sursă pixabay.com

Covid-19, O „BOALĂ A CREIERULUI”| Pacienții vindecați, risc uriaş de afecțiuni neurologice sau psihiatrice

Aproximativ o treime dintre pacienții care s-au infectat şi vindecat de Covid-19 au fost diagnosticați cu afecțiuni neurologice sau psihiatrice, în decurs de șase luni de la infectare, potrivit unui studiu pe scară largă efectuat de cercetătorii britanici de la Universitatea din Oxford.

Din ce în ce mai multe rapoarte arată faptul că virusul poate provoca efecte grave, subacute și pe termen lung, care pot afecta mai multe sisteme de organe . Potrivit unui studiu recent publicat în Lancet Psychiatry, 34% dintre cei care fost afectați de infecția cu Sars-Cov2 au fost diagnosticați în ultimele șase luni cu afecțiuni neurologice sau psihologice.

Cea mai întâlnită afecțiune a fost anxietatea: 17% dintre persoanele vindecate de coronavirus au fost diagnosticate cu stare de neliniște și teamă.

Citeşte şi: Efectele pe termen lung ale COVID-19: sechele severe la nivelul întregului organism. Care sunt cele mai grave

Deși bolile neurologice sunt mult mai severe în cazul pacienților internați, cercetătorii spun că acestea s-au manifestat și la persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare.

Rata afecțiunilor neurologice a crescut progresiv, pe măsură ce coronavirusul a devenit din ce în ce mai agresiv. Dacă analizăm pacienții care au fost internați, observăm că rata a crescut până la 39%”, a declarat Maxime Taquet, psihiatru și cercetător la Universitatea Oxford și un coautor al noului studiu.

PACIENŢII VINDECAŢI DE COVID AU NEVOIE DE AJUTOR MEDICAL MULT TIMP DUPĂ VINDECARE

Rezultatele studiului ajută la înţelegerea modului în care sistemul de sănătate ar trebui să continue să ajute pacienții care au avut de suferit de pe urma Covid-19, au spus cercetătorii.

Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după Covid-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar și atunci când pacienții sunt asortați pentru alți factori de risc. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă după șase luni„, a adăugat Taquet.

Citeşte şi: STUDIU | O boală autoimună, responsabilă pentru cheagurile de sânge apărute în urma vaccinării anti-COVID

Covid-19, O „BOALĂ A CREIERULUI”

Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 236.000 de pacienți COVID, majoritatea din SUA. Cercetătorii au comparat datele medicale ale acestora cu informațiile unor pacienți care au suferit de alte probleme respiratorii în aceeași perioadă.

În mod alarmant, specialiștii au observat că 44% dintre paciențiicare au avut COVID-19 sunt predispuși la boli neurologice și tulburări de sănătate mintală, comparativ cu pacienții care au avut simptome e răceală simplă.

Aproximativ unul din 50 de pacienți COVID a suferit un accident vascular cerebral, adică de formarea unui cheag de sânge care conduce către afecțiuni ale creierului. Pe lângă riscul crescut de AVC, există şi alte afecţiuni severe identificate post-COVID:

Citeşte şi: 5 greșeli post-vaccinare care te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

Anxietatea sau tulburările psihotice au afectat 24% din toți pacienții, dar aceasta a crescut la 25% la cei internați în spital, la 28% la persoanele care erau în terapie intensivă și la 36% la persoanele care au suferit delir în timpul bolii.

Accidentele vasculare cerebrale au afectat 2% dintre toți pacienții cu Covid, şi a urcat la 7% în cazul pacienților internați la terapie intensivă și la 9% la cei care au avut delir.

Demența a fost diagnosticată la 0,7% dintre toți pacienții cu Covid, şi a crescut în mod uimitor la 5% în cazul celor care au experimentat delirul ca simptom.

Citeşte şi: Neuropatia diabetică, boala cu prea multe simptome care poate duce la amputaţie. Simptome, factori de risc şi prevenţie.

EFECTELE PE TERMEN LUNG ALE VIRUSULUI SARS-COV2

Studiul oferă o imagine cuprinzătoare asupra efectelor  pe termen lung pe care pandemia o va avea asupra celor care au contractat boala.

Studiul nostru oferă dovezi ale morbidității neurologice și psihiatrice substanțiale în cele 6 luni după infecția COVID-19. Riscurile au fost cele mai mari la pacienții cu COVID-19 severă, dar nu numai la aceștia. Aceste informații ar putea ajuta la planificarea serviciilor și identificarea priorităților de cercetare. Proiecte de studiu complementare, inclusiv cohorte potențiale, sunt necesare pentru a corobora și explica aceste constatări.

Observarea atentă a sechelelor după recuperarea de la COVID-19 acut este esenţială pentru a dezvolta o abordare de echipă multidisciplinară bazată pe dovezi pentru îngrijirea acestor pacienți, pentru a informa prioritățile de cercetare şi pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii pentru clinicile COVID-19.

Dezvoltarea sechelelor post COVID începe după  4 săptămâni de la apariția simptomelor bolii şi pot fi extrem de periculoase pentru cei cu boli severe în timpul COVID-19 acut și / sau cerința de îngrijire la o terapie intensivă, vârstă avansată și prezența comorbidităților de organe.

Citeşte şi: MEDSHOW, cu Emma Zeicescu și prof. dr. Vlad Ciurea – Bolile neurodegenerative și sănătatea creierului

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.