Măștile de tip FFP2 sunt net superioare ca eficiență față de măștile chirurgicale. Ele asigură o protecție de până în 95% în fața particulelor mici de virus. Dezavantajul lor este însă preţul destul de mare dar şi timpul de purtare pentru a nu deveni periculoase.
Măștile de tip medical sau chirurgical sunt măștile de tip FFP1. Ele filtrează aerul sau impuritățile cu un factor de protecție în termen medical de 4x OEL sau 4x APF. Sunt realizate din material nețesut și impermeabil cu 3 straturi, sunt purtate de majoritatea persoanelor şi sunt foarte confortabile. Deşi, teoretic, au o eficiență de filtrare de 95%, gradul de protecţie scade pănă la 50% purtate prin aer timp de cel puțin o oră, ca urmare a faptului că masca nu stau foarte bine fixate pe față (sunt prea largi, cad de pe nas etc.).
Prețul unei cutii cu 50 de măști chirurgicale pornește de la 8 lei și poate ajunge la 40 de lei, în funcție de producător.
MASCA FFP2 / KN95 / N95
Ea este alcătuită din 4 sau 5 straturi, lucru care duce la o eficiență de filtrare de peste 95% în cazul particulelor sub 0,3 microni. Adică acest tip de mască este mai eficientă decât masca chirurgicală. Ea te protejează de praf, fum şi aerosoli solizi şi lichizi, dăunători sănătăţii.
Potrivit Universității Minnesota, măștile de protecție N95, adică FFP2 în Europa, asigură protecție timp de 6 până la 12 ore, interval în care permite accesul a 20 până la 10% din particulele de virus aeropurtate.
Prețul unei astfel de măști este puțin mai crescut decât al celei chirurgicale. O cutie cu 20 de măști FFP2 poate costa între 15 și 50 de lei, în funcție de producător.
O singură mască FFP2 poate fi cumpărată cu prețuri care pornesc de la 3 lei și ajung până la 10 lei, în funcție de producător și numărul de straturi.
Citeşte şi BA.2, noua versiune a Omicron. Cât este de periculoasă
DE CÂTE ORI POATE FI REFOLOSITĂ MASCA FFP2, N95 și KN95
Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA spun că lucrătorii din domeniul sănătății pot purta o mască N95 de până la cinci ori. Experții sunt de părere că o persoană obișnuită poate purta în siguranță acest tip de mască în funcție de modul în care este utilizat.
Folosirea aceleiași măşti pentru a merge la magazin, de exemplu, este foarte diferită de a o purta toată ziua la serviciu. Perioada de timp în care este purtată o mască este mai importantă decât cât de des este purtată, spune Richard Flagan, cercetător care studiază măștile și aerosolii la Institutul de Tehnologie din California.
În general, el recomandă limitarea folosirii unei măști FFP2 sau N95 la aproximativ două sau trei zile.
Cu fiecare respirație pe care o iei într-un N95, particulele se acumulează pe mască, spune Flagan. Acest lucru ar putea face mai dificilă respirația dacă masca a prins o mulțime de particule. „Ei degradează performanța măștii”, completează el.
Banda elastică de pe mască s-ar putea, de asemenea, să se uzeze și să nu se potrivească la fel de bine în jurul feței. De asemenea, s-ar putea să se murdărească sau să se ude, mai ales dacă îl utilizați în timpul exercițiilor fizice.
Dacă observați oricare dintre aceste modificări ale măștii dvs., este timpul să nu o mai utilizați – chiar dacă ați folosit-o doar câteva ore. Și deoarece măștile N95 nu pot fi spălate, acestea ar trebui aruncate odată ce nu le mai puteți folosi.
CUM POŢI STERILIZA O MASCĂ DE TIP FFP2
Da, măştile de tip FFP2, N95 sau KN95 se pot steriliza cu ajutorul dispozitivelor speciale cu lumină ultravioletă, care distrug virusurile și bacteriile.
CU VALVĂ SAU FĂRĂ VALVĂ?
Valva ușurează respirația și previne acumularea umezelii în interiorul măștii, dar specialiștii de la CDC (Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor) recomandă evitarea purtării acestor tipuri de măști în comunitate, deoarece permit picăturilor respiratorii expirate să ajungă la persoanele din jur.
Prețul unei cutii cu 20 de măști de acest tip pornește de la 50 de lei și poate ajunge chiar și la 300 de lei sau mai mult.
AVERTISMENTUL OMS
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, recomandarea este ca personalul sanitar care participa „în cazurile de investigaţie, probabilă sau confirmată pentru infectarea cu SARS-CoV-2 sau persoanele care intră în zonele de izolare să le poarte pe acestea – în caz contrar, una chirurgicală. Particulele pot fi fibrogene, adică pe termen scurt provoacă iritarea tractului respirator, iar pe termen lung determină o reducere a elasticităţii tesutului pulmonar. Depăşirea valorii limită a expunerii poate fi de maxim 10 ori mai mare. Măştile respiratorii din clasa de protecţie FFP2 sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conţine substanţe dăunătoare sănătăţii şi capabile să provoace modificări genetice.”
Citeşte şi EXPERIMENT| Coca-Cola şi sucul de mere, testate pozitiv la Covid-19