Tromboza de la vaccinurile COVID-19. La ce semne trebuie să fii atent după vaccinare

Cheagurile de sânge care apar după vaccinarea anti-COVID nu sunt unele obişnuite şi nu afectează pe oricine. Chiar dacă apare rar, toţi cei care se imunizează ar trebui să ştie ce simptome provoacă tromboza după vaccinarea COVID-19.

Niciun caz de tromboză de la vaccinurile COVID-19 nu a fost înregistrat în România până la data de 6 aprilie 2021, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID. Niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care au primit vaccinul de la AstraZeneca, cel incriminat pentru riscul de tromboză, nu a semnalat această reacţie adversă rară, dar gravă.

Cu toate acestea, nu trebuie să luăm în calcul doar datele din România, ci şi pe cele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citește și Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea anti-Covid în România. Tot ce trebuie să știi

Tromboza de la vaccinurile COVID-19

Până la data de 4 aprilie 2021, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit rapoarte despre 222 de cazuri de tromboză, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin Vaxzevria – cum a fost redenumit recent fostul vaccin COVID-19 AstraZeneca – administrate în spaţiul economic european. La acestea se adaugă alte 79 de cazuri înregistrate în Marea Britanie până la începutul lunii aprilie 2021.

Comitetul de siguranţă al EMA (PRAC) a concluzionat că formarea de cheaguri sanguine cu caracteristici neobişnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite, trebuie să fie inclusă în informaţiile despre produs ale vaccinului Vaxzevria ca reacţie adversă foarte rară.

Ce risc de tromboză au alte vaccinuri anti-COVID?

În Statele Unite, vaccinarea cu serul de la Johnson&Johnson, care utilizează aceeaşi tehnologie ca AstraZeneca, a fost suspendată temporar după ce au fost raportate 6 cazuri de tromboză. Agenţia Europeană pentru Medicamente admite că există o posibilă legătură şi între acest vaccin şi cazurile rare de cheaguri de sânge.

Citește și Maratonul vaccinării în București. Vaccinarea se va face fără programare cu Pfizer, la Sala Palatului și Biblioteca Națională

Vaccinurile pe bază de ARN mesager de la Pfizer/BioNTech şi Moderna au fost asociate şi ele cu această reacţie adversă rară. Un studiu realizat de Universitatea Oxford şi preluat de BMJ (revista Asociaţiei Medicale Britanice) susţine că riscul de tromboză este de 4 cazuri la un milion de persoane vaccinate pentru aceste seruri şi de 5 cazuri la un milion pentru vaccinul de la AstraZeneca.

Statistica din UE

Pe de altă parte, pentru bolnavii cu COVID-19, probabilitatea de a face cheaguri de sânge este de aproape 10 ori mai mare, comparativ cu cei care se vaccinează: 39 de cazuri de tromboze la un milion de bolnavi. Studiul cercetătorilor de la Oxford nu a fost evaluat încă de alţi cercetători .

În Germania, 7 din cele 42 de cazuri de tromboză postvaccin raportate până la data de 10 aprilie 2021 au fost înregistrate după imunizarea cu serul de la Pfizer/BioNTech, potrivit datelor raportate de Institutul Paul Ehrlich (PEI).

Citește și Vaccinul Pfizer are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid-19

Incidenţa accidentelor trombotice la persoanele vaccinate cu serurile de la Pfizer şi de la Moderna nu este mai mare decât cea din populaţia generală, a spus şi Peter Arlett, responsabil cu farmacovigilenţa în cadrul EMA.

În Europa, au fost raportate 35 de cazuri grave de tromboză după administrarea a 54 de milioane de doze de vaccin Pfizer şi 5 cazuri după imunizarea a 4 milioane de europeni cu serul de la Moderna.

Unde se formează cheagurile de sânge după vaccinarea COVID-19?

Tromboza – procesul de formare a unui cheag (tromb) în interiorul unui vas de sânge – poate apărea în mai multe zone ale corpului, dar, cel mai frecvent, se localizează la nivelul unei vene de la picioare.

Din investigaţiile realizate de Comitetul de siguranţă al EMA (PRAC) reiese că trombii (cheagurile) apăruţi după imunizare au localizări neobişnuite, cu o frecvenţă rară în populaţia generală. Astfel, după imunizarea cu serul de la AstraZeneca, cheagurile de sânge s-au format în venele de la nivel cerebral şi de la nivelul abdomenului.

Citește și De ce unii oameni nu dezvoltă efecte secundare după vaccinarea anti-COVID și de ce nu este asta o problemă

Dintre cele 222 de cazuri investigate de EMA, 169 au fost tromboze de sinus venos cerebral, iar celelalte 53, tromboze formate în arterele abdominale.

Până la 31 martie 2021, în Marea Britanie au fost raportate 79 de cazuri de tromboză postvaccinare. Dintre acestea, 44 au fost tromboze de sinus venos cerebral.

Nu există date care să ne ofere explicaţia clară pentru aceste localizări rare ale trombozelor postvaccinare, atipice faţă de cele clasice, care apar mai frecvent la membrele inferioare şi la nivel pulmonar. Trombozele de sinus venos cerebral cerebral şi cele abdominale sunt mult mai rare„, a declarat Conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematolog, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pentru smartliving.

În populaţia generală, tromboza de sinus venos cerebral este o cauză rară de accident vascular cerebral – aproximativ 1% din totalul lor – şi poate fi fatală. De regulă, ea afectează adulţii tineri, femeile mai des decât bărbaţii. Sarcina şi contraceptivele orale sunt cei mai importanţi factori de risc pentru formarea acestor cheaguri de sânge.

Ce simptome are tromboza de la vaccinurile COVID-19?

Incidenţa cazurilor de tromboză după vaccinarea anti-COVID este scăzută, dar, chiar şi în aceste condiţii, fiecare persoană vaccinată trebuie să ştie care sunt semnalele de alarmă pentru o posibilă reacţie adversă, spunea recent dr. Valeriu Gheorghiţă.    Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat o listă cu simptomele pe care trebuie să le urmărim după vaccinarea anti-COVID-19. Dacă sunt identificate şi persoanele afectate sunt tratate rapid, ele pot să se recupereze, evitând complicaţiile, susţin oficialii EMA.    Persoanele vaccinate trebuie să solicite asistenţă medicală imediată dacă prezintă oricare dintre următoarele simptome:

⦁ dificultăţi de respiraţie;

⦁ durere în piept;

⦁ tumefiere a membrelor inferioare;

⦁ durere abdominală (de burtă) persistentă;

⦁ simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe şi persistente sau vedere înceţoşată;

⦁ mici pete de sânge în afara locului de administrare a vaccinului.

Serviciul național de sănătate din Marea Britanie pune la dispoziția populației o listă de simptome mai detaliată, care include:

  • o durere de cap nouă, severă, care nu poate fi atenuată cu analgezicele obișnuite sau care se agravează;
  • o durere de cap care devine mai intensă în poziție orizontală sau când ne aplecăm;
  • o durere de cap neobișnuită care este însoțită de: vedere încețoșată, greață și vomă; greutate în vorbire; slăbiciune, somnolență sau leșin; sângerări sau vânătăi noi și inexplicabile; dificultăți de respirație, dureri în piept, picioare umflate sau durere abdominală persistentă.

Citește și Cum știi dacă ai fost infectat cu coronavirus, dar ai fost asimptomatic

Când apar simptomele de tromboză?

Cele mai multe cazuri au apărut în decurs de 2 săptămâni de la administrarea primei doze. Teoretic, manifestările trombozei pot să apară oricând în acest interval, dar, din analiza cazurilor raportate până acum, reiese că ele se fac simțite cel mai adesea în zilele 5-10 de la vaccinare.

În majoritatea cazurilor raportate, accidentele trombotice au apărut după prima doză de vaccin.

În Marea Britanie, toate cele 79 de cazuri înregistrate până la 31 martie 2021 au apărut după prima doză. Există o experiență limitată cu cea de-a doua doză, spun oficialii EMA.

Citește și Klaus Iohannis : România stă extraordinar de bine în ceea ce privește campania de vaccinare

Majoritatea statelor recomandă finalizarea schemei de vaccinare cu AstraZeneca dacă nu au apărut reacții adverse după prima. Excepție face Bulgaria, unde ministrul Sănătății a decis recent ca persoanele care au primit o doză de vaccin de la AstraZeneca să poată opta la rapel pentru serul de la Pfizer/BioNTech, după 84 de zile de la prima doză.

Pentru orice reacție adversă care apare la distanță de momentul vaccinării anti-COVID ar trebui să consultăm medicul de familie, mai recomandă specialistul hematolog.

Medicul de familie va decide necesitatea unui consult de specialitate: cardiologic dacă suspectează un infarct miocardic sau neurologic dacă are suspiciunea unui accident vascular cerebral. Medicul de familie este cel care cunoaște și istoricul medical al pacientului și poate să discearnă dacă este o problemă nou apărută, de luat în seamă.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *