În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și a altor atacuri externe asupra organismului. Când organismul este odihnit, sistemul imunitar are mai multă energie pentru a se apăra de viruși și bacterii, iar perioada de convalescență este mai scurtă. Dar somnul are numeroase beneficii asupra corpului nostru, iar unul dintre ele este chiar slăbitul.
Într-un studiu dezvoltat de cercercetatorii de la King’s College din Londra s-a descoperit că mai multe ore de somn îi pot ajuta pe unii oameni să reducă din dietă alimentele cu un conţinut mai mare de zahăr.
Oamenii de ştiinţă au analizat impactul direct al orelor de somn asupra alimentatiei. Participanţii la acest studiu au ţinut jurnale de somn şi de alimentaţie, iar somnul lor a fost monitorizat cu senzori de mişcare. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm mai mult de 7 ore pe noapte au un consum mai redus de alimtente ce conţin zahar si carbohidrati.
Există numeroase studii care demostrează că persoanele care dorm mai puține ore pe noapte au, în procent de 55%, mai multe șanse de a lua în greutate decât cele care dorm suficient. Lipsa somnului este o cauză importantă a dezvoltării obezității încă din copilărie.
Citeşte şi MEDSHOW, cu Emma Zeicescu. Insomnia, boala societății moderne
Mai mult de o treime din români suferă de o tulburare de somn iar, la nivel mondial, insomnia afectează aproximativ 30-45% din populaţia adultă. Primul semn al unui somn prost îl reprezintă sindromul de epuizare.
Pentru un somn liniştitor pe timpul nopţii o atenţie deosebită trebuie acordată, printre altele, şi dietei. De aceea este bine de ştiut că sunt alimente care asigură un somn de calitate pe timpul nopţii, dar şi alimente care ne fac nopţile lungi şi grele. Şi, foarte important, dacă mănânci şi apoi te bagi imediat în pat, rişti să ai arsuri la stomac.
Care sunt alimentele care produc insomnie:
- brânzeturile
- ciocolata
- alcoolul
- băuturile care conţin cofeină ( precum ceaiul negru şi cafeaua ori sucurile carbogazoase ce conţin cofeină);
- prăjiturile cu cacao;
- alimente picante sau mâncăruri foarte condimentate;
- carne procesată sau afumată, cârnaţi, carne roşie în general etc.
- zahăr, făină şi alti carbohidraţi rafinaţi;
- alimente fermentate şi cele care conţin culturi de bacterii ( varza murată);
- alimente greu de digerat ( broccoli, varză, fasole boabe, castraveţi şi usturoi, care pot duce la acumularea de gaze intestinale).
Citeşte şi INSOMNIA, BOALA SOCIETĂȚII MODERNE
Care sunt alimentele care pot ameliora insomnia:
La polul opus sunt alimentele care te ajută să dormi bine, cum ar fi clasicul pahar cu lapte. Oamenii de ştiinţă spun că laptele conţine un ingredient numit triptofan, care ajută corpul să producă melatonină, un hormon care te ajută să dormi.
- migdalele ( sunt o sursă bună de melatonină, un hormon care reglează somnul);
- carnea de curcan (conţine triptofan care stimulează producţia de melatonină);
- ceaiul de muşetel (conţine un antioxidant care se ataşează de anumiţi receptori din creier şi încurajează astfel senzaţia de somnolenţă);
- kiwi – (studiile au arătat că persoanele care au consumat kiwi au dormit mai mult şi fără să se trezească pe timpul nopţii);
- peştele gras (somonul, tonul, păstrăvul şi macroul conţin acizi grasi Omega-3 şi vitamina D care au potenţialul de a stimula producţia de serotonină, o substanţă chimică din creier ce ajută la un somn mai bun);
- nucile (îmbunătăţesc calitatea somnului şi sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de melatonină, hormonul care reglează somnul);
- mierea:
- albuşurile de ou.
Citeşte şi CÂTE OUĂ AVEM VOIE SĂ MÂNCĂM PE SĂPTĂMÂNĂ
Cât de periculoasă este privarea de somn pe termen lung
Dacă privarea de somn se prelungește, este favorizată apariția unor afecțiuni grave de sănătate precum:
- obezitate;
- boli cardiovasculare;
- hipertensiune;
- atac cerebral;
- diabet;
- depresie.