EFECTELE SECUNDARE ALE PANDEMIEI |Tuberculoza, o gravă problemă de sănătate publică

Tuberculoza este în continuare o mare problemă de sănătate publică, a doua boală infecţioasă după COVID-19  cu consecinţe fatale în regiunea Europa şi Asia Centrală, au declarat astăzi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pandemia de coronavirus riscă să oprească progresul în lupta împotriva tuberculozei, din cauza numărului mai mic de teste efectuate şi al pacienţilor trataţi, avertizează agenţiile de sănătate.

Citeşte şi: Se schimbă platforma de vaccinare: Vom putea alege tipul de vaccin anti-COVID

PACIENŢII AJUNG LA SPITAL CU BOLI ÎN FAZE TERMINALE

Un număr din ce în ce mare de pacienţi ajung la spital cu cancere pulmonare depăşite şi cu tuberculoză forma extinsă.

Trăim în aceste zile ceva ce anul trecut nu am întâlnit la camera de gardă. Era presiunea foarte mare pentru pacientul COVID, dar acum este şi pentru pacientul non-COVID şi acest lucru este deja un efect secundar al anului 2020, anul pandemiei„, a declarat pentru Agerpres Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta”.

Din cauza numărului mai redus de persoane testate, există riscul ca „persoanele nediagnosticate cu tuberculoză să nu primească tratamentul de care au nevoie, crescând riscul de a-i infecta pe alţii”, au mai spus sursele citate.

Citeşte şi: Bolnavii cronici, condamnați la moarte? Pandemia COVID-19 a îngenuncheat sistemul sanitar românesc

Alte îngrijorări exprimate se referă la numărul mai mare de cazuri de forme de tuberculoză rezistente la medicamente, făcând tratamentul mai dificil.

În prezent, riscul ca tuberculoza rezistentă la medicamente să devină şi mai rezistentă este reală, şi nu vrem să ne asumăm un astfel de risc”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS.

Optsprezece ţări, în principal în estul şi centrul Europei şi în Asia centrală, reprezintă peste 80% din numărul estimat de cazuri de tuberculoză din regiune. Rusia a înregistrat 73.000 de cazuri, urmată de Ucraina cu 34.000 de cazuri, Uzbekistan cu 22.000, iar România, Turcia şi Kazahstan cu 13.000 de cazuri fiecare, se precizează în raport.

Datele au fost publicate înainte de Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată pe 24 martie

Citeşte şi: Bronșita acută și cronică: simptome, cauze, tratament

TUBERCULOZA, MARELE MIM AL PNEUMOLOGIEI

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume. Ea reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial și constituie o importantă problemă de sănătate publică.

Printre simptomele specifice ale tuberculozei se numără tusea cu mucus gros (se manifestă la cei cu forma activă a bolii). Alte semnale de alarmă sunt tusea cu mucus gros și sânge, febră, frisoane, transpirație din timpul nopții, mărirea în volum a gâtului, bătăi rapide ale inimii, slăbirea forței fizice, lipsa poftei de mâncare și probleme respiratorii.

Cum recunoaștem această boală dar și de ce este ea numită “cel mai mare mim al pneumologiei”, de la dr. A. Dragomir, medic pneumolog.

Citeşte şi; Curăță plămânii în doar câteva zile: Plantele-minune pentru sănătatea pulmonară

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.