osteoporoza

OSTEOPOROZA, BOALA OASELOR FRAGILE. CAUZE ȘI TRATAMENT

Osteoporoza este o boală sistemică ce afectează osul. Este caracterizată prin deteriorarea arhitecturii acestuia, având drept consecinţă apariţia fragilităţii osoase şi creşterea riscului de fractură. Reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate la nivel mondial, pe locul doi după bolile cardiovasculare.

Cauza pierderii densităţii osoase

Cea mai frecventă cauză o reprezintă creşterea resorbţiei osoase sau scăderea ratei de formare a osului. Aceste modificări, ce apar în mecanismul de reglare, duc la instalarea osteoporozei. Însă ele mai sunt influenţate, pe de-o parte, şi de factori ce nu pot fi modificaţi, precum sexul, vârsta, rasa, istoricul familial, şi, pe de altă parte, de factori ce pot fi influenţaţi: dieta, consumul de steroizi, fumatul, consumul de alcool sau sedentarismul.
Densitatea osoasă scade natural, odată cu înaintarea în vârstă. Nimeni nu este scutit de acest lucru, mai ales dacă nu acţionează în niciun fel pentru a diminua fenomenul. În cazul femeilor, situaţia este mai complexă: nivelul maxim al masei osoase este atins în jurul vârstei de 25 – 30 de ani şi se menţine până la menopauză (încă 10 – 15 ani), după care se poate înregistra un declin semnificativ al densităţii osoase. Se poate ajunge astfel la osteoporoză – cea mai frecventă cauză a fracturilor la femeile peste 50 de ani.
Declinul natural al sistemului osos, indus de vârsta înaintată, nu este singurul care contribuie la scăderea densităţii osoase. Lipsa mişcării fizice joacă un rol major, aşa cum şi unele alimente au partea lor de vină – începând cu sarea şi cofeina şi terminând cu băuturile răcoritoare carbogazoase şi alcoolul.

Diagnosticul precoce este foarte important, pentru a putea preveni consecinţele osteoporozei. Anumite categorii de persoane prezintă un risc mai crescut de a dezvolta această afecţiune şi ar trebui să fie testate din timp:
– femeile aflate la menopauză
– persoanele cu istoric familial sau personal de fracturi (mai ales dacă au avut o fractură osoasă în urma traumatism minor)
– pacienţii care urmează tratament cu corticosteroizi, benzodiazepine sau medicamente pentru substituţie hormonală tiroidiană
– persoanele care au suferit un transplant de organ sau de măduvă osoasă
– persoanele cu un indice de masă corporală scăzut
– pacienţii cu afecţiuni care asociază pierdere osoasă (poliartrită reumatoidă), persoanele care suferă de boli renale sau hepatice, cu diabet zaharat tip 1 ori cu afecţiuni endocrinologice.

Complicaţii şi riscuri ale osteoporozei

Osteoporoza este asimptomatică dacă nu este complicată cu o fractură (prin compresie vertebrală sau a pumnului, şoldului, coastelor, bazinului, humerusului).
Fracturile prin tasare vertebrală apar la eforturi minime (strănut, aplecare, rotire, ridicarea unui obiect uşor), mai frecvent în regiunea toracică medie şi inferioară sau lombară superioară. Durerea de spate debutează acut cu iradiere în lateral şi în faţă, pentru ca apoi să se reducă treptat în câteva săptămâni. La persoanele cu mai multe fracturi apare deformarea coloanei vertebrale (cifoza dorsală şi lordoza cervicală), o durere cronică de spate, accentuată în picioare şi pierderea din înălţime. Uneori, această modificare poate să apară lent şi asimptomatic.
Fracturile de şold apar după cădere, mai ales cele pe o parte sau chiar înainte de cădere. Complicaţiile acestor fracturi au o rată a mortalităţii de 15 – 20 % la bătrâni şi duc la incapacitate fizică severă, cu necesitatea îngrijirii la domiciliu timp îndelungat.

Tratamentul osteoporozei

Odată instalată osteoporoza, nu mai este posibilă refacerea masei osoase. Totuşi, intervenţia precoce poate preveni osteoporoza, iar cea tardivă poate opri progresia bolii. Dacă este prezentă o cauză secundară, tratamentul specific are scopul îndepărtării cauzei.
Metode fizice :
– corset/ brâu ortopedic
– exerciţii fizice cu consultarea unui fizioterapeut

În faza acută a tasării :
– analgezice
– miorelaxante
– căldură
– masaj
– repaus conform indicaţiilor medicului

Ajutor suplimentar

Declinul masei osoase şi reducerea densităţii osoase pot fi diminuate semnificativ şi întârziate. Dar pentru asta nu este suficient doar să bem lapte pentru că are calciu şi ajută oasele, iar apoi să stăm puţin la soare, pentru „alimentarea” cu vitamina D, care să fixeze calciul în oase. Evident, aceste măsuri preventive au rolul lor, dar nu unul determinant. În plus, acestea nu sunt singurele elemente cu rol în susţinerea sistemului osos. De aceea, este nevoie de un aport suplimentar de vitamine şi minerale, care să prevină scăderea densităţii osoase şi să ajute la întărirea oaselor.

 

 

 

SURSA: cdt-babes.ro

Sursa foto: radiologyassociatesimaging.com

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Somnul, sportul și dieta mediteraneană, secretul unui sistem imunitar puternic

Un sistem imunitar scăzut este mult mai predispus îmbolnăvirii. O alimentație deficitară, lipsa somnului, fumatul, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *