Nu există nicio îndoială: coloana vertebrală este o parte extrem de importantă a corpului și este esențial să o menții mereu sănătoasă.
Aceasta sprijină tot corpul, te menține drept și te ajută să te miști. Tocmai de aceea, este important să o îngrijești în mod corespunzător. Ține cont de sfaturile de mai jos, pentru a o menține sănătoasă.
Ce este coloana vertebrală
Coloana vertebrală este cea mai importantă structură cu articulații din întreg corpul. Aceasta pornește de la baza craniului și ajunge până deasupra șoldurilor. Asta înseamnă că se extinde pe toată lungimea spatelui.
Coloana este împărțită în 5 regiuni:
– Cervicală: șapte vertebre (C1 – C7)
– Toracică: douăsprezece vertebre (T1 – T12)
– Lombară: cinci vertebre (L1 – L5)
– Sacrală: cinci vertebre (S1 – S5)
– Coccigiană: patru sau cinci vertebre.
Toate regiunile din coloană au un rol aparte, dar împreună îți mențin corpul drept, îți oferă mobilitate și o postură adecvată. Mai mult, coloana este drumul prin care circulă sistemul nervos.
Citește și HERNIA DE DISC. TIPURI DE HERNIE, CAUZE, SIMPTOME ŞI METODE DE PREVENŢIE
Cum să menții coloana vertebrală sănătoasă
Dacă vrei să ai coloana vertebrală sănătoasă, să nu te doară și să nu îți provoace diverse probleme, iată câteva sfaturi practice și utile de care este bine să ții cont:
Menține o postură adecvată a corpului
Ține-ți spatele drept în orice moment. Nu contează dacă ești la serviciu, în metrou, pe canapea sau la școală. În acest fel, ai grijă ca și coloana vertebrală să se mențină sănătoasă.
Corectează-ți postura
Încordează abdomenul și ține-l drept. Imaginează-ți că de ceafa ta este legată o ață care te trage în sus, drept pentru care coloana trebuie să fie dreaptă.
Există mai multe tehnici care te ajută să adopți o postură adecvată. În anumite cazuri, este nevoie să folosești niște pernuțe sau un scaun ergonomic, să pui o placă pe spătarul scaunului, să folosești o centură și multe altele.
Nu uita că trebuie să tragi puțin umerii în spate. În plus, aceștia trebuie să cadă liber pe părțile laterale.
Când ai o postură inadecvată, nervii dintre vertebre se „pișcă”. Acest lucru provoacă dureri, dar și probleme circulatorii sau letargie. Într-o astfel de situație, ești lipsit de energie, deprimat, obosit și prost dispus.
Citește și Cum stai corect la birou pentru ca sănătatea să nu îți fie afectată
Fă mișcare
În primul rând, este bine de știut că nu toate exercițiile fizice sunt benefice pentru spate. Mișcările practicate trebuie să antreneze mușchii spatelui și ai abdomenului, pentru a-i menține sănătoși, puternici și tonifiați. Până la urmă, aceștia sunt mușchii care susțin coloana.
Exercițiile cu impact redus sau care lucrează abdomenul și zona lombară ajută la tonifierea, dar și relaxarea coloanei vertebrale. Poți opta și pentru yoga, de exemplu. În plus, cea mai indicată activitate fizică pentru sănătatea spatelui este înotul.
Citește și Hernia de disc lombară. Cauze, simptome şi tratament.
Evită acumularea de toxine
Există o legătură strânsă între alimentație și starea spatelui tău. Este un element la fel de important ca postura și exercițiile fizice.
Este recomandat să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată. Renunță la alimente bogate în grăsimi, rafinate, cu un conținut ridicat de zahăr, prăjeli sau produse de fast food. Toate acestea duc la o acumulare de toxine în jurul coloanei, care poate provoca diverse complicații și neplăceri.
Ai grijă să incluzi alimente sănătoase în dietă: sucuri de legume, fructe oleaginoase, precum migdalele, pește gras, cum ar fi somonul, fructe în stare crudă, etc. În plus, nu uita să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi. În acest fel, vei reuși să elimini toxinele din organism.
Citește și Principalele reguli alimentare pentru siluetă și sănătate
Scapă de kilogramele în plus
Majoritatea persoanelor obeze au probleme cu spatele și dureri. Atunci când ai o greutate corporală mai mare, spatele trebuie să facă un efort suplimentar pentru a-ți susține corpul. Astfel, apare o senzație de tensiune și durere la nivelul coloanei.
Dacă ești supraponderal, adoptă o dietă și încearcă să dai jos câteva kilograme.
Citește și Sedentarismul și bolile grave pe care le naște
Optează pentru masaje localizate
Când te doare o anumită zonă a spatelui, contactează un maseur pentru a-ți oferi un masaj localizat.
Nu trebuie să aștepți până când durerea devine insuportabilă. Multe persoane optează pentru sesiuni preventive de masaj, în fiecare săptămână. Acestea ajută la tonifierea mușchilor spatelui. În plus, masajele relaxează această zonă a corpului, chiar și atunci când simți doar o ușoară tensiune apărută recent.
Masajele shiatsu, bioenergetice și de relaxare sunt cele mai recomandate. Acestea tonifiază mușchii din jurul vertebrelor, elimină excesul de toxine și îndepărtează presiunea de la nivelul coloanei.
Nu căra obiecte grele
Dacă serviciul îți impune să cari obiecte grele, folosește întotdeauna o centură pentru ridicat greutăți. Dacă pur și simplu cari obiecte grele doar din când în când, ai grijă să-ți protejezi spatele.
Cea mai bună tehnică este să îndoi genunchii, să apropii bazinul cât mai tare de podea, apoi să ridici obiectul respectiv cu ambele mâini. Întinde puțin genunchii și revino la poziția inițială.
Citește și Efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale
Ia suplimente naturale
Există mai multe suplimente care pot ajuta spatele. Printre cele mai benefice sunt magneziul, calciul, spirulina, drojdia de bere, semințele de in și uleiurile vegetale.
Citește și Apa minerală, efecte terapeutice şi beneficii pentru organism
Te-ar putea interesa și Hernia de disc cervicală. Cauze, simptome, tratament
SURSA: springer.com
sursa foto: www.spineorthocenter.com