sursa foto: pixabay.com

5 simptome frecvente ale retenției de apă

Retenția de apă este o afecțiune foarte des întâlnită. Această problemă metabolică constă în acumularea de lichide în țesuturile de sub piele sau în alte zone din interiorul corpului. În general, afecțiunea este prezentă la nivelul extremităților, însă pot fi afectate și mâinile, brațele, fața și abdomenul.

Deși nu este considerată o boală în sine, retenția de apă poate semnala alte afecțiuni mai grave, cum ar fi dificultăți circulatorii, obstrucții în sistemul limfatic sau dezechilibre hormonale.

Deși poate trece neobservată, această problemă generează aproape întotdeauna anumite reacții în organism, odată cu dereglarea proceselor inflamatorii.

Pentru a preveni complicațiile, este important să știi cum debutează această problemă și ce obiceiuri o pot ține sub control.

Simptome frecvente ale retenției de apă ce nu trebuie ignorate

Cazurile ușoare de retenție de apă trec neobservate sau sunt confundate cu o creștere ușoară în greutate. Însă atunci când problema se agravează, apar simptome care împiedică pacientul să își desfășoare activitățile zilnice.

Inflamații la nivelul extremităților

Umflăturile din zona extremităților superioare și inferioare pot fi de ajuns pentru a diagnostica retenția de apă. Extremitățile par mai mari decât de obicei și pot prezenta probleme circulatorii, din cauza presiunii exercitate asupra valvei cardiace, ca urmare a excesului de apă.

Alte zone inflamate pot fi:
– abdomenul
– pieptul
– fața.

Senzație de apatie și delăsare

Dacă suferi de retenție de apă, este posibil să ai o senzație de lene în tot corpul, sesizabilă mai ales atunci când practici activități fizice.

Lichidele acumulate se adaugă la greutatea corporală, afectând sănătatea sistemului muscular, limfatic și circulator.

Celulită

Există mai mulți factori care pot duce la apariția celulitei pe fese și picioare. Însă, dacă această problemă este cauzată de retenția de apă, este mai vizibilă și mai greu de tratat.

Deși există multe tratamente externe pentru diminuarea celulitei, este foarte important să combați retenția de apă, pentru a observa o îmbunătățire considerabilă.

Oboseală și disconfort general

Această afecţiune poate avea efecte asupra sistemului circulator. Iar oboseala fizică și disconfortul general sunt simptome frecvente ale retenției de apă. Neținută sub control, retenţia de apă poate îngreuna transportul oxigenului către celule, afectând performanțele fizice și mentale.

Scăderea cantității de urină

Dacă suferi de retenție de apă, rinichii nu mai pot procesa corect lichidele din corp. Astfel, cantitatea de urină se diminuează, fapt care te predispune la infecții urinare.

Cum poţi combate retenţia de lichide

Există mai multe metode prin care poate fi combătută retenţia de lichide. Chiar dacă apariția sa poate fi influențată de mai mulți factori, un stil de viață sănătos diminuează considerabil riscul.

Limitează consumul de sare

Consumul excesiv de sare produce dezechilibre în corp, care provoacă retenție de apă în țesuturi. Prin urmare, este important să reduci aportul acestui ingredient. Nu este de ajuns să adaugi mai puțină sare de bucătărie în mâncare, ci să eviți consumul anumitor alimente:
– Mezeluri
– Conserve
– Brânzeturi
– Semipreparate
– Băuturi carbogazoase

Bea mai multă apă

Consumul insuficient de apă și băuturi sănătoase este una dintre principalele cauze ale retenției de apă. Apa reglează circulația și optimizează funcțiile renale, eliminând deșeurile din organism.

Consumă alimente diuretice

Există multe alimente diuretice, care contribuie la eliminarea surplusului de apă din organism. Cele mai recomandate sunt:
– Ananasul
– Anghinarea
– Sfecla
– Sparanghelul
– Pepenele verde
– Pepenele galben
– Coada-calului
– Ghimbirul

Evită hainele strâmte

Hainele strâmte îngreunează circulația sanguină, astfel încât pot duce la apariția edemului, a varicelor și a altor probleme.

Practică sport

Sedentarismul sau obiceiul de a petrece mult timp în aceeași poziție pot produce dezechilbre inflamatorii în organism, provocând probleme circulatorii și retenție de apă.

Exercițiile fizice practicate regulat, timp de 20 – 30 de minute pe zi, activează circulația sanguină, îmbunătățesc procesul de oxigenare a celulelor și mențin organismul curat și echilibrat.

 

 

SURSA: investigacionyciencia.es

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

SEMNAL DE ALARMĂ| Boala care va face peste 150 de milioane de victime în lume până în anul 2050

Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată …

EXPERIMENT| Coca-Cola şi sucul de mere, testate pozitiv la Covid-19

Un deputat austriac a realizat un test antigen rapid pe o băutură răcoritoare, chiar în …

sursa foto: alba24.ro

Premieră modială| Un american a primit o inimă de porc modificată genetic

Un bărbat din SUA a devenit prima persoană din lume care a primit un transplant …

STUDIU| SARS-Cov-2 îşi pierde 90% din puterea de infectare în doar câteva minute în aer

Virusul care provoacă Covid-19 devine inactiv în aer în proporţie de 90% după 5 minute …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *