Tusea este o reacție firească a organismului, care curăță gâtul și căile nazale și se manifestă printr-un sentiment de disconfort care apare atunci când gâtul este iritat, fie din cauza prafului sau a secrețiilor nazale.
Cel mai adesea, tusea este un indicator al unei răceli, gripe sau infecții virale ori bacteriene. În cazurile mai grave, ea poate apărea ca urmare a unei alergii, bronșite, pneumonii sau astm.
Citește și ASTMUL BRONȘIC. CE ESTE ȘI CUM ÎL RECUNOAȘTEM
Tusea poate dura între 7 zile și 18 zile. Dacă nu este tratată corect, aceasta se poate agrava în timp, provocând diverse complicații:
- Dureri în piept
- Usturime și uscăciune în gât
- Dureri de cap
- Stare generală de rău
Mierea, unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru tuse
Mierea are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante, curăță organismul și este bogată în vitamine și minerale. Astfel, acest produs este un medicament alternativ excelent, mai ales pentru tratarea tusei.
Cel mai bine este să dizolvi mierea într-o cană cu lapte cald. Pentru cele mai bune rezultate, ar fi bine să bei acest amestec în fiecare seară înainte de culcare, timp de cinci zile.
Citește și PIESE DE PUZZLE, cu Irina Mohora Mierea, alimentul minune pentru întreg organismul
Supă de pui
Pe lângă faptul că este o mâncare extraordinar de sănătoasă, supa de pui accelerează procesul de vindecare a organismului, datorită conținutului bogat de fier și zinc.
Supa de pui consumată timp de cel puțin trei zile poate preveni agravarea tusei și poate grăbi vindecarea.
Citește și STUDIU: CONSUMUL DE CARNEA DE PASĂRE REDUCE RISCUL APARIŢIEI CANCERULUI
Ciocolată caldă
Chiar dacă pare greu de crezut, această băutură ameliorează rapid simptomele gripei și tusea persistentă. Ciocolata neagră conține teobromină, un compus mai eficient decât codeina, care suprimă tusea fără efecte secundare adverse.
Citește și Ciocolata, aurul negru al organismului. Top 12 beneficii ale consumului de ciocolată.
O baie fierbinte
Băile fierbinți emană aburi, care deschid căile respiratorii și înmoaie secreţiile acumulate în plămâni.
Sunt recomandate cel puțin două băi cu apă fierbinte pe zi.
Ceai de ghimbir
Rădăcina de ghimbir provine din țările asiatice și este valorificată de veacuri întregi pentru proprietățile sale medicinale, antihistamice și decongestionante. Fiind considerat unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru tuse, ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai.
Citește și 6 REMEDII NATURALE PENTRU SINUZITĂ
Apă
Apa este foarte utilă atunci când suferi de tuse, deoarece umezește gâtul.
Usturoi
Usturoiul este antibiotic natural bogat în compuși chimici care înhibă tusea. Ideal ar fi să consumi 2 căței de usturoi pe zi sau să folosești suplimente din farmacii. Dacă urmează să te operezi însă, nu ar trebui să consumi usturoi cu 7 zile înainte pentru că subțiază sângele și crește riscul de hemoragie.
Citește și USTUROIUL, TOP 10 BENEFICII PENTRU ORGANISM
Struguri
Strugurii reprezintă unul dintre cele mai bune remedii pentru tuse datorită efectului expectorant. O cană de suc de struguri cu o linguriță de miere te scapă de iritațiile în gât în 2 zile.
Citește și CE DIETA ADOPTĂM ÎN FUNCŢIE DE ANOTIMP
Migdale
Migdalele sunt foarte bune pentru tusea seacă. Hidratate și curățate, ele se fărâmițează până iau forma unei paste. Peste ele adaugă 20 de grame de zahăr și unt și consumă câte o linguriță din acest amestec dimineața și seara.
Ceapa
Ceapa crudă este foarte valoroasă în tratarea tusei. O linguriță din sucul unei cepe, amestecat cu o linguriță de miere se ține la macerat 5-6 ore. Peste siropul rezultat poți adăuga și lămâie.
Citește și 5 ceaiuri pentru ameliorarea durerilor de stomac și a gastritei
Nu uita însă că există și alimente care pot agrava tusea, cum sunt cele bogate în grăsimi, zahăr și lactatele.
Atenție la combinațiile de medicamente pentru răceala. Ele pot avea efecte secundare multiple. În cazul copiilor, este important de reținut că nu au nevoie de o combinație de produse, mai ales în cazul în care au și febră. Cum se administrează corect antipireticile, aflați de la prof. dr Ioan Gherghina, medic pediatru Antipireticele. Între beneficii și riscuri
Citește și Antibioticele. Când și cum se administează
SURSA: paediatricsandchildhealthjournal.co.uk
Sursa foto: www.afcurgentcarechattanoogatn.com