Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul împotriva Covid produs de Moderna

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat miercuri folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Agenția a recomandat Comisiei Europene să emită autorizația de punere pe piață, ca și în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech.

Vaccinul produs de americanii de la Moderna a fost aprobat miercuri de către Agenția Europeană a Medicamentului. Vaccinul va fi disponibil pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Decizia a fost luată prin consens la nivelul Comitetului pentru Medicină Umană a Agenției, după verificarea datelor privind calitatea, eficiența și siguranța, puse la dispoziție de producător.

Pe baza recomandării Agenției, Comisia Europeană urmează să aprobe punerea condiționată pe piață a vaccinului Moderna. Cetățanii UE vor beneficia astfel de al doilea vaccin, după Pfizer-BioNTech.

Agenția a adăugat că vaccinul a fost utilizat într-un studiu care a implicat aproximativ 30.000 de persoane, în care a demonstrat o eficiență de aproximativ 94,1%.

Uniunea Europeană a semnat cu Moderna un contract pentru 160 de milioane de doze.

Ursula von Den Leyen, șefa Comisiei Europene: „Odată ce se dovește că vaccinul este sigur și eficient, fiecare stat membru îl va primi în același timp, proporțional, în aceleași condiții. Cu Moderna am semnat al șaselea contract cu o companie farmaceutică pentru portofoliul nostru de vaccinuri împotriva COVID-19.”

Stephen Hoge, președintele Moderna: „Este un moment important în lupta împotriva pandemiei pentru că demonstrează că vaccinul nostru, mRNA-1273 este capabil să prevină boala, inclusiv formele severe. Chiar și așa este doar un punct de referință. Mai avem mult de lucru de acum încolo. Faptul că știm că vaccinul va fi eficace este o veste excelentă, dar noi va trebui să completăm procesul de reglementare.”

Citește și Ce indicații conține prospectul și cum se numește vaccinul Pfizer-BioNTech

Eficiență de 90,9% la persoanele cu diabet

Vaccinul a demonstrat eficiență de 90,9% la persoanele care prezintă risc crescut la COVID – boli cronice de plămâni, inimă, obezitate, boli de ficat, diabet sau HIV. Eficiența măsurată nu a ținut cont de gen, rasă sau grup etnic.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze (la fel ca Pfizer-BioNTech), la distanță de 28 de zile (față de 21 de zile în cazul Pfizer-BioNTech).

Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului sunt ușoare sau moderate și trec după câteva zile:

  • durere la locul injecției,
  • oboseală,
  • frisoane,
  • febră,
  • dureri de cap,
  • mușchi sau încheieturi,
  • stări de amețeală și vomă

Cum funcționează vaccinul Moderna

Vaccinul Moderna funcționează pe bază de mesager ARN, la fel ca cel produs de Pfizer-BioNTech.

Odată administrat, vaccinul „învață” organismul să dezvolte răspuns imun la proteina cu ajutorul căreia virusul SARS-CoV-2 atacă celulele umane.

Principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade C, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit.

Fotografie de nunta

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Cum funcționează cele mai avansate vaccinuri împotriva coronavirusului

Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui …

Ministrul Sănătăţii a anunţat sumele pe care le va primii personalul medical implicat în campania de vaccinare. Ce sumă primește fiecare

Ministrul Sănătății – Vlad Voiculescu a anunțat, vineri, după ședința de guvern, principalele puncte aprobate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *