Microbii care ne colonizează au un rol mai mare decât ne imaginăm în modularea funcției neuronale și a comportamentului. Medicina secolului 21 ne permite nu doar să distrugem bacteriile rele, ci chiar să le controlăm pe cele bune. Astăzi putem modifica multitudinea de microorganisme și genera noi ținte pentru tratarea bolilor mintale. Iar arsenalul terapeutic este accesibil din punct de vedere al costurilor.
În cadrul primului Congres European de Medicină Personalizată de la Belfast, prof. John Cryan, de la University Cork College, a explicat modul în care nutriția și modificarea florei intestinale au un impact direct asupra sănătății mintale.
Acesta spune că oamenii care suferă de depresie nu au o diversitate așa de mare a microbiotei (totalitatea microorganismelor care ne colonizează și a materialului lor genetic) din intestin față de cei sănătoși. Prebioticele si probioticele reduc anxietatea pe modele animale, administrarea de specii Latobacillus dovedindu-se eficientă în acest sens.
Citește și DEPRESIA LA BARBATI, MAI PROFUNDA SI GRAVA DECAT LA FEMEI
Cezariana crește riscul de diabet zaharat, obezitate și astm și determină un răspuns psihologic mai mare la stres. Prof. John Cryan a mai explicat faptul că Bifidobacterium infantis, o bacterie care se găsește predominant în intestin în perioada neonatală, s-a dovedit a avea efect anti-depresiv.
Studiile arată că dieta mediteraneană este varianta optimă pentru menținerea echilibrului microbiotei și a statusului mental.
Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul
De ce depinde starea psihică de flora intestinală?
Creierul și tractul gastrointestinal sunt interconectate, între cele două există un schimb de infomații prin intermediul sistemului nervos, sistemului imun și a celui endocrin. Tractul gastrointestinal alcătuiește cel mai mare organ imun. Atât factorii care țin de mediu (dieta, expunerea la antibiotice, infecțiile ) cât și factorii genetici au o influență crescută asupra microbiomului intestinal.
Citește și CELE 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA V- DIABETUL
Cum pot influența microbii din intestin dezvoltarea creierului și predispoziția pentru depresie?
Un studiu derulat la Universitatea din North Carolina și publicat în revista Biological Psychiatry a arătat, pentru prima dată, că anumite colonii microbiene din intestin determină o mai bună dezvoltare neurocognitivă. De exemplu, prezența anumitor specii din familia Bacterioides a determinat rezultate mult mai bune la testele neurocognitive. De asemenea, un microbiom mai puțin diversificat în copilărie a fost asociat un risc mai mare de boli precum diabetul zaharat de tip 1 sau astmul. Cu toate acestea, identificarea categoriilor benefice de bacterii și a modului optim în care acestea pot fi modificate este încă o provocare pentru medici.
De asemenea, o analiză publicată în revista Frontiers in Pediatrics arată că la copiii născuți prin cezariană sau cu hrăniți cu formule de lapte, colonizarea bacteriană a fost modificată iar riscul de a dezvolta probleme de sănătate ulterior a fost mai mare.
Citește și BOLILE INFLAMATORII INTESTINALE. CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT
Psihobioticele: tratarea depresiei și a bolilor psihiatrice prin modificarea florei bacteriene
John Cryan, alături de profesorul Ted Dinan de la University Cork College, a cercetat timp de 14 ani modul în care trilioanele de bacterii care ne colonizează ne controlează funcția cerebrală. Datele obținute de aceștia arată că oamenii care suferă de depresie nu au o diversitate așa de mare a microbiotei din intestin față de cei sănătoși.
O bacterie care administrată în cantități potrivite reduce anxietatea la oameni și animale. Bifidobacterium infantis este o bacterie care se găsește predominant în intestin în perioada neonatală și s-a dovedit a avea efect anti-depresiv.
Probioticele reduc nivelurile de cortizol indus de stres, diminuând astfel anxietatea și tulburările comportamentale.
Citește și Ce înseamnă să suferi de tulburare bipolară?