Ţelina, tonicul sistemului imunitar. Top 10 beneficii ale consumului de ţelină

0

Ţelina este una dintre cele mai sănătoase legume cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru capacităţile sale terapeutice. De la ea se poate consuma totul, frunzele, tulpina şi rădăcina. Numită de specialişti un „super aliment”, ţelina conţine cel putin opt tipuri de compuşi care lupta impotriva cancerului şi este extrem de bogată în vitamina A, B, C, K, PP, dar şi în minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu.

Citeşte şi: Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

Principalele beneficii ale consmului de ţelină

  1. Scade colesterolul „rău”

Ţelina este recomandată să fie introdusă în alimentaţia de zi cu zi pentru că are capacitatea de a reduce colesterolului rău, cu până la 20%.

  1. Previne apariţia cancerului

Bogată în antioxidanţi, ţelina nu numai că previne apariţia cancerului ci împedică şi răspândirea celulelor canceroase la pacienţii cu tumori. Poliacetilena conţinută de ţelină ajută la eliberarea  toxinelor din corp şi lupta împotriva celulelor canceroase, în special în cancerul de sân, cancerul intestinal şi leucemie.

Citeşte şi: Cancerul de sân. Simptome, cauze, factori de risc şi metode de prevenţie.

  1. Reduce presiunea arterială

Frunzele de ţelină conţin  „ftalide”, substanţe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor şi reduc nivelul hormonilor de stres din organism responsabili de creşterea presiuni arteriale.

Citește și Atenţie la simptomele care îţi arată că poţi suferi de o boală de inimă. 4 semne timpurii că ai avea arterele înfundate

  1. Previne infecţiile urinare

Ţelina ajută la reducerea cantităţii de acid uric din organism şi stimulează producţia de urină. Luptă şi  împotriva infecţiilor bacteriene localizate în tractul digestiv şi la nivelul organele de reproducere şi chiar previne problemele care pot să apară la nivelul rinichilor, de exemplu ajută la eliminarea nisipului de la rinichi.

Citeşte şi: Cele mai puternice antibiotice naturale eficiente în tratarea infecțiilor

  1. Previne ficatul gras

Ţelina ajută la scăderea cantităţii de grăsimi acumulate în ficat şi îmbunătăţeşte funcţionarea lui. În plus, mineralele si vitaminele din ţelină previn apariţia şi chiar tratează anemia.

Citește și Cele mai bune alimente contra anemiei

  1. Întăreşte sistemul imunitar

Ţelina conţine zeaxantina, luteina și betacaroten, trei antioxidanţi puternici care oferă protecţie organismului împotriva multor boli şi întăreţte sistemul imunitar.

Citeşte şi: B12, vitamina minune pentru sistemul nervos

  1. Calmează sistemul nervos

În compoziţia ţelinei se găsesc nişte substanţe care acţionează ca un calmant la nivelul sistemului nervos.

  1. Trateaza constipaţia

Sucul de ţelină conţine foarte multe fibre de aceea îmbunătăţeşte mişcarea intestinală de aceea ajută organismul la eliminarea toxinelor şi previne constipaţia.

Citeşte şi: Constipația, de la cauze la consecințe. Dieta digestiei sănătoase

  1. Recomandată în caz de impotenţă şi frigiditate

Ţelina are un puternic efect afrodisiat, de aceea este recomandată a se consuma cu maximul o jumătate  de oră înaintea actului sexual, atât de femei cât şi de bărbaţi.

Citește și Atenţie, bărbaţi! Grupa de sânge ce vă face mai predispuşi la impotenţă

  1. Recomandată în curele de slăbire

Ţelina are un conţinut caloric negativ, adică organismul foloseşte mai multe calorii pentru a o digera decât numărul de calorii conţinut de aliment în sine. În plus, ţelina are în compoziţie 95% apă, de aceea este prefectă pentru persoanele care doresc să slăbească.

Citeşte şi: CE DIETA ADOPTĂM ÎN FUNCŢIE DE ANOTIMP

Contraindicaţii

Consumul de ţelină are însă şi câteva contraindicaţii. Nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor alergice la plante ca morcov sau păpădie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.