Bacterial pneumonia, medical concept. 3D illustration showing rod-shaped bacteria inside alveoli of the lung

Bronșita acută și cronică: simptome, cauze, tratament

Bronșita este o afecțiune a sistemului respirator caracterizată prin inflamarea bronhiilor terminale, căi respiratorii ce fac legătura între trahee și plămâni. Ca urmare a acestei inflamații, apare mucusul, care determină apoi tusea și respirația greoaie. Dacă inflamația este localizată atât la nivelul traheei, cât și la nivelul bronhiilor, avem de-a face cu traheobronsită.

Bronșita este o afecțiune comună iar cei mai expuși apariției acestei boli sunt copiii și persoanele în vârstă deoarece ei au un sistem imunitar mai vulnerabil. Totodată, ea este o boală contagioasă, iar cauzele sale sunt agenții patogeni – virusuri, bacterii – în cazul bronșitei infecțioase, dar și vaporii toxici sau praful, în cazul bronșitei iritative.

Citeşte şi: Tusea și durerea în gât, simptomele cele mai întâlnite la infecțiile COVID-19 cu noua tulpina britanică

SIMPTOMELE BRONŞITEI

Principalele simptome ale bronşitei sunt:

– tusea
– flegma şi starea de oboseală
– febra uşoară sau crescută
– respiraţia zgomotoasă şi greoaie
– durere la nivelul pieptului.

Simptomele bronşitei sunt adesea asemănătoare cu cele ale astmului, pneumoniei, alergiei, răcelii, gripei, sinuzitei, şi chiar a cancerului pulmonar. De aceea, consultul medical este obligatoriu pentru primirea unui diagnostic corect şi un tratament adecvat.

Printre factorii care o pot declanșa se numară fumatul, astmul, leziunile toracice, imunitatea scăzută, bolile cronice, dar și alte aspecte ce țin de stilul de viată cum ar fi igiena precară sau contactul cu persoane care sufera de bronsită.

Există două tipuri de bronșită- acută și cronică. În același timp, mai putem vorbi și despre bronsiolită (întâlnită mai ales la bebeluși și copii mici) și despre bronșita astmatiformă (când bronșita se suprapune cu astmul).

Citeşte şi: Cancerul pulmonar, ucigașul tăcut.| Cancerul extrem de agresiv și cu cea mai mare mortalitate

BRONŞITA ACUTĂ

Este cea mai frecventă afecțiune, cu care aproape fiecare om s-a confruntat măcar o dată de-a lungul vieții. Aceasta se vindecă în cel mult trei săptămâni. Cele mai frecvente simptome ale bronșitei acute sunt:

• Senzația de arsură în piept
• Tuse seacă însotiță de durere, tuse expectorantă, cu eliminare de spută
• Secreții nazale
• Dureri de cap
• Frisoane
• Febra ușoară
• Respirație greoaie și șuierătoare (wheezing)

Citeşte şi: CE BOLI SE ASCUND ÎN SPATELE UNEI RESPIRAŢII URÂT MIROSITOARE

BRONŞITA CRONICĂ

Mai multe episoade de bronșite acute duc la bronsita cronică, iar în timpul bronșitei cronice apar episoade de bronsită acută.
Bronșita cronică este o afecţiune mult mai gravă, care se dezvoltă pe parcursul timpului şi ale cărei simptome persistă de-a lungul câtorva luni. Principalele cauze sunt fumatul, infecţiile bacteriene sau virale. Multe persoane cu bronşită cronică se pot alege cu un emfizem pulmonar – împreună, aceste două condiţii medicale sunt reunite sub denumirea generică de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Bronșita cronică este o formă mai gravă a bronsitei acute, iar simptomele sunt mai intense. Vorbim de o stare de epuizare, respirație urât mirositoare, senzația de congestie a sinusurilor.

Cauzele apariției bronșitei cronice

• existenta unei bronșite acute tratată necorespunzator
• fumatul – este cea mai comună cauză a bronșitei cronice

Citeşte şi: Curăță plămânii în doar câteva zile: Plantele-minune pentru sănătatea pulmonară

DIAGNOSTICAREA ŞI TRATAMENTUL BRONŞITEI

Se poate face numai în urma unui consult la medicul de familie, medicul generalist, medicul de medicină internă sau pneumolog. În cazul complicatiilor se recomandă radiografiile pulmonare. Totodată, se fac și analize de sange, care pot indica prezența sindromului inflamator, dar și un examen al sputei, care poate evidenția prezența leucocitelor, semn al apariției infecției. Netratată la timp, bronșita cronică poate duce la complicații precum: pneumonie, emfizem pulmonar, boală pulmonară obstructivă. În tratamentul pentru bronșită sunt incluse antitermice, antibiotice și aerosoli.

Tratamentul medicamentos cuprinde produse antivirale și antipiretice care se eliberează fără prescripție medicală. Hidratarea este esențială în tratarea bronșitei. Supele, de exemplu, sunt un aliment potrivit în perioada de tratament al bronșitei. Importantă este și odihna.

Citeşte şi: Apa, sursa vieții. Câtă apă trebuie să consumăm zilnic

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.