OMS: Imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021, în ciuda vaccinurilor anti-Covid

Campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, demarate deja în multe ţări, nu vor asigura o imunitate de grup la nivel mondial în faţa pandemiei de COVID-19 în acest an, au declarat mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii, invocând accesul limitat la vaccinuri pentru ţările sărace, probleme de încredere în rândul comunităţilor şi potenţiala apariţie a unor mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.

OMS a avertizat că imunitatea de turmă nu va fi atinsă în 2021, în ciuda numeroaselor campanii de vaccinare care se desfășoară în mod curent în lume. Țările speră să poată reveni la normalitate odată cu inocularea, dar Soumya Swaminathan, om de știință al OMS, a avertizat că nu va fi cazul anul acesta.

Va fi nevoie de timp pentru a putea produce dozele necesare de vaccin și pentru a vaccina destui oameni, pentru ca imunitatea de turmă să devină un obiectiv atins.

Nu vom avea imunitate de turmă la niciun nivel în 2021. Este nevoie de timp pentru a produce nu milioanele, dar miliardele de doze”, a spus Soumya Swaminathan în cadrul unei conferințe de presă din sediul OMS din Geneva.

Aceasta a pus accent pe faptul că distanțarea socială va trebui menținută și anul acesta, împreună cu purtarea măștii și spălarea frecventă a mâinilor, deoarece aceste măsuri s-au dovedit eficiente. Swaminathan a lăudat progresul și efortul oamenilor de știință, care au reușit să creeze și să producă un vaccin într-un timp atât de scurt.

Nu vom reveni la normal prea repede„, a declarat Dale Fisher, preşedintele Reţelei de alerte şi reacţii privind focarele epidemiologice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul conferinţei online Reuters Next.

Citește și OMS recomandă amânarea celei de-a doua doze a vaccinului anti Covid doar în situaţii excepţionale

Ştim că trebuie să dobândim imunitate de grup şi că avem nevoie de acest lucru în majoritatea ţărilor, dar nu vom vedea aşa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite ţări care ar putea să o dobândească, dar, chiar şi atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce priveşte controalele la frontieră„, a adăugat Dale Fisher.

Acesta ar fi scenariul cel mai optimist, bazat pe informaţiile existente despre campaniile de vaccinare, a precizat el.

Imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat

Imunitatea de grup se referă la situaţia în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populaţie dobândesc imunitate la o infecţie, împiedicând astfel într-o manieră eficientă răspândirea bolii.

Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că există o dependenţa periculoasă de vaccinurile viitoare manifestată de anumite guverne şi acest fapt înseamnă că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat.

Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluţie pentru a controla pandemia, dar membrii săi uită că monitorizarea populaţiei, testarea, comunicarea, educarea publicului pentru a adopta comportamente cu risc scăzut de infectare sunt de asemenea importante, deoarece vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulţi oameni care au nevoie de el„, a declarat Pandu Riono la conferinţa Reuters Next.

Peste 90 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global şi aproximativ 1,9 milioane dintre ei au murit din cauza maladiei COVID-19 după ce aceasta a apărut în China în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters.

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Singapore, Marea Britanie şi statele din Uniunea Europeană, au început deja să îşi inoculeze cetăţenii cu vaccinuri anti-COVID-19, precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.

Indonezia şi India vor lansa la rândul lor campanii de vaccinare în masă în această săptămână.

Ţările bogate se află în fruntea listelor de aşteptare în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri, fapt care a determinat OMS să avertizeze că există „o problemă clară” şi că ţările cu venituri mici şi mijlocii nu au primit deocamdată astfel de livrări.

Irma Hidayana, cofondatoarea LaporCOVID-19, o iniţiativă independentă specializată în date despre noul coronavirus, cu sediul în Indonezia, afirmă că încrederea publicului în vaccinuri ar putea avea un impact asupra campaniilor de vaccinare.

Potrivit lui Dale Fisher, capacitatea acestui virus de a suferi mutaţii viitoare este în continuare necunoscută, la fel ca un posibil efect de amplificare a mutaţiilor din cauza vaccinurilor.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Varianta Delta a coronavirusului, dominantă în Europa. Experții cer testare gratuită și monitorizarea strictă a cazurilor

Varianta Delta este acum majoritară în Europa, au confirmat vineri ramura regională a Organizaţiei Mondiale …

Zile libere pentru persoanele care se vaccinează. Președintele a promulgat legea

Klaus Iohannis – președintele României a promulgat legea prin care cei care se vaccinează pot …

Clinicile din străinătate oferă salarii de până la 10 mii de euro pentru medicii români. Cele mai căutate specializări

Medicii români sunt căutați de clinici din străinătate, cu salarii de până la 10.000 euro …

Studiu: Anticorpii Covid-19 persistă cel puțin 9 luni după infectare

Anticorpii dobândiţi în urma infectării cu noul coronavirus durează ”cel puţin” nouă luni, conform unui …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *