Cine e vinovat când sarcina nu apare? Ce boli grave poate ascunde infertilitatea

Infertilitatea este definită ca imposibilitatea de a concepe un copil în decurs de un an de încercări regulate, neprotejate. Potrivit primului studiu care a analizat problemele de infertilitate din țara noastră, dat publicității anul trecut de Asociația pentru Reproducere Umană din România, 16,8% din populația fertilă studiată s-a aflat/se află într-o situație de infertilitate. Același studiu relevă faptul că trei din zece cupluri care își doresc un copil (27%) nu au reușit să obțină o sarcină, chiar dacă încearcă de 1-5 ani. Alte 11% reprezintă unu din zece cupluri care încearcă să facă un copil de mai bine de 5 ani.

Cauzele care duc la eșecul concepției pot aparține în egală măsură femeii și bărbatului, însă factorii feminini sunt mai numeroși. O categorie semnificativă este cea în care ambii parteneri au probleme care conduc la infertilitate. Studiile au concluzionat că aproximativ 70% dintre cuplurile care se supun tratamentelor împotriva infertilității reușesc să-și îndeplinească visul de a deveni părinți.

Citește și Sarcina la peste 35 de ani este greu de obținut și riscantă? Iată de ce mai târziu poate fi… prea târziu

Cauzele feminine ale infertilității

În ceea ce privește cauzele imposibilității de a obține o sarcină pe cale naturală, prima care trebuie menționată este vârsta înaintată. A femeii, în primul rând, în condițiile unei scăderi accelerate a rezervei ovariene și a calității ovocitelor, a îmbătrânirii endometrului și apariției unor afecțiuni ginecologice, a creșterii ponderale și a diminuării libidoului și a frecvenței raporturilor sexuale.

O cauză principală de infertilitate feminină – indiferent de vârstă – o reprezintă problemele de ovulație, prezente la un procent de 30 % dintre femei. Dereglările hormonale influențează în mod cert nu numai dezvoltarea ovulelor în ovare dar și dezvoltarea mucoasei uterine și a corpului luteal. Tot ca și cauză de infertilitate feminină trebuie menționat sindromul ovarelor polichistice. Endometrioza este, de asemenea, motivul pentru care nu se poate obține o sarcină pe cale naturală. Endometrioza reprezintă o creștere anormală a celulelor endometriale (cele care se desprind de pereții uterului și sunt eliminate în fiecare lună, la menstră) în afara uterului.

Citește și Endometrioza, cea mai nouă cauză de infertilitate

O infecție nedepistată și netratată (de exemplu Chlamydia sau anexita) poate conduce la un proces inflamator și  înfundarea trompelor, iar aceasta să fie cauza infertilității. Și infecțiile urinare repetate, de asemenea netratate sau diagnosticate tardiv, răspândite la nivelul organelor învecinate, producând inflamații și aderențe la nivelul organelor aparatului reproducător (uter, trompe uterine) limitează acestora capacitatea de funcționare, împiedicându-le să își exercite rolul în procesul de reproducție. Malformațiile uterului (anormal poziționat, prea mic sau înconjurat de aderențe), fibromul uterin sau stenoza de col sunt, de asemenea, cauze de infertilitate. Pentru ca „tabloul” cauzelor de infertilitate feminină să fie complet, mai putem adăuga și instalarea precoce a menopauzei. Chiar dacă nu pot fi puse în fruntea listei cauzelor de infertilitate, nici nu sunt complet excluse și ignorate dereglările sistemului imunitar sau contribuția adusă de stilul de viață nesănătos, în care este inclus și stresul.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre hormonul anti-Mullerian, markerul rezervei ovariene

Cauze masculine

Impotența, ejacularea precoce sau întârziată pot fi cauze de infertilitate, însă procentul este nesemnificativ. Cele mai multe cauze ale infertilității masculine sunt reprezentate de lipsa spermatozoizilor (azoospermie), capacitatea lor redusă de deplasare (astenospermie), un număr redus de spermatozoizi (oligospermie) sau probleme de structură și morfologie (teratospermie).

Pe de altă parte, există și o serie de factori genetici și hormonali care influențează fertilitatea masculină: deficitul de testosteron sau boli precum diabetul, fibroza chistică, tuberculoza, infecțiile respiratorii recurente, infecțiile uro-genitale, insuficiența renală și hepatică sau oreionul. Anumite boli cu transmitere sexuală (gonoreea, clamidioza, infecția cu HPV), au și ele o influență negativă asupra fertilității.

Citește și Sarcina la peste 35 de ani este greu de obținut și riscantă? Iată de ce mai târziu poate fi… prea târziu

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Vârsta în cuplu, principala cauză de infertilitate non-medicală

A cântări îndelung lucrurile, a le amâna până la cel mai potrivit moment pentru a …

Ce este histeroscopia, în ce situații se recomandă și cum decurge această procedură.

Procedură minim invazivă, histeroscopia este o investigație ce constă în explorarea canalului endocervical și a …

sursa:pixabay.com

Afecțiuni moștenite genetic de femei

De-a lungul timpului, ca urmare a multiplelor cercetări, geneticienii au ajuns la concluzia că probabilitatea …

Avortul spontan, cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Ce este şi de ce apare

Avortul spontan este cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Probabil de aceea și …

2 comentarii

  1. Aș dori o adresă de email a unui redactor al site-ului. Aș dori să am o discuție cu cineva, este important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.