Premieră națională în domeniul reconstrucției mamare din România – Tehnica pre-pectorală, o intervenție minim-invazivă

0
institutulsanului.ro

O procedură de ultimă oră în domeniul chirurgiei reconstructive mamare, prin tehnica pre-pectorală, a fost realizată pentru prima dată în țara noastră. Intervenția a fost efectuată de o echipă chirurgicală de la Institutul Sânului în cazul unei paciente în vârstă de 51 ani, după operația de mastectomie.

Pentru majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân, singura soluție de a învinge boala este mastectomia. Aceasta constă într-o operație de extirpare a sânului afectat. Intervenția este urmată apoi de o altă operație, de reconstrucție mamară, menită să redea pacientelor aspectul fizic natural.

Citește și Cancerul de sân. Simptome, cauze, factori de risc şi metode de prevenţie.

În ce constă reconstrucția mamară clasică

Reconstrucția mamară clasică constă în introducerea unui implant din silicon sub mușchiul pectoral. Această tehnică este asociată cu dureri postoperatorii și edem postoperator, pentru o anumită perioadă. De asemenea, aspectul sânului astfel reconstruit poate aduce mai mult sau mai puțin cu cel natural.

Citește și O NOUĂ SPERANŢĂ PENTRU FEMEILE BOLNAVE DE CANCER MAMAR

Ce este reconstrucția pre-pectorală

Pentru a înlătura aceste inconveniente, specialiștii în chirurgia mamară au căutat soluții mai eficiente. Ei vor astfel să le scutească pe paciente de suferința postoperatorie. De asemenea, vor să confere un aspect cât mai apropiat de cel natural al sânului, în urma implantului. Astfel, a fost creată o alternativă minim invazivă denumită „reconstrucție pre-pectorală”.

Aceasta presupune inserarea, deasupra mușchiului pectoral, a unei membrane biologice ce învelește implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă chirurgical de peretele toracic, după ce țesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat. Specialiștii susțin că aceasta are și rolul de a preveni complicațiile tardive, deplasarea implantului sau apariția unor asimetrii.

Citește și Durerile de sân – 7 cauze ale acestora

Cât a durat intervenția

Prima pacientă din România care a beneficiat de o intervenție de reconstrucție mamară minim invazivă este o femeie de 51 de ani, care suferise o mastectomie. Potrivit unui comunicat al Institutul Sânului, intervenția a durat aproximativ o oră și jumătate și a fost efectuată într-o singură etapă. Iar evoluția postoperatorie a pacientei este una favorabilă, fără dureri și complicații ulterioare.

Pentru membrana artificială, chirurgii au folosit un material acelular, pe bază de colagen porcin. Specialiștii spun că este o membrană atestată în urma a peste 20 de studii științifice și utilizată deja cu succes în peste 4.000 de operații efectuate în Europa.

Pacienta se află într-o perioadă de recuperare pentru trei săptămâni. În acest timp, ea trebuie să se prezinte periodic la control, pentru monitorizare și pentru a se evita orice fel de complicații sau neplăceri.

Citește și Top 5 cele mai periculoase și rare tipuri de cancer. Află care sunt simptomele

Avantajele acestui tip intervenție chirurgicală

Domeniul chirurgiei reconstructive mamare a înregistrat progrese importante în ultimii ani, prin introducerea unor tehnici chirurgicale mai puțin invazive și a unor dispozitive medicale inovatoare. Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce privește reconstrucția sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătățite. Durerile postoperatorii sunt mult reduse, recuperarea mai ușoară, iar sânul are un aspect mult mai natural.”a declarat dr. Andreea Meruță, medic specialist în chirurgie plastică și reconstructivă, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică, citată în comunicat.

Totodată, medicul Cristian Viișoreanu, cel care a fondat în urmă cu doi ani Institutul Sânului, a precizat că specialiștii clinicii sunt „mândri că am adus această procedură în România” și speră ca „pacientele care au trecut prin operația de mastectomie să vină la centrul nostru pentru a se informa despre avantajele refacerii sânului prin tehnica pre-pectorală și să o vadă ca o investiție în calitatea vieții pe termen lung”.

Echipa Institutului Sânului aplică o abordare multidisciplinară a cancerului mamar. Medicii de aici acoperă toate aspectele acestei afecțiuni și alcătuiesc un tratament personalizat pentru fiecare pacientă.

Decizia privind strategia de tratament este luată în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare. Aceasta este formată din medici de diferite specialități (imagist, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, chirurg plastician, psiholog etc).

Pe lângă tratamente oncologice, pacientele beneficiază în cadrul centrului de terapii de suport precum consiliere psihologică, recomandări de nutriție, kinetoterapie și drenaj limfatic.

Cancerul mamar, principala cauză de deces pentru femeile cu vârste până în 50 de ani

Specialiștii institutului subliniază incidența crescută a cancerului mamar, principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârste până în 50 de ani. Este a treia cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani și a patra cauză de dizabilitate pentru femeile de toate vârstele. De aceea, medicii îndeamnă la prevenție și atrag atenția că screening-ul genito-mamar anual poate salva viețile celor aflate la risc.

Sursa: Comunicat de presă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.