Vă puteți infecta în continuare cu Covid-19 după ce ați fost vaccinat. Iată de ce

După cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim al imunizării apare la 7 zile după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

În timpul studiilor, vaccinurile s-au dovedit a fi eficiente cu aproximativ 95% – ceea ce înseamnă că unele persoane vaccinate erau încă infectate.

Imunitatea nu începe imediat

Este nevoie de timp pentru ca vaccinurile să acumuleze imunitate, iar cele două vaccinuri autorizate împotriva coronavirusului necesită ambele doze, administrate la câteva săptămâni distanță, pentru a antrena sistemul imunitar al organismului.

Citește și Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva noii tulpini de coronavirus

Oamenii pot fi expuși la coronavirus chiar înainte de a fi vaccinați sau imediat după aceea, iar corpul nu va avea timp să-și dezvolte apărarea.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor( CDC) spune că construirea imunității „durează de obicei câteva săptămâni”.

Asta înseamnă că este posibil ca o persoană să poată fi infectată cu virusul care provoacă Covid-19 chiar înainte sau chiar după vaccinare și să se îmbolnăvească în continuare”, spune CDC.

Eficiența de 95% pentru vaccinurile Covid-19 presupune, de asemenea, un timp de așteptare pentru a fi încorporat.

Moderna a măsurat eficacitatea vaccinului său începând cu 14 zile după a doua doză, în timp ce Pfizer l-a măsurat începând cu șapte zile după a doua doză.

Este posibil ca vaccinurile să nu ofere o protecție perfectă

Niciun vaccin nu este 100% eficient, iar producătorii de vaccinuri împotriva coronavirusului evaluează în continuare dacă vaccinurile protejează împotriva tuturor infecțiilor sau doar a celor care provoacă simptome.

Citește și OMS: Imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021, în ciuda vaccinurilor anti-Covid

CDC estimează că 40% din infecțiile cu coronavirus nu cauzează simptome, iar studiile atât ale vaccinurilor Moderna, cât și ale vaccinurilor Pfizer / BioNTech au analizat doar dacă vaccinurile previn infecțiile simptomatice.

Moderna a declarat în decembrie că a trimis date către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, care arată că vaccinul său previne 2/3 din toate infecțiile, inclusiv infecțiile asimptomatice.

Deocamdată, CDC recomandă oamenilor să nu presupună că sunt complet imuni la infecție după ce au fost vaccinați.

În ansamblu, ambele vaccinuri au oferit o protecție de aproximativ 95% în studiile clinice – astfel încât un număr mic de persoane ar putea încă să se infecteze chiar și după administrarea a doua doze.

Vaccinul nu vă poate infecta

Vaccinurile actuale împotriva coronavirusului nu pot infecta pe nimeni cu virusul. Nu conțin virusul.

În schimb, transportă o mică informație de material genetic cunoscut sub numele de ARN mesager sau ARNm .

Citește și Coronavirus, o simplă răceală sau gripă? Simptomele care fac diferența între gripă, răceală şi noul coronavirus

Acesta instruiește celulele din corp să producă o mică bucată de material care arată ca o parte a virusului. Acești biți, la rândul lor, sunt recunoscuți de sistemul imunitar ca un invadator străin și începe să producă anticorpi și celule imune care pot recunoaște și neutraliza virusul dacă persoana vaccinată este expusă vreodată.

Niciunul dintre vaccinurile COVID-19 autorizate și recomandate sau vaccinurile COVID-19 în curs de dezvoltare în Statele Unite nu conține virusul viu care cauzează COVID-19. Aceasta înseamnă că un vaccin COVID-19 nu vă poate îmbolnăvi de COVID-19, ” spune CDC .

Imunitatea poate scădea în timp

Nimeni nu știe cât timp vor oferi protecție vaccinurile.

Noul coronavirus există doar de aproximativ un an, iar fazele finale ale testării vaccinurilor au fost încheiate doar acum câteva săptămâni. Pfizer și Moderna au monitorizat voluntarii cel puțin două luni după a doua lor doză.

Protecția oferită de vaccinuri poate dispărea în timp, iar unele vaccinuri necesită o nouă doză de rapel la un interval de timp.

Citește și Cum să nu te îmbolnăvești de Covid. Vaccinul care îti poate oferi imunitate timp de aproximativ 2 ani

De exemplu, CDC recomandă adulților să primească un vaccin de rapel împotriva tetanosului la fiecare 10 ani . În timpul focarelor de rujeolă sau oreion, CDC spune că la unele persoane „este recomandat” să primească o doză suplimentară de vaccin MMR pentru protecție suplimentară.

Există, de asemenea, posibilitatea ca noul coronavirus să sufere mutații astfel încât vaccinurile să fie mai puțin eficiente. Tulpinile virusului gripal mutează constant și acesta este un motiv pentru care oamenii au nevoie de vaccinuri proaspete împotriva gripei în fiecare an.

Medicii speră că coronavirusul nu va suferi mutații la fel ca gripa. Dacă se întâmplă acest lucru, totuși, tehnologia utilizată pentru fabricarea noilor vaccinuri împotriva coronavirusului este concepută pentru a fi ușor adaptată.

Ar trebui să dureze mult mai puțin timp pentru a actualiza vaccinurile Moderna și Pfizer decât este necesar pentru a face noi vaccinuri împotriva gripei.

sursă cnn.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *