Statistică îngrijorătoare! 1 din 4 europeni suferă de boli reumatice. Diagnostic, simptome, tratament

În România, peste 600.000 de oameni suferă de boli reumatice. Dintre aceștia, peste 2.500 sunt copii. Practic, sunt aproape la fel de mulți oameni afectați de reumatism ca și de hipertensiune. Specialiștii ne atrag atenția și spun că durerea trebuie să ne trimită de urgență la medic. Cu cât este tratată mai repede cu efectele sunt mai puțin devastatoare.

Peste 120 de milioane de oameni, adică unul din patru cetăţeni din Uniunea Europeană, suferă de boli reumatice şi musculo-scheletice. Asta înseamnă că sunt mai multe persoane decât în orice alt grup de boli.

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

Citește și ARTRITA REUMATOIDĂ. DE LA CE APARE BOALA CARE AFECTEAZĂ ŞI COPIII ŞI CARE SUNT SIMPTOMELE

Bolile reumatice afectează cel mai mult oamenii activi

Bolile reumatice sunt considerate boli ale bătrânilor. Cu toate acestea, afectează din ce în ce mai mult oamenii activi, tineri și chiar copii.

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronică, ce poate afecta mai mult decât articulațiile. La anumite persoane, poate afecta ochii, pielea, plămânii sau vasele de sânge.

Pacienţii cu boli reumatice şi musculo-scheletice pot rămâne activi şi pot contribui în economie şi societate prin cariere îndelungate, în cazul în care afecţiunea este diagnosticată precoce şi primesc un tratament adecvat, afirmă specialiştii de la Liga Română Contra Reumatismului şi de la Societatea Română de Reumatologie, într-un comunicat de presă transmis cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor.

Citește și OSTEOPOROZA, BOALA OASELOR FRAGILE. CAUZE ȘI TRATAMENT

Bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect

,,Pentru a evita instalarea deficitului funcţional, bolile reumatice trebuie recunoscute şi diagnosticate corect încă de la primele simptome. Cu un diagnostic precoce şi tratament adecvat, pacienţii cu aceste afecţiuni pot rămâne activi şi pot contribui în economie şi societate prin cariere îndelungate”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Citește și 6 remedii naturiste pentru durerile de oase

Aceste afecțiuni generează 50 % din absenteismul la locul de muncă

Bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele şi includ peste 200 de afecţiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul şi guta.

Potrivit specialiştilor, bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă, fiind principalul grup de boli profesionale şi reprezentând 38% din totalul acestora.

Citește și Osteoporoza sau boala ,,oaselor poroase”. Simptome, cauze şi metode de prevenție

Bolile reumatice, principala cauză de dizabilitate în lume

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aceste afecţiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi ţin departe de muncă aproximativ un milion de europeni şi alte milioane de persoane la nivel global, generând costuri substanţiale pentru companii şi societate.

Citește și CINE ESTE DE VINĂ PENTRU SITUAȚIA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI?

Simptomele bolilor reumatice

Printre simptomele acestor boli se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală şi depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupaţii ce solicită articulaţiile, infecţiile şi vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Citește și Cea mai sănătoasă miere. Vindecă boli și nu provine din flori

Sursa: Comunicat de presă

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *