Risc de tromboză cerebrală la persoanele în vârstă care se vaccinează cu AstraZeneca

Un studiu condus de Societatea Germană de Neurologie arată că, după vaccinarea cu AstraZeneca, riscul de tromboză venoasă cerebrală crește la femeile de 60 de ani sau mai în vârstă. Vaccinarea cu AstraZeneca este recomandată în Germania persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

După ce Agenția Europeană pentru Medicamente a anunţat că, în cazul vaccinării cu AstraZeneca, există „o legătură posibilă între vaccinare şi cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, România a continuat vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. În Germania, vaccinarea cu AstraZeneca este recomandată doar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Potrivit unui studiu actual condus de Societatea Germană de Neurologie (DGN), există dovezi că, după vaccinarea cu AstraZeneca, riscul de tromboză venoasă cerebrală nu crește doar la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, ci și la femeile de 60 de ani sau mai în vârstă, scrie Der Spiegel.

Citește și Vaccinul Pfizer are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid-19

Acest rezultat poate conduce la revizuirea recomandării de vaccinare în Germania, conform căreia vaccinul AstraZeneca este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.

Nu punem la îndoială vaccinarea, nici vaccinul AstraZeneca, dar credem că toate persoanele, și în special femeile, ar trebui să fie informate cu privire la acest risc înainte de a se vaccina, și mai ales în ceea ce privește simptomele la care trebuie să acorde atenție”, a spus președintele DGN, Christian Gerloff, conform unui comunicat de presă. Acesta a mai cerut ca „autoritățile responsabile să efectueze foarte prompt o nouă evaluare a riscurilor și a beneficiilor” vaccinului.

Citește și De ce unii oameni nu dezvoltă efecte secundare după vaccinarea anti-COVID și de ce nu este asta o problemă

Cum s-a ajuns la această concluzie?

Pe baza răspunsurilor, grupul de cercetare a identificat 62 de persoane afectate, 47 dintre ele (76%), femei. Media de vârstă a fost de 46 de ani, iar 80% au avut vârsta până în 60 de ani. 45 au avut o tromboză venoasă cerebrală. Au existat nouă cazuri de accidente vasculare cerebrale ischemice, patru cazuri de hemoragie cerebrală și alte patru evenimente trombotice. Unsprezece persoane dintre cele 62 au murit.

Citește și Farmaciile vor putea face teste Covid, dacă vor asigura un spațiu corespunzător testării

Grupul de cercetare a evaluat probabilitatea existenței unei relații cauzale între aceste fenomene și vaccinare folosind următoarele criterii:

  • Oamenii aveau anticorpi împotriva unei proteine din corpul uman, numite factor plachetar 4 (PF4), care stimulează trombocitele în acțiune și activează o cascadă de coagulare.
  • În laborator, acești anticorpi au dus la formarea de cheaguri de sânge.
  • Persoanele afectate au avut deficit de trombocite (trombocitopenie).
  • Problema a apărut într-un interval de 16 zile de la vaccinare, nu mai târziu.

Fundamentul acestor criterii

Pe baza mai multor studii, se presupune că, în cazuri foarte rare, vaccinarea determină organismul să activeze anticorpi împotriva propriilor trombocite, ceea ce conduce apoi la aglomerarea trombocitelor ca în cazul închiderii unei răni.

Citește și De ce apare „ceața cerebrală” la persoanele care au trecut prin Covid-19. Explicațiile specialiștilor

Apare astfel o lipsă de trombocite. Acest proces are loc într-o anumită perioadă de timp după vaccinare, care, conform studiilor anterioare, nu este mai mare de 16 zile. Unul dintre termenii folosiți în prezent pentru acest nou fenomen este: tromboza indusă de vaccin, cu trombocitopenie (sindromul VIPIT).

În primul rând, cel mai important mesaj: Complicațiile descrise în acest articol după vaccinarea împotriva Covid-19 sunt apariții foarte rare. Riscul ca fiecare persoană să fie afectată este extrem de scăzut. Totuși, este important să înțelegem aceste riscuri și să vorbim deschis despre ele.

sursă Der Spiegel

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *