5 greșeli post-vaccinare care te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

Chiar dacă te-ai vaccinat împotriva COVID-19,  există încă șanse să te poţi infecta sau reinfecta cu virusul SARS-Cov2.  Chiar dacă incedenţa este scăzută şi cazurile  sunt rare, șansele de a fi infectat cu COVID, chiar și post-vaccinare, se pot întâmpla. Principala cauză este natura experimentală a vaccinurilor dar şi unele greşeli pe care le faci post vaccin.

Principalul motiv pentru care te poţi infecta cu virusul SARS-Cov 2 după vaccinare este acela că serurile sunt de natura experimentală. În timp ce vaccinurile reduc severitatea și mortalitatea, două dintre cele mai temute posibilități cu infecția, nu avem suficiente cifre care să susțină cât de bine vaccinurile reduc transmiterea și infecțiile simptomatice.
Medicii sunt de părere că riscul de a contracta COVID după vaccinare crește dacă un beneficiar nu este prea atent iar măsurile de precauție suplimentare relaxate cresc riscul îmbolnăviriil. Iată care sunt cele mai des întâlnite greşeli.

NU PORŢI MASCĂ DE PROTECŢIE

Mulți oameni presupun că vaccinarea marchează începutul unei lumi COVID fără mască. Acest lucru nu este adevărat și poate ar putea fi una dintre cele mai mari greșeli pe care o poate face o persoană vaccinată.
Până când vom obține imunitate la nivel de comunitate, adică atunci când o parte importantă a lumii acceptă și primește vaccinul, vor mai fi necesare măști pentru a ne proteja.
Specialiştii recomandă, de asemenea, ca persoanele complet vaccinate cu ambele doze de vaccin să renunţe la mască numai în anumite condiții.

REFUZAŢI VACCINAREA DACĂ AŢI FOST DEJA INFECTAT CU NOUL CORONAVIRUS

Chiar dacă ați avut COVID-19 înainte, este important să vă vaccinați. Dacă aparțineți unei categorii cu risc ridicat, puteţi în continuare să contractaţi COVID-19. Prin urmare, vaccinarea poate scădea semnificativ șansele de infecție.

În al doilea rând,  medicii sunt de părere că, în cazul celor care au avut deja COVID-19, vaccinul le  va întări imunitatea.

Dacă ați contractat recent COVID-19, așteptați cel puțin 6 săptămâni pentru a vă programa programarea. Acest lucru vă va oferi protecția maximă împotriva virusului.

Citeşte şi: Se schimbă platforma de vaccinare: Vom putea alege tipul de vaccin anti-COVID

CĂLĂTORIŢI FĂRĂ MĂSURI DE PRECAUŢIE

Călătoria după vaccinare nu este periculoasă atât timp cât respectați toate măsurile de precauție. Experții consideră că până în momentul în care nu vor exista suficienți oameni  vaccinați  şi alți factori de risc atenuați, călătoriile ar trebui făcute cu prudență. În caz contrar, există încă un risc grav de infectare.

Călătoria trebuie încurajată numai dacă oamenii respectă măsurile de precauție adecvate şi dacă ţara de destinaţie nu este inclusă pe lista celor cu grad mare de infectare.

Citeşte şi: Purtatul măştilor de protecţie şi distanţarea ar putea dura mulţi ani. Cu ce recomandări vin specialiştii

SUFERIŢI DE BOLI AUTOIMUNE

Persoanele imunocompromise au un sistem imunitar scăzut și sunt mai predispuse să sufere de complicații de sănătate. În acest moment, în timp ce vaccinurile au o tolerabilitate bună și se consideră sigure și eficiente, se suspectează că vaccinul ar putea fi într-un fel mai puțin eficient pentru cei care sunt imunocompromiși. Astfel, aceste persoane ar fi într-un permanant pericol de îmbolnavire.

Citeşte şi: Durerea de cap provocată de COVID-19. Cum o recunoşti şi cum se deosebeşte ea de durerea de cap obişnuită?

ACTIVITĂŢI SIGURE DUPĂ VACCINARE

Persoanele vaccinate pot face anumite activități în condiții de siguranță după ce au primit dozele programate. Cu toate acestea, la fel ca înainte, unele activități ar fi relativ mai sigure de făcut, în timp ce unele ar presupune riscuri suplimentare.

Doar atunci când vom obține o rată ridicată de imunizare vom putea participa în deplină siguranţă la activități precum expunerea în interior, cum ar fi vizitarea unui bar, săli de sport sau centre comercială. Activitatea în aer liber ar fi preferată, deoarece  prezintă un risc mai mic de răspândire a infecției.

Citeşte şi: Efectele pe termen lung ale COVID-19: sechele severe la nivelul întregului organism. Care sunt cele mai grave

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *