sursa:istockphoto

Ce este demența și care sunt cele mai comune simptome

La fiecare 3,2 secunde, în lume, o persoană este diagnosticată cu o formă de demență. 1,73% este incidența demenței în Europa iar în România aceasta este de 1,43%,  aproximativ 311.000 pacienți. În următorii 30 de ani, numărul celor care suferă de demență s-ar putea tripla, potrivit unor estimări OMS.

Există aproximativ 50 de milioane de persoane care suferă de demență la nivel mondial, cu o incidență de aproximativ 9,9 milioane de cazuri noi pe an. La fiecare 3,2 secunde, o persoană este diagnosticată cu o formă de demență, potrivit celui mai recent raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății, cu cifre valabile pentru anul 2018.

Citește și Alzheimer, Parkinson și demență, întâlnite la persoane din ce în ce mai tinere

„În România, incidența este mai mică decât media europeană dar în creștere. Vorbim de un număr total de 311.000 pacienți români diagnosticați cu o formă de demență, ceea ce înseamnă o incidență de 1,43%, mai mică față de cea înregistrată la nivel european, de 1,73%. Îngrijorător este însă că, potrivit estimărilor OMS, în următorii 30 de ani, numărul celor care suferă de demență s-ar putea tripla”, Dr. Bianca Nițu, medic neurolog.

Ce este demența?

Demența reprezintă o deteriorare cognitivă globală, cu un deficit semnificativ față de nivelul de funcționare anterior. Cea mai cunoscută formă de demență este boala Alzheimer, responsabilă de mai mult de jumătate din numărul total al cazurilor de demență.

Citește și Cancerul limfatic, o boală mortală, greu de depistat. Cauze, simptome, tratament și prevenție

Există mai multe tipuri de demență

  • demența asociată bolii Parkinson,
  • demența cu corpi Lewy sau
  • demența frontotemporală

Factorii de risc

Factorii genetici sunt nemodificabili, însă este greu de cuantificat cu exactitate care este impactul lor în procesul de apariție a demențelor. Pe de altă parte, există foarte mulți factori modificabili care conduc la apariția simptomelor cognitive.

Cea mai mare contribuție o au factorii de risc vasculari, precum prezența tensiunii crescute, existenta unui istoric de AVC. De asemenea, diabetul, obezitatea, sedentarismul, fumatul, consumul exagerat de alcool sau depresia, faciliteaza apariția unei forme de demență.

Există, de asemenea, și factori modificabili secundari precum lipsa vitaminei B12, o patologie tiroidiană . Aceștia sunt foarte ușor modificabili, cu condiția să fie detectați din timp.

Citește și Nu există o legătură între vaccinul ROR și autism. Adevărul din spatele mitului

Simptomele demenței

Demențele apar lent, evoluția progresivă a bolii întinzându-se, de regulă, pe parcursul mai multor ani. Printre cele mai des întâlnite simptome se numără

  • tulburările de memorie,
  • schimbările de personalitate și de comportament,
  • dezorientarea temporală și spațială precum și
  • tulburările de limbaj

Cum încetinim progresia demenței?

Dacă vorbim despre tulburările neurodegenerative, nu există niciun tratament care să oprească acest proces de îmbătrânire a creierului. Există, însă, tratamente capabile să amelioreze tulburările cognitive și să amâne distrugerea neuronilor. De asemenea, pentru stadiile avansate ale bolii există anumite tratamente psihiatrice care încearcă să țină sub control devierile comportamentale.

„Cel mai semnificativ impact îl produc schimbările ce țin de stilul de viață. Menținerea tensiunii și a glicemiei în limite normale, tratarea depresiei, includerea pacientului în activități sociale. Chiar dacă pentru mulți oameni aceste schimbări nu par a reprezenta un tratament, în realitate, ele pot cântări mult mai mult decât orice pastilă luată”, Dr. Liviu Cozma, medic neurolog.

Citește și Sănătatea creierului dependentă de odihna pe care o primește

Îngrijirea pacientului cu dementă

Medicul neurolog, împreună cu medicul psihiatru, pot da indicații, în funcție de gradul de deteriorare cognitivă și a funcțiilor motorii ale pacientului, dacă acesta poate fi îngrijit în continuare de către familie sau dacă este nevoie să fie internat într-un centru de specialitate.

Momentul de a alege unde și cum tratăm pacientul cu demență este foarte greu de decis. Pe măsură ce lucrurile devin o povară prea mare pentru aparținător, trebuie luată în calcul varianta unui centru de specialitate, fără nici cea mai mică rușine. Pentru că nu vorbim de faptul că aparținătorii nu mai țin la acel membru al familiei, ci de faptul că un centru special este calificat să ofere cea mai bună îngrijire posibilă din punct de vedere medical”, a declarat Dr. Dan Mitrea.

Din punct de vedere al diagnosticării, comunitatea științifică internațională înregistrează progrese majore. Nu același lucru se întâmplă, din păcate, și în cazul tratamentelor care își propun să vindece demența.

„În următorii ani ne putem aștepta să iasă pe piață diverse teste, poate chiar unele de sânge, precum și diverse tipuri de imagistică cerebrală, care să detecteze mai devreme asemenea patologii. Din păcate, în ceea ce privește progresele înregistrate în cazul opțiunilor de tratament, lucrurile nu se mișcă cu aceeași viteză. Studiile care și-au propus să oprească procesul neurodegenerativ nu au, până acum, rezultate extraordinare și cred că va mai dura mult până să vedem pe piață un tratament revoluționar care să trateze demența.

Așadar, ar trebui să ne concentrăm pe acele lucruri lumești pe care le putem face. În loc să așteptăm pastila minune care va vindeca boala, mai bine intervenim acolo unde avem astăzi putere și anume în încercarea de detectare mai rapidă a bolii și în schimbările asupra stilului de viață”, Dr. Liviu Cozma.

sursă comunicat de presă

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *