Medicii trebuie să se testeze la 7 zile cu PCR sau la 3 zile cu teste antigen. Măsura se aplică în unitățile care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta. Conducerea unității are obligația să verifice rezultatele testării. Reprezentanții SANITAS spun că măsura încalcă dreptul la muncă.

Personalul medical care nu s-a vaccinat trebuie să se testeze săptămânal cu test PCR sau la trei zile cu teste antigen. Măsura se aplică în unitățile care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta și acolo unde incidența cazurilor e peste 1,5 la mia de locuitori. Autoritățile vor să izoleze cazurile descoperite pentru a combate răspândirea comunitară.

Citește și Pfizer dezvoltă un rapel special împotriva variantei Delta a coronavirusului

Atunci când vrem să facem lucrul ăsta, avem în principal în gând pacientul care și el are drepturi și are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Reprezentanții SANITAS spun însă că decizia discriminează personalul medical și că aceasta le încalcă drepturile.

„Suntem pro vaccinare, dar această măsură contravine tuturor normelor europene, tuturor normelor aflate în vigoare în România. Practic, încalcă dreptul la muncă. Nu putem accepta, pentru că avem colegi care chiar dacă și-au dorit vaccinarea, au crezut în vaccinare, după prima doză au avut reacții adverse, li s-a făcut foarte rău și nu au putut să facă următoarea doză”, a declarat Viorel Hușan, lider SANITAS București.

Citește și Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2

De cealaltă parte, medicii din sistem sunt de părere că, atâta vreme cât există vaccin, pus la dispoziție gratuit, firesc ar fi ca medicii si restul cadrelor medicale din unitățile sanitare, să se vaccineze pentru a nu transmite virusul pacienților pe care ii îngrijesc.

De ce refuza medicii romani sa se vaccineze

Cel mai recent studiu făcut de Federația Solidaritatea Sanitară subliniază că doar 45% din personalul medical s-a și vaccinat până în prezent.

Studiul Federației Solidaritatea Sanitară creionează și un profil al lucrătorilor nevaccinați.

În primul rând, aceștia nu sunt convinși de siguranța și eficiența vaccinului.

În al doilea rând, ei tind să facă parte din colective cu putini colegi vaccinați. Nu în ultimul rând, nu au fost subiecții unor informări oficiale pe tema vaccinului, se mai arată în studiu.

Citește și STUDIU | Medicii din linia I, la capătul puterilor – suferă de BURNOUT, extenuare, depresie şi anxietate

Unele cadre medicale care refuză vaccinarea consideră că vaccinul este un experiment genetic, că toată campania de vaccinare este o manipulare ordinară sau că imunizarea nu e necesara pentru majoritatea populației.

Studiul mai notează că reacțiile adverse, pe care le consideră grave, sau faptul ca au trecut deja prin infecția cu coronavirus sunt alte cauze pentru care lucrătorii din sistemul medical refuză imunizarea împotriva noului coronavirus.

Au existat de asemenea respondenți la studiu care afirmă că un vaccin apărut peste noapte nu îi poate convinge să se vaccineze sau că vor alege să se imunizeze atunci când vor ajunge la concluzia „că merită”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.