Germania suspendă vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. S-au identificat 31 de noi cazuri de cheaguri de sânge în creier. Ce decize ia România

Germania a decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca a persoanelor sub 60 de ani, la recomandarea experților care conduc campania de imunizare, după ce au fost raportate 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese.

Institutul Paul Ehrlich (PEI) a declarat că a înregistrat 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale – boală cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST) – şi că în 19 dintre acestea a existat un deficit de trombocite sau trombocitopenie, relatează AFP.  În nouă cazuri, persoanele afectate au murit. Cu excepţia a două cazuri, toate rapoartele se referă la femei cu vârste între 20 şi 63 de ani. Cei doi bărbaţi aveau 36 şi 57 de ani.

Citeşte şi: Vaccinarea cu Johnson&Johnson, pregătită. Când începe administrarea serului în România

Astfel, Ministrul german al sănătății și miniștrii de resort au anunțat marți seară, după o ședință de urgență, că suspendă la nivel național – după ce Berlinul și Munchenul luaseră această decizie – imunizarea cu AstraZeneca a persoanelor sub 60 de ani.

Cei sub 60 care insistă să fie imunizați cu acest ser nu vor fi refuzați, însă vaccinarea se va face cu discreție, după evaluarea riscului pe care-l prezintă vaccinul pentru persoana respectivă și după ce i se va explica acesteia ce se poate întâmpla după imunizare, se arată într-un document oficial citat de agenția de știri DPA și preluat de DW.

Citeşte şi: Prospectul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca. Compoziţie, mod de administrare şi reacţii adverse

ASTRAZENECA, DE LA EXTAZ LA AGONIE

Deoarece utilizarea vaccinului în Germania a fost iniţial limitată la cei sub 65 de ani, vaccinul a fost deja administrat în rândul femeilor mai tinere, în special personalului medical şi profesorilor.

În ceea ce priveşte problema administrării celei de-a doua doze de vaccin persoanelor mai tinere care au primit deja o primă doză de vaccin AstraZeneca COVID-19, STIKO va emite o recomandare suplimentară până la sfârşitul lunii aprilie„.

Multe ţări europene au încetat pentru scurt timp utilizarea vaccinului AstraZeneca, la începutul acestei luni, pentru a investiga cazuri rare de cheaguri de sânge.

Atât Agenţia Europeană pentru Medicamente, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au declarat luna aceasta că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile. O analiză EMA, care a acoperit 20 de milioane de persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie şi în Spaţiul Economic European, a găsit şapte cazuri de cheaguri de sânge şi 18 cazuri de CVST.

Citeşte şi: Se schimbă platforma de vaccinare: Vom putea alege tipul de vaccin anti-COVID

ŞI CANADA SUSPENDĂ VACCINAREA

Şi oficialii canadieni au declarat că vor suspenda administrarea vaccinul AstraZeneca persoanelor de sub 55 de ani şi că este necesară o nouă analiză a beneficiilor şi riscurilor vaccinului, în funcţie de vârstă şi sex.

Tagesspiegel, care a scris pentru prima dată despre decizie, a relatat că aproximativ două treimi din personalul de la Charite (aproximativ 19.000 de persoane în total) a fost vaccinat până acum, iar 70% dintre aceşti lucrători au primit o singură doză din vaccinul AstraZeneca.

Citeşte şi: Vaccinul românesc anti-COVID a depăşit faza de testare pe animale. Dacă va fi aprobat, se pot începe studiile clinice

CNCAV „MONITORIZEAZĂ SITUAŢIA”

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 au declarat că așteaptă recomandările EMA și ale  OMS  înainte de a lua o decizie în acest sens. Deocamdată, semnalele trimise de cele două instituții sunt că serul AstraZeneca e sigur pentru toate grupele de vârstă.

Situația este monitorizată cu atenție de CNCAV, analizăm cu atenție care este evoluția în alte state. Potențialele efecte pe care le-ar putea genera vaccinurile sunt urmărite cu atenție. Periodic sunt întâlniri cu cei de la EMA. Deocamdată, nu s-au primit recomandări în acest sens (al suspendării vaccinării pentru o anumită grupă de vârstă – n.r.), și EMA, și OMS au spus că este un vaccin sigur. La momentul acesta, nu sunt aspecte sau indicii care să impună o restricție. Până vom primi recomandări de la EMA, care este forul decizional, care are experți care au și eliberat autorizația de punere pe piață a celor 3 tipuri de vaccin, 4, pentru că vine și Johnson and Johnson, noi mergem în continuare cu respectarea RCP-ului produsului, sens în care nu se impune la momentul acesta o astfel de decizie”, se arată în răspunsul CNCAV pentru Libertatea.

Citeşte şi: 5 greșeli post-vaccinare care te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

La începutul lunii martie, mai multe ţări europene precum Germania, Franţa, Italia sau Spania, au suspendat temporar utilizarea vaccinului de la AstraZeneca după ce au fost ănregistrate mai multe  cazuri de coagulare a sângelui la pacienţii care au primit acest vaccin.

Citeşte şi: Un nou medicament anti-COVID a avut rezultate promițătoare în teste

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *