Menopauza precoce, de la predispoziție la soluție

Menopauza este un „fenomen” pe care orice femeie îl experimentează.

Chiar denumirea sa explică ce este de fapt. Cuvântul vine din limba greacă, și este format din menos – hemoragie și pausa – sfârșit. Privită cu teamă de femei, ea nu este altceva decât o etapă absolut naturală, în care funcția ovariană încetează, organismul producând mai puțin estrogen și progesteron iar frecvența menstrelor scade, pentru ca în cele din urmă să înceteze definitiv.

Menopauza se instalează, în general, între 45 și 55 de ani. Totuși, media de vârstă la care se produce fenomenul diferă de la țară la țară, fiind influențată de unii factori. Pentru România, însă, această medie de vârstă este de 49 de ani. Atunci când menopauza apare înaintea vârstei de 40 de ani este considerată menopauză precoce, iar când se instalează după vârsta de 55 de ani – menopauză tardivă.

Dacă atunci când survine la vârsta normală din punct de vedere biologic menopauza este considerată firească, atunci când apare precoce este catalogată drept afecțiune.

Menopauza precoce

Cauzele menopauzei precoce sunt variate. Factorii care pot influența instalarea acesteia sunt, în primul rând, cei genetici. Vorbim despre anomalii cromozomiale sau o insuficiență ovariană. În general, femeile a căror mamă a intrat precoce la menopauză sunt predispuse la același lucru. Mai există însă și alți factori. Amintim aici de afecțiunile autoimune (poliartrita reumatoidă și spondilita anchilozantă), de cele tiroidiene și de bolile inflamatorii intestinale, dar și de tumorile hipofizare sau hipotalamice. Toate aceste afecțiuni influențează negativ activitatea ovarelor și procesul de ovulație. Chiar dacă nu ocupă o pondere semnificativă, uneori se poate întâmpla ca și unele boli infecțioase precum oreionul sau tuberculoza să afecteze organismul și să conducă la menopauză precoce. Organe pe cât de importante pe atât de sensibile, ovarele mai pot „capitula” de la producerea de ovule după o infecție virală sau o intervenție chirurgicală, pe fondul unei drastice scăderi a imunității.

Tot un factor cauzator al menopauzei precoce sunt tratamentele împotriva cancerului, fie că este vorba despre chimio sau radioterapie. De asemenea, îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, pentru afecțiuni benigne sau maligne, duce la menopauză precoce (dacă sunt eliminate ambele ovare).

Și, chiar dacă pot părea exagerări, în realitate și stilul de viață poate avea un cuvânt greu de spus în menținerea capacității reproductive. Consumul de alcool, fumatul, stresul, munca într-un mediu toxic sau obezitatea, toate acestea pot duce la menopauză precoce.

Efecte

 Și menopauza precoce, ca și cea fiziologică, vine cu un bagaj de neajunsuri din punct de vedere al sănătății, care se manifestă treptat, în timp. Însa pentru o femeie care nu are copii dar și-i dorește, infertilitatea, ca primă consecință, este cea mai dramatică. Atât de dramatică încât se poate ajunge și la forme grave ale depresiei… Alte consecințe ale menopauzei precoce vizează un risc crescut de osteoporoză, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen.

Instalarea menopauzei precoce are câteva simptome pe care fiecare femeie ar trebui să le ia în seamă. Acestea sunt ciclurile menstruale neregulate și sângerările abundente, apariția bufeurilor însoțite sau nu de transpirație abundentă, uscăciune vaginală, a pielii, tulburări de somn, scăderea libidoului, incontinență urinară, scăderea capacității de memorare și de concentrare, dureri de cap etc.

Diagnosticul de insuficiență ovariană prematură se face prin dozări hormonale de AMH (hormonul anti-Mullerian), estradiol – un nivel mai mic de 36 indică faptul că femeia a intrat la menopauză, FSH – mai mare de 40 mlU arată că femeia este la menopauză, prolactină. Diagnosticul de menopauză este confirmat de absența pe o perioadă de un an a menstrelor.

Atunci când femeia, aflată la vârstă fertilă, constată apariția simptomelor menopauzei premature, este important să meargă la medicul specialist în infertilitate și să înceapă un tratament de stimulare ovariană urmat de contact natural sau de proceduri de reproducere umană asistată. Pentru femeile aflate la menopauză precoce mai există o speranță ce le poate împlini visul de a deveni mame. Procedura se numește PRP (Platelet-Rich Plasma) și constă în extragerea anumitor celule din sângele pacientei, prelucrarea acestora și injectarea în ovare, pentru a produce din nou material genetic, fie în endometru, care se poate îngroșa suficient cât să permită implantarea embrionului. După câteva zile, analizele se repetă pentru a urmări dacă organismul femeii a răspuns la tratament și a reapărut ovulația. Apoi, unele femei încearcă să rămână însărcinate pe cale naturală, iar altele optează pentru începerea procedurilor de fertilizare in vitro pentru a-și mări șansele de a rămâne însărcinate.

 

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Ce este histeroscopia, în ce situații se recomandă și cum decurge această procedură.

Procedură minim invazivă, histeroscopia este o investigație ce constă în explorarea canalului endocervical și a …

sursa:pixabay.com

Afecțiuni moștenite genetic de femei

De-a lungul timpului, ca urmare a multiplelor cercetări, geneticienii au ajuns la concluzia că probabilitatea …

Avortul spontan, cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Ce este şi de ce apare

Avortul spontan este cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Probabil de aceea și …

Diagnosticul corect, crește procentul de rueșită a unei proceduri FIV.

FIV-ul este un tratament al unei patologie. Pentru a crește procentul de rueșită a unei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.