Feniculul, planta vindecătoare folosită de sute de ani. Ce afecțiuni tratează

Feniculul, planta magică, vindecătoare, cu gust dulce, înrudită cu pătrunjelul, morcovul și mărarul, este folosită ca ingredient în rețete și ca plantă medicinală de sute de ani.

Este folosit în tratarea a numeroase afecțiuni datorită proprietăților acestuia: antispastic, tonic nervos și dezinfectant. În medicina populară, feniculul era utilizat pentru vindecarea constipației, balonărilor sau calmarea colicilor.

Citește și Remedii naturiste pentru cele mai des întâlnite boli

Sursă importantă de vitamina C

Pe lângă gustul deosebit, feniculul conferă o sursă inegalabilă de vitamina C, vitamina A, antioxidanți, potasiu, acid folic și fibre. Fructele de fenicul, în afară de valoarea lor fitoterapeutică, reprezintă și un foarte apreciat condiment. Ele conțin 2-7% ulei volatil, lipide, aleuronă, derivați cumarinici, flavonoide, zaharuri, substanțe minerale, mucilagii.

Teoretic, toată planta este comestibilă. Frunzele sale aromatizează salatele sau sunt utilizate ca ingredient pentru sosuri. Tulpina și bulbul, în afară de salate, pot fi consumate alături de brânză. Depinde însă de specie.

Citește și Brânza, aliment gustos, dar şi sănătos. Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi

Tratează bolile oculare, în special cataractele

Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar și ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment. De asemenea, ei au făcut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, în special cataractele. În China Antică, unde era foarte popular, era folosit ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, egiptenii și romanii îi cunoșteau calitățile stomahice și antitoxice. Împreună cu mărarul era folosit pentru prepararea așa-numitei ,,ape împotriva colicilor” și era utilizat în curele de slăbire datorită senzației de sațietate pe care o conferă.

Citește și Semnal de alarmă: 2,2 miliarde de oameni suferă de deficienţe de vedere sau orbire. Miopia, cea mai frecventă afecțiune

Tratament împotriva afecțiunilor gâtului

Există câteva preparate pe bază de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale, precum: ceaiul, necesar în vindecarea bronșitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice și psihice.

Pulberea, preparată din semințe, ajută la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.

Citește și Top 10 remedii naturale pentru a trata tusea

Fructele de fenicul calmează durerile

Uleiul volatil are acțiune antispastică, sedativă, carminativă și expectorantă. Acesta oferă o stare de confort fiind util pentru persoanele nervoase, iritabile. Vinul preparat din fructele de fenicul reprezintă un remediu natural excelent. Fructele de fenicul au proprietatea de a calma și alina durerile de orice natură și se pot utiliza sub formă de diverse preparate.

Citește și Starea vremii crește durerile cronice. Cum poate presiunea atmosferică să provoace dureri articulare

Tratează indigestia și colonul iritabil

Feniculul are cea mai largă utilizare în tratarea și prevenirea indigestiilor, enterocolitei, colicilor, balonărilor, constipației, digestiei lente sau indigestiei. De asemenea este un bun vermifug, un tonic gastric, combate atonia digestivă și este folosit inclusiv în tratamentul colonului iritabil.

Feniculul este un antiseptic, carminativ (absoarbe gazele liniștind astfel crampele), sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, galactogog (stimulează secreția laptelui).

Citește și Durerile resimţite în partea dreaptă a abdomenului nu trebuie ignorate. Iată 10 cauze care le pot provoca

Ajută în cazul infecțiilor urinare și a hemoroizilor

Este util în cazul infecțiilor renale și urinare, a pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, în profilaxia hemoroizilor în cazul insuficienței cardiace cu edem, anorexiei, precum și în anumite tulburări neurovegetative.

Are o largă utilizare și în cosmetică fiind folosit pentru îngrijirea pielii uscate și calmarea pielii iritate, dar și împotriva hematoamelor.

Citește și Castanele, fructele toamnei care tratează hemoroizii. Top 10 beneficii ale consumului de castane

Reduce celulita

Uleiul de masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor și a durerilor reumatice. Lasă pielea elastică, netedă, fiind un excelent factor de relaxare.

Citește și 5 simptome frecvente ale retenției de apă

Contraindicații

Feniculul este contraindicat în ulcerul gastric și duodenal, în enterocolite cronice și acute. Foarte rar apar reacții alergice cutanate, gastrice și intestinale.

Citește și Fructul de cactus, remediul pentru diabet şi ulcer gastric

 

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

ANEVRISMUL CEREBRAL. SIMPTOME ȘI PREDISPOZIȚIE

Anevrismul cerebral este o urgență medicală de gradul 0. În cele mai multe cazuri, anevrismele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *