variantelor noi de Covid-19, în special cea din Africa de Sud.

Simion Clarke, un profesor în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a spus în decursul acestei săptămâni că deși ambele variante ( din Regatul Unit și Africa de Sud ) au avut niște trăsături în comun, cea din Africa de Sud „are niște mutații suplimentare, care implică modificări mai extinse ale proteinei spike”.

Vaccinul Pfizer-BioNTech și cel de la Moderna, care implică tehnologia ARN mesager, pot fi modificate rapid pentru a fi „compatibile” și eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului, în caz de urgență.

Oamenii de știință susțin că aceste modificări ale vaccinurilor s-ar putea realiza în mai puțin de 6 săptămâni.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.