sursa foto: www.binyonvision.com

Semnal de alarmă: 2,2 miliarde de oameni suferă de deficienţe de vedere sau orbire. Miopia, cea mai frecventă afecțiune

Peste un miliard de oameni din toată lumea trăiesc cu o deficienţă de vedere pentru că nu primesc îngrijirea de care au nevoie pentru afecţiuni precum miopia, prezbitismul, glaucomul sau cataracta, susţine primul Raport mondial dedicat vederii, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Raportul, lansat înainte de Ziua Mondială a Vederii, marcată pe 10 octombrie, constată că îmbătrânirea populaţiilor, evoluţia stilului de viaţă şi problemele de acces la îngrijirea oculară, în special în ţările cu venituri mici sau medii, sunt printre principalii factori responsabili de creştere a numărului de persoane cu deficienţe de vedere.

Citește și Cataracta, principalul factor de orbire la nivel mondial. Cauze, simptome, tratament

Afecţiunile oculare şi problemele de vedere sunt foarte frecvente şi adeseori nu sunt tratate

,,Persoanele care au nevoie de îngrijiri oculare trebuie să poată beneficia de intervenţii de calitate, fără a fi expuse la dificultăţi financiare. Includerea îngrijirii oculare în planurile naţionale de sănătate şi în pachetele esenţiale de îngrijire reprezintă, pentru fiecare ţară, o etapă importantă pe drumul către acoperirea universală cu servicii de sănătate”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Citește și GLAUCOMUL, BOALA FĂRĂ SIMPTOM

65 de milioane de oameni sunt orbi sau au probleme de vedere

,,Este inacceptabil ca 65 de milioane de oameni să fie orbi sau cu deficienţe de vedere atunci când vederea lor ar fi putut fi corectată peste noapte de o operaţie de cataractă sau că peste 800 de milioane de oameni au dificultăţi în viaţa de zi cu zi pentru că nu au ochelari”, a subliniat responsabilul.

Citește și SINDROMUL OCHIULUI USCAT, O BOALĂ TOT MAI FRECVENTĂ ÎN RÂNDUL TINERILOR. CAUZE, SIMPTOME ŞI METODE DE PREVENŢIE

2,2 miliarde de oameni suferă de deficiențe de vedere sau orbire

La nivel global, cel puţin 2,2 miliarde de persoane suferă de deficienţe de vedere sau orbire. Dintre acestea, peste 1 miliard prezintă o afecţiune care ar fi putut fi evitată sau încă nu este tratată.

Este nevoie de aproximativ 14,3 miliarde de dolari pentru a trata miliardul de persoane care suferă de deficienţe de vedere sau de orbire din cauza miopiei, a prezbitismului sau a cataractei.

Citește și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Ochii la control, cu dr. Monica Pop, Manager Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București

Care sunt principalele cauze ale creşterii cazurilor de deficienţă de vedere

Potrivit raportului, afecţiunile oftalmologice care pot duce la deficienţe de vedere şi la orbire, cum ar fi cataracta, trachomul sau erorile de refracţie, sunt la baza strategiilor naţionale de prevenire şi a altor strategii privind îngrijirea oculară.

Nu trebuie subestimată, de asemenea, importanţa afecţiunilor oftalmologice precum xeroftalmia şi conjunctivita.

Creşterea demografică şi îmbătrânirea populaţiei vor creşte semnificativ riscul de a vedea mai multe persoane dezvoltând tulburări oculare sau deficienţe de vedere, deoarece prevalenţa creşte odată cu vârsta.

Citește și CONJUNCTIVITA DE BAZIN, SIMPTOME ŞI TRATAMENT

Alţi factori majori care contribuie la cele mai comune afecţiuni oculare

Miopia: reducerea timpului petrecut în aer liber şi intensificarea activităţilor care solicită vederea de aproape duc la creşterea numărului de persoane cu miopie. Acest risc poate fi redus prin petrecerea de mai mult timp în aer liber.

Retinopatia diabetică: Un număr tot mai mare de persoane sunt diagnosticate cu diabet, în special de tip 2, care, dacă nu este detectat şi tratat, poate afecta vederea. Aproape toţi diabeticii vor dezvolta retinopatie într-o formă sau alta în timpul vieţii. Examinarea periodică a ochilor şi o bună monitorizare a diabetului ar putea fi utile în această privinţă.

Detectarea tardivă: din cauza mediului sau a lipsei de integrare a serviciilor de îngrijire oculară, numeroase persoane nu au acces la examene oculare sistematice.

Accesul la servicii

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății recomandă o integrare mai bună a serviciilor de îngrijire a ochilor în cadrul serviciilor naționale de sănătate. Acest lucru este valabil inclusiv la nivelul asistenței medicale primare, pentru a se asigura că nevoile unui număr cât mai mare de persoane sunt satisfăcute, inclusiv prin prevenire, depistare precoce, tratament și reabilitare.

Citește și 70% DINTRE BOLILE OFTALMOLOGICE ALE PĂRINȚILOR, TRANSMISE LA COPII

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Avertisment lansat de directorul OMS : „Prea multe țări se îndreaptă în direcția greșită. Pandemia va merge din rău în mai rău”

Pandemia de coronavirus se va agrava și numărul infectărilor va crește considerabil dacă țările nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *