Un grup de cercetători a descoperit că femeile care consumă preponderant carne de pasăre de curte ar prezenta un risc mai scăzut de cancer de sân invaziv.
Este vorba despre un studiu făcut pe 42.012 femei pe o perioadă de 7 ani şi jumătate, timp în care au fost analizate informații despre consumul diferitelor tipuri de carne și practici de gătit carnea. La final, specialiştii au aflat că un consum crescut de carne de pasăre de curte poate fi asociat cu un risc cu 15% mai mic de apariţie a cancerului de sân invaziv. În schimb, femeile care au consumat o cantitate mare de carne roșie au prezentat un risc cu 23% mai mare de apariţie a cancerului la sân, comparativ cu femeile care au consumat, pe perioada studiului, o cantitate redusă de carne roşie.
Interesant este că studiul a reliefat şi faptul că la femeile care au înlocuit total carnea roşie (porc, vită şi oaie) cu preparate din carne de pasăre de curte, riscul de apariţie a cancerului de sân a fost și mai redus.
Cât priveşte tehnicile de gătire sau potențiali factori de confuzie (cum ar fi rasa, starea socio-economică, obezitatea, activitatea fizică, consumul de alcool și alți factori dietetici), nu s-au observat schimbări care să influenteze rezultatele studiului. Rezultatele au fost publicate în International Journal of Cancer.
Studiul a readus în discuţie rezultatele altor cercetări care au identificat carnea roşie ca fiind cu potenţial cancerigen. Totuşi, oamenii de ştiinţă spun că vor continua studiile pentru a stabili exact care este mecanismul prin care un consum crescut de carne de pasăre de curte poate reduce riscul apariţiei cancerului de sân.
sursa foto: pixabay.com