Varianta Delta a coronavirusului se răspândește rapid în Europa. OMS: un nou val de COVID este iminent

Numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou de săptămâna trecută în Europa, după 10 săptămâni consecutive de recul, a anunţat joi directorul filialei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a lansat totodată un avertisment în privinţa riscului unui nou val al pandemiei de coronavirus, conform AFP.

Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepţia cazului în care vom rămâne disciplinaţi„, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o conferinţă organizată online.

Potrivit acestei organizaţii, săptămâna trecută, numărul infectărilor a crescut cu 10% în regiunea Europa, care numără 53 de ţări şi teritorii, „în urma creşterii deplasărilor de persoane, călătoriilor, adunărilor publice şi relaxării restricţiilor sociale„.

Citește și Varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă. Medicii sunt în alertă

Această evoluţie se înscrie în contextul unei situaţii care evoluează rapid, unei noi variante îngrijorătoare – varianta Delta – şi se produce într-o regiune în care, în pofida eforturilor considerabile ale statelor membre, milioane de persoane nu sunt încă vaccinate„, a precizat Hans Kluge.

Varianta Delta va deveni dominantă în Europa

Varianta Delta a noului coronavirus, deosebit de contagioasă, ar urma să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi de COVID-19 din Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august, au estimat săptămâna trecută specialiştii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Reprezentanţii OMS Europa au declarat joi că se aşteaptă ca varianta Delta să devină „dominantă” până în luna august pe „Bătrânul continent”.

Această variantă, detectată iniţial în India, este cu 40%-60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, precizează OMS Europa.

Studiile realizate în laborator şi în condiţii reale converg asupra unui punct: o singură doză dintr-un vaccin anti-COVID-19 nu oferă decât o protecţie limitată împotriva variantei Delta.

În august, regiunea Europa „nu va fi complet vaccinată (63% dintre rezidenţi aşteaptă încă prima doză de vaccin)… şi va fi în continuare lipsită în majoritatea sa de restricţii, odată cu intensificarea călătoriilor şi creşterea numărului de persoane care participă la adunări publice„, au precizat joi reprezentanţii OMS.

Ar putea fi EURO 2020 motivul pentru infectările noi?

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a lansat noi avertismente cu privire la o creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID în Europa, multe dintre acestea fiind legate de EURO 2020, care se desfășoară în mai multe țări de pe continent, inclusiv în România.

Catherine Smallwood, ofițerul superior privind urgențele al OMS Europa, a făcut apel la autoritățile locale din orașele gazdă să monitorizeze mai bine deplasarea fanilor.

Trebuie să ne uităm mult mai departe de stadioanele în sine. Trebuie să ne uităm la modul în care oamenii ajung acolo, călătoresc ei în convoaie mari și aglomerate de autobuze?”, a declarat Smallwood, în cadrul unui briefing de presă.

Și când pleacă de la stadioane, se duc în baruri și pub-uri aglomerate pentru a urmări meciurile? Aceste mici evenimente continue sunt cele care determină răspândirea virusului”, a avertizat ea.

Întrebat dacă EURO 2020 acționează ca un „super spreader”, șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a răspuns: „Nu, nu, nu: Sper că nu… dar acest lucru nu poate fi exclus”.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.