Acasă Articole Prospectul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca. Compoziţie, mod de administrare şi reacţii adverse

Prospectul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca. Compoziţie, mod de administrare şi reacţii adverse

0
8

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

„Mă bucur să anunț a treia recomandare pozitivă, pentru autorizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19. Asta crește numărul de vaccinuri disponibile statelor UE și EEA care vor ajuta să aducă pandemia sub control și să protejeze cetățenii UE. Avem trei vaccinuri care au fost create și recomandate pentru aprobare împotriva unei boli pe care nu o cunoșteam acum un an. Niciun vaccin nu este o baghetă magică de unul singur, dar împreună oferă unelte și opțiuni pentru a preveni diverse părți ale bolii”, a declarat Emer Cooke, șefa Agenției Europene a Medicamentului.

Prospectul vaccinului produs de AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca este recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

Reacții adverse:

  • dureri de cap, musculare sau la locul administrării,
  • oboseală,
  • febră,
  • greață.

A doua doză se administrează după o perioadă cuprinsă între 4 și 12 săptămâni

Citește și Ce indicații conține prospectul și cum se numește vaccinul Pfizer-BioNTech

Cele mai frecvente sunt sensibilitatea sau durerea la locul injectării, dureri de cap și musculare, stare generală proastă, febră și greață. Acestea sunt ușoare spre moderate și pot apărea 2-3 zile după prima doză. Efectele adverse raportate după rapel au fost raportate mai rar și resimțite ca fiind mai ușoare.

Contraindicații la vaccinare

Persoanele care au hipersensibilitate la substanțele de bază ale vaccinului. Dacă ai febră, vaccinarea trebuie amânată. De asemenea, au nevoie de o atenție aparte pacienții care urmează un tratament anticoagulant, iar la cei care urmează o terapie imunosupresoare, vaccinul poate să nu aibă eficiența maximă.

Femeile însărcinate sau cele care alăptează 

Vaccinarea femeilor însărcinate se poate face doar dacă posibilele beneficii suntt mai mari decât potențialele riscuri. Nu sunt sunt date clare nici în privința femeilor care alăptează. Cert este că studiile de până acum nu arată că vaccinul AstraZeneca ar avea consecințe asupra fertilității.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.