Cum să nu te îmbolnăvești de Covid. Vaccinul care îti poate oferi imunitate timp de aproximativ 2 ani

Vaccinul anti-COVID-19 al companiei americane Moderna, conceput pe baza tehnologiei ARN mesager, ar putea oferi protecţie pentru aproximativ doi ani, a declarat joi directorul executiv Stephane Bancel, chiar dacă sunt încă necesare mai multe date pentru o evaluare definitivă.

O perioadă clar delimitată a protecției oferite de vaccin va fi disponibilă însă după ce compania va strânge mai multe date și va finaliza evaluarea .

Având în vedere că dezvoltarea vaccinurilor necesită de obicei ani, durata protecţiei oferite de vaccinul ani-COVID19 ridică în continuare întrebări din partea oamenilor de ştiinţă şi a autorităţilor de reglementare.

Vaccinul Moderna, care este conceput pe baza tehnologiei ARN mesager și care a primit aprobarea pentru comercializare de la Agenţia Europeană a Medicamentului, ar putea oferi protecție de până la câțiva ani, a declarat CEO-ul companiei americane.

Scenariul negru pe care media îl amintea în primăvară, despre un vaccin care ar fi eficient doar o lună sau două, cred că este in afara discuției”, a declarat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna.

„Dezintegrarea anticorpilor generată de vaccin la oameni scade foarte încet. Credem că va exista protecţie pentru vreo doi ani”, a mai spus el.

Bancel a adăugat că Moderna este pe cale să demonstreze că vaccinul său va fi eficient şi împotriva variantelor de coronavirus apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud.

Oamenii de ştiinţă au declarat că vaccinurile nou dezvoltate ar trebui sa fie la fel de eficiente împotriva ambelor variante.

Cum funcționează vaccinul Moderna

Vaccinul Moderna funcționează pe bază de mesager ARN, la fel ca cel produs de Pfizer-BioNTech.

Odată administrat, vaccinul „învață” organismul să dezvolte răspuns imun la proteina cu ajutorul căreia virusul SARS-CoV-2 atacă celulele umane.

Principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade C, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit.

Eficacitate indiferent de gen, rasă sau etnie

Testele vaccinului Moderna au inclus 30.000 de voluntari. Rezultatele au arătat că vaccinul este eficient în proporție de 94,1%, potrivit comunicatului.

De asemenea, vaccinul a demonstrat eficiență de 90,9% la persoanele care prezintă risc crescut la COVID – boli cronice de plămâni, inimă, obezitate, boli de ficat, diabet sau HIV. Eficiența măsurată nu a ținut cont de gen, rasă sau grup etnic.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze (la fel ca Pfizer-BioNTech), la distanță de 28 de zile (față de 21 de zile în cazul Pfizer-BioNTech).

Un vaccin mai scump

Vaccinul Moderna este unul dintre cele mai scumpe de pe piață, un cost între 25 și 37 de dolari, și poate fi produs doar în cantități limitate în Europa, dar nu necesită depozitare și transport la temperaturi foarte mici, precum vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, și este eficient în proporție de 94% împotriva COVID-19.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că primele doze de vaccin Moderna se așteaptă să ajungă în România până la jumătatea lunii ianuarie.

 

Fotografie de nunta

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Cum funcționează cele mai avansate vaccinuri împotriva coronavirusului

Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui …

Cât durează imunitatea dobândită în urma infectării cu Sars-Cov2

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, persoanele care au avut COVID-19 sunt protejate de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *