Am avut COVID-19. Când şi de ce ar trebui să mă vaccinez

Peste 3,7 milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului au fost administrate în România începând cu 27 decembrie, dar mulți oameni au încă întrebări cu privire la momentul în care trebuie să se vaccineze – în special cei care au avut Covid-19 în ultimul an. Administrarea vaccinului devine și mai complicată dacă cineva a fost diagnosticat recent cu Covid-19 sau a fost diagnosticat între cele două doze ale acestora.

Oamenii trebuie să țină cont de mai mulți factori atunci când se vaccinează împotriva Covid-19, potrivit analistului medical CNN, Dr. Leana Wen.

Este important să vă monitorizați simptomele dacă ați fost diagnosticat cu Covid. Ar trebui să vă asigurați că sunteți sănătos atunci când primiți vaccinul împotriva coronavirusului„, a spus Wen.

De asemenea, asigurați-vă că vă consultați cu medicul de familie dacă ați fost testat pozitiv pentru Covid-19 sau aveți simptome.

Citește și  5 greșeli post-vaccinare care te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

Dacă am avut Covid-19 în ultimul an, ar trebui să primesc vaccinul?

Dacă sunteți eligibil pentru a primi vaccinul, este important să îl faceți, este de părere omul de ştiinţă. Vaccinul oferă o protecție mai bună, mai lungă și cu siguranță mai consistentă decât imunitatea naturală”, a adăugat ea.

De asemenea, nu știm cât va dura protecția după ce ați contractat Covid-19, așa că ar trebui să vă vaccinați„, mai spune ea.

Cercetări recente sugerează că atât vaccinurile Pfizer-BioNTech, cât și vaccinurile Moderna oferă un nivel ridicat de imunitate pentru o perioadă de aproximativ 6 luni.

Citește și Covid-19, O „BOALĂ A CREIERULUI”| Pacienții vindecați, risc uriaş de afecțiuni neurologice sau psihiatrice

Dacă recent am fost diagnosticat cu Covid-19, ar trebui să primesc vaccinul?

Potrivit CNN, nu există un număr standard de zile prestabilite pe care cineva ar trebui să le aștepte până când o persoană s-ar putea vaccina. Totuşi, înainte de a se vaccina, oamenii ar trebui să fie atenţi la anumite  simptome severe de Covid-19, printre care și febra. În cazul prezenţei lor, vaccinarea ar trebui amânată şi anunţat medicul.

Dacă au trecut 10 zile și există simptome minime sau deloc, ar fi bine să faci vaccinul în acel moment„, a spus Leana Wen.

STUDIU | O boală autoimună, responsabilă pentru cheagurile de sânge apărute în urma vaccinării anti-COVID
Citeşte şi:

Ce se întâmplă dacă sunt diagnosticat cu Covid-19 între prima și a doua doză de vaccin?

După cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze , întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

De asemenea, ca și în cazul altor vaccinuri, deci nu în mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19, există întotdeauna persoane care au contraindicații pentru vaccinare, respectiv persoane care, din cauza condițiilor medicale preexistente (de ex. imunodepresii severe) nu dezvoltă un răspuns imun optim (adică nu dezvoltă un răspuns imun suficient de protector). Aceştia beneficiază indirect de pe urma vaccinării celorlalte persoane, deoarece, prin vaccinarea unui număr mare de persoane și prin obținerea unei acoperiri vaccinale de peste 70%, circulația virusului în comunitate se reduce semnificativ.

Citește și Cum îți dai seama dacă ai avut COVID-19 și nu ai știut

Dacă sunteți diagnosticat cu Covid-19 între doze, specialiştii vă recomandă să așteptați să primiți a doua doză când simptomele bolii vor dispărea.

Sistemul dvs. imunitar este deja revitalizat și răspunde la coronavirus, deci nu aveți nevoie de vaccin pentru a vă stimula sistemul imunitar în acel moment”, a mai precizat Leana Wen. Este important să-i oferi corpului tău șansa de a-și reveni, deci cel mai bine este să aștepți până când simptomele se vor rezolva. După aceea, este OK să primiți a doua doză de vaccin”.

Citește și Cum știi dacă ai fost infectat cu coronavirus, dar ai fost asimptomatic

sursă CNN

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.