sursa foto: pixabay. com

Vaccinul românesc anti-COVID a depăşit faza de testare pe animale. Dacă va fi aprobat, se pot începe studiile clinice

Vaccinul anti-COVID dezvoltat la Timișoara de colectivul profesorului Virgil Păunescu a depășit faza de testare pe animale, mai exact pe un lot de 40 de șobolani, anunţă Gândul.ro. Următorul pas este realizarea documentației pentru Agenția Medicamentului, iar dacă va fi aprobat, se va trece la studiile clinice pe om. 

Într-un interviu exclusiv pentru Gândul.ro, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România spune că împreună cu colectivul de la Timișoara dezvoltă un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat care ar putea oferi imunitate pentru cel puțin 17 ani, însă autoritățile din România nu au fost interesate de acest lucru. Profesorul Păunescu afirmă însă că această pandemie nu poate să fie închisă cu vaccinurile actuale, deoarece imunitatea oferită de anticorpi durează cel mult un an.

Citeşte şi: Studiu de imunitate la vaccinurile anti-COVID pentru pacienţii cu sistemul imunitar slab

Studiile clinice pe om în prima fază ar înseamna vaccinarea a circa 20-30 de voluntari sănătoși și urmărirea efectelor toxice pe aceștia. După aceea, dacă lucrurile merg bine trebuie să înaintezi la Agenția Medicamentului documentația și să treci la faza a doua care înseamnă vaccinarea pe câteva sute de voluntari până la o mie pentru a afla eficiența vaccinurilor. Dacă treci de faza aceasta în care eficiența vaccinului este de peste 60% se trece în faza a treia în care sunt vaccinați zeci de mii de oameni. Această etapă ne spune ce efecte secundare sunt. După fază a treia dacă totul este în parametri se trece la producția în masă”, explică profesorul Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale pentru sursa citată.

Citeşte şi: Se schimbă platforma de vaccinare: Vom putea alege tipul de vaccin anti-COVID

5 MILIOANE DE EURO PENTRU A CONTINUA STUDIILE

Din păcate, pentru a depăși faza a doua a testarii, colectivul de la Timișoara are nevoie de cinci milioane de Euro. O solicitare în acest sens a fost deja trimisă autorităţilor.

Mie mi-ar fi luat un an de zile să dezvolt un vacin până în faza a treia și să predăm tehnologia într-un an la Cantacuzino, pentru ca aceștia într-un an să-și facă o hală de producție pentru spray-uri nazale, dispozitive simple de administrat sub formă de picături., a declarat profesorul.

Imunitatea prin anticorpi și cea naturală după îmbolnăvire nu poate să țină mai mult de un an. Este foarte probabil ca la anul să ne vaccinăm din nou. Această pandemie nu poate să fie închisă cu actualele vaccinuri deoarece nu avem capacitatea să vaccinăm deoarece nu avem capacitatea să vaccinăm toată populația în termen scurt. Pe de altă parte, acele state care nu primesc vaccin și unde virusul continuă să se multiplice sunt generatoare de mutații. Și chiar dacă ne vaccinăm avem surpriza să vedem că peste un an de zile vaccinurile actuale trebuie schimbate”, mai spune acesta.

Citeşte şi: STUDIU | Răceala obişnuită te poate scăpa de COVID-19. Descoperirea inedită a oamenilor de ştiinţă

IMUNITATE DE 17 ANI LA VIRUSUL SARS-COV2

Mai mult, medicul imunolog spune că pandemia de COVID-19 poate să fie închisă doar prin „vaccinuri bazate pe Limfocite T citotoxice, nu anticorpi, așa cum sunt vaccinurile actual”.

În epidemia de SARS-COV-1, cei care au facut boala au avut imunoglobuline pentru un 1-2 ani de zile, dar imunitatea celulară era prezentă și la 17 ani de la intrarea în contact cu virusul. Am un reper când spun că această imunitate durează 17 ani și acel reper este SARS-COV-1. Imunitatea celulară va dura mult mai mult. Vaccinul pe care l-am dezvoltat noi nu este o invenție sută la sută românească, este o adaptare făcută la un vaccin personalizat și dezvoltat de americani în cancer, vaccin care a fost gândit să dezvolte doar imunitate celulară, limfocite T citotoxice”, spune profesorul Virgil Păunescu, vicepreședintele Societății de Științe Medicale pentru Gândul.ro.

Citeşte şi: ANUNŢUL MOMENTULUI | Vaccinul AstraZeneca este sigur şi are o eficacitate de 79%

Până în acest moment au fost avizate patru vacinuuri împotriva COVID-19

  • vaccinul bazat pe ARN mesager, așa cum sunt cele produse de companiile BioNTech/Pfizer și Moderna
  • vaccinul pe bază de vectori adenovirali ce transportă informația genetică corespunzătoare proteinei Spike SARS-CoV-2, cum este cel de la Astra Zeneca şi  Johnson & Johnson

Citeşte şi: A fost publicat prospectul vaccinului Johnson & Johnson. Riscurile și contraindicațiile

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *