sursa foto: www.womenshealthmag.com

Ulcerul. Factori de risc, simptome, tratament

Aproximativ 20% din populația lumii se confruntă cu un ulcer pe parcursul vieții. Boala poate fi ușor vindecată dacă este depistată la timp, dar poate deveni severă fără un tratament adecvat.

Cum apare ulcerul?

Stomacul produce un acid puternic pentru a ajuta la digerarea alimentelor și pentru a proteja împotriva microbilor. Pentru a proteja țesuturile organismului de acest acid, acesta secretă și un strat gros de mucus. Dacă stratul de mucus este uzat și nu mai funcționează eficient, acidul poate deteriora țesutul stomacal, provocând un ulcer.

Ulcerul este de două feluri – gastric (esofagian) și duodenal (apare în partea superioară a intestinului subțire).

Citește și Cele mai bune remedii pentru refluxul gastroesofagian

Care sunt cauzele care duc la apariția ulcerului gastric/duodenal?

Prezența bacteriei Helicobacter Pylori

Aceasta este o bacterie care trăiește în mediul acid din stomac. Studiile arată că 90% din ulcerele duodenale și 70% din cele gastrice sunt Helicobacter Pylori pozitive.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

S-a observat ca 25% din persoanele care consumă cronic astfel de medicamente (aspirină, diclofenac, indometacin) au o predispozișție de a face ulcer gastric sau duodenal, iar dintre acestea, o treime fac ulcere hemoragice care necesită internare de urgență. Riscul de apariție a ulcerului crește semnificativ atunci când se asociază antiiflamatoarele nesteroidiene sau steroidiene (prednison) cu anticoagulante (heparină, sintrom, trombostop) sau antiagregante plachetare (plavix).

Citește și Top cele mai periculoase combinații de medicamente

Cum se tratează ulcerul

Scopul tratamentului este de a obține vindecarea (cicatrizarea) ulcerului, dar și de a preveni apariția complicațiilor sau recidivelor. Până la 40% din ulcere se vindecă spontan (fără tratament). Regimul alimentar ajută la vindecarea mai rapidă a ulcerului, evitând și apariția complicațiilor.

Tratamentul medicamentos

Administrarea medicamentelor care scad secreția de acid din stomac se face indiferent de cauza ulcerului. Doza și perioada administrării acestor medicamente sunt stabilite de medic. Tratamentul endoscopic se aplică în cazul ulcerelor complicate, în special cele hemoragice.

La tratamentul chirurgical se recurge în prezent doar în cazuri rare, întrucât tratamentul medicamentos bine condus de medicul specialist rezolvă peste 90% dintre cazuri.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

Ce trebuie să facă un pacient cu ulcer

  • întreruperea fumatului
  • evitarea băuturilor alcoolice
  • evitarea excesului de cafea și mai ales consumarea acesteia pe nemâncate
  • nu se vor folosi antiinflamatoare nesteroidiene și cortizonice în puseele dureroase, iar în afara acestora, cu prudență, obligatoriu asociind medicație gastroprotectoare
  • aspirina este interzisă la pacienții care au sau au avut ulcer (inclusiv cea tamponată sau microdozată de uz cardiologic)
  • se vor evita alimentele excitante pentru secreția gastrică acidă (supă de carne, conservele, afumăturile, tocăturile condimentate, prăjelile), condimentele picante, băuturile carbogazoase
  • pacientul trebuie să respecte un orar regulat al meselor, cu 3 mese principale și 2 gustări între acestea (să nu treacă mai mult de 3-4 ore între ele, exceptând perioada de somn). Se preferă să se mănânce puțin și des, evident o dietă cât mai echilibrată și cu alimente de calitate
  • evitarea stresului și stărilor conflictuale

Citește și Principalele reguli alimentare pentru siluetă și sănătate

În condițiile tratamentului precoce, complet și eficient al unui ulcer, intervențiile chirurgicale vor fi istorie, deci un stil de viață organizat este esențial.

 

Sursa: www.healthline.com, www.medlife.ro

sursa foto: www.womenshealthmag.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

SEMNAL DE ALARMĂ| Boala care va face peste 150 de milioane de victime în lume până în anul 2050

Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată …

EXPERIMENT| Coca-Cola şi sucul de mere, testate pozitiv la Covid-19

Un deputat austriac a realizat un test antigen rapid pe o băutură răcoritoare, chiar în …

sursa foto: alba24.ro

Premieră modială| Un american a primit o inimă de porc modificată genetic

Un bărbat din SUA a devenit prima persoană din lume care a primit un transplant …

STUDIU| SARS-Cov-2 îşi pierde 90% din puterea de infectare în doar câteva minute în aer

Virusul care provoacă Covid-19 devine inactiv în aer în proporţie de 90% după 5 minute …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *