Studiu: Sindromul CRIA, o nouă boală autoimună care ameninţă omenirea. Ce au descoperit cercetătorii şi cum se poate trata

O echipă de cercetători de la  Universitatea din Melbourne din Australia au descoperit, recent, o nouă boală autoimună pe care au denumit-o „sindrom autoinflamatoriu CRIA indus de RIPK1 rezistent la clivaj” şi provoacă moartea celulară necontrolată.

Citeşte şi: BOLILE AUTOIMUNE, O EROARE A ORGANISMULUI

Această patologie a ajuns în atenţia oamenilor de ştiinţă în momentul în care, membri a trei familii diferite, au căutat tratament pentru o tulburare auto-inflamatorie necunoscută ale cărei simptome erau, în principal, febra şi umflarea ganglionilor limfatici. Persoanele bolnave au declarat medicilor că au simţit aceste simptome, mai întâi, în copilărie dar apoi au reapărut şi la vârsta adultă.

Citeşte şi: Ganglionii limfatici – ce rol au în organism şi ce provoacă inflamarea lor

Pentru a înţelege despre ce fel de boală este vorba, oamenii de ştiinţă au început să analizeze ADN-ul indivizilor şi aşa au aflat că într-o parte din materialul lor genetic, care este responsabil de codificarea proteinelor, a apărut o genă mutantă, numită RIPK1. Această genă este responsabilă în reglarea morţii celulare programate, dar când suferă mutaţi apare o inflamaţie şi o moarte necontrolată a celulelor, scrie medicalnewstoday.com.

Citeşte şi: CE BOLI LĂSĂM “MOŞTENIRE” COPIILOR NOŞTRI. TOP CELE MAI FRECVENTE AFECŢIUNI GENETICE EREDITARE

Faptul că au aflat cauzele apariţiei acestei noi boli autoinflamatorii i-a ajutat pe cercetători să se gândească deja şi la un posibil tratament.  O srie de pacienţi cu sindrom CRIA au primit deja medicaţia cu anti-inflamatoare, cum ar fi corticosteroizi și biologice, dar metoda nu s-a dovedit eficientă pentru toţi pacienţii. În timp ce la unii bolnavi au fost observate îmbunătățiri semnificative în urma tratamentului, la alții au apărut efecte secundare. De aceea, oamenii de ştiinţă spun că vor continua studiile pentru găsirea unui tratament universal pentru această nouă boală auto-inflamatorie.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Răspunsuri la întrebări despre varianta Omicron

Este dificil de spus dacă varianta Omicron produce forme mai uşoare sau mai severe de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *