Cât durează imunitatea dobândită în urma infectării cu Sars-Cov2

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, persoanele care au avut COVID-19 sunt protejate de reinfectare timp de cel puțin cinci luni, imunitatea dobândită fiind similară cu cea a unei persoane care a fost deja vaccinată.

Raportul preliminar al unor studii făcute în Marea Britanie arată că reinfectarea în cazul persoanelor care au avut Covid-19 este rară: doar 44 de cazuri din 6.614.

Cu toate acestea, experţii avertizează că persoanele care au avut virusul în primul val al pandemiei, cel din primele luni ale anului 2020, sunt acum vulnerabile.

De asemenea, aceştia au avertizat şi că persoanele cu aşa-numita „imunitate naturală”, dobândită prin infectare, ar putea încă să poarte virusul în nas şi gât şi ar putea să îl transmită.

Citește și Vă puteți infecta în continuare cu Covid-19 după ce ați fost vaccinat. Iată de ce

Din cercetare, numită studiul SIREN, au făcut parte zeci de mii de angajţi din domeniul medical din Marea Britanie, care au fost testaţi în mod regulat din iunie pentru a vedea dacă s-au infectat sau dacă au anticorpi.

Cât durează imunitatea?

Potrivit studiului, se pare că au trecut cel puțin cinci luni, în medie, de la prima infectare cu virusul.

Analiza rezultatelor preliminare a fost făcută la sfârșitul anului 2020, iar studiul urmărește în continuare participanții pentru a vedea dacă această imunitate durează mai mult.

Conducătorul studiului, profesorul Susan Hopkins, a avertizat că protecția „nu este totală și nu se știe încă cât durează ”.

În ciuda incertitudinilor, doctorul Julian Tang – un virusolog clinic la Universitatea din Leicester – a declarat că rezultatele studiului reprezintă „vești utile și liniștitoare” pentru medicii de pe prima linie.

Este important de reținut că studiul a fost făcut înainte ca noua variantă britanică – care se transmite mult mai ușor – să fie răspândită.

Prin urmare, oamenii de știință cercetează dacă anticorpii din „primul val” oferă protecție împotriva noii variante de coronavirus.

Citește și Cum îți dai seama dacă ai avut COVID-19 și nu ai știut

Protecția „naturală” sau vaccinurile?

Vaccinurile lansate în Marea Britanie, cum ar fi Pfizer și Oxford, pot oferi o protecție de peste 90% după a doua doză.

În ceea ce privește durata imunizării, oamenii de știință nu sunt încă siguri – deoarece vaccinurile sunt de puțin timp pe piață  pentru a stabili cât timp oferă imunitate oamenilor vaccinați.

O comparație a infectărilor din cele două grupuri de studiu a constatat că infectarea anterioară asigura cel puțin 83% protecție împotriva reinfectării.

A oferit o protecție mai bună de 94% împotriva Covid-19 simptomatic, aproape de eficiența vaccinurilor împotriva Covid-19 disponibile în momentul de față.

Susan Hopkins, consilier medical PHE, a declarat că „Imunitatea naturală arată la fel de bine ca cea oferită de vaccin, ceea ce este o veste foarte bună pentru populație”, a spus ea.

Este posibil ca aceste vaccinuri să fie modificate pentru a face față noilor mutații ale virusului – cum ar fi cea care a fost identificată recent în Brazilia.

Dacă am avut COVID, îl mai pot transmite?

Este foarte posibil, iar autorii studiului avertizează că o persoană cu anticorpi poate fi în continuare un risc pentru alții.

Ei spun că rezultatele preliminare sugerează că unele persoane cu imunitate ar putea transporta niveluri ridicate ale virusului în nas și gât și ar putea să îl transmită.

COVID va fi „mai ușor” a doua oară ?

Cele două cazuri „probabile” de reinfecție din studiu au spus că simptomele lor au fost mai puțin severe a doua oară – dar este prea devreme pentru a spune cu siguranță.

Profesorul Lawrence Young, virolog de la Warwick Medical School, a declarat că studiile asupra coronavirusurilor obișnuite indică faptul că orice reinfectare „este puțin probabil să ducă la boli severe”.

Dar o diferență notabilă odată cu reinfectarea cu COVID-19, pare să fie probabilitatea de a nu prezenta deloc simptome.

Studiul a constatat că persoanele care au fost reinfectate au fost mult mai susceptibile de a fi asimptomatice (66%) decât cele care au contractat COVID pentru prima dată (22%), a declarat profesorul Paul Hunter, de la Școala de Medicină din Norwich.

sursă- sky.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *