Miopia, o afecțiune care afectează din ce în ce mai mulți oameni. Jumătate din populația lumii ar putea suferi de această afecțiune până în 2050

0

Jumătate din populația lumii ar putea suferi de miopie până în 2050. Adică aproape 5 miliarde de oameni. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Oftalmologilor. Problemele de vedere ar putea fi agravate și de timpul tot mai mare petrecut în fața telefonului sau al calculatorului. Medicii recomandă controale oftalmologice cât mai dese. În prezent, doar 3 din 10 români merg din timp la medic.

2 din 5 români recunosc că stau cel puțin 8 ore în fața calculatorului. Timpul petrecut cu ochii în ecrane ne obosește ochii și poate crea senzația de falsă miopie, spun medicii. Iar cei mai vulnerabili sunt copiii.

Medicii oftalmologi se așteaptă la o creștere a numărului de persoane care vor avea probleme cu ochii în deceniile următoare. Miopia, adică dificultatea de a vedea obiectele îndepărtate, îi afectează în principal pe copii.

Creșterea dioptriilor în cazul miopiei este absolut imprevizibilă, dar poate fi ținută sub control, spun medicii.

Citește și Ochii roşii pot fi semnele unor probleme de sănătate

Monica Pop, șef al secției de Oftalmologie:

Cam 70% este rata de moștenire, este enorm. Cum poți să știi că un copil nu vede cu un ochi dacă nu ai fost niciodată la un consult? Dacă acel copil are un deficit de vedere se poate recupera vederea numai până la 6 ani„.

În următorii zece ani, încă 100 de milioane de europeni vor suferi de miopie

În 2020, aproape 400 de milioane de europeni sufereau de miopie, însă se estimează că numărul lor va depăși 500 de milioane până în 2030, potrivit unui studiu făcut de Societatea Europeană de Oftalmologie în colaborare cu Institutul Internațional de Miopie.

Citește și Zile libere pentru persoanele care se vaccinează. Președintele a promulgat legea

Un alt studiu realizat de Asociația Oftalmologilor vorbește despre 5 miliarde de oameni la nivelul planetei care vor avea probleme de vedere în 2050.

Ca să ne menajăm ochii, medicii ne recomandă ca, la fiecare 45-60 minute de lucru continuu, să existe 10 minute de relaxare a privirii.

De asemenea, specialiștii ne sfătuiesc ca un copil să nu petreacă în fața ecranelor mai mult de 30 de minute pe zi, dacă are până la doi ani. Pentru cei de până la 6 ani, timpul ar trebui să se limiteze la o oră, iar pentru copiii de până la 12 ani, ar trebui respectată regula de 2 ore petrecute în fața ecranului.

CE ESTE MIOPIA?

Miopia este un viciu de refracție al ochiului (alături de hipermetropie și astigmatism) care se manifestă prin dificultăți în distingerea obiectelor situate la distanță, ăn timp ce obiectele situate în apropiere sunt văzute clar.

Citește și Cum îţi dai seama că ai nevoie de ochelari de vedere. Cele 7 semne care ar trebui să te trimită la oftalmolog.

De regulă, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung și razele de lumină paralele, care vin de la un obiect situat la departare, se focalizeaza înaintea retinei, fiind necesară plasarea unei lentile divergente în fața ochiului, pentru le face să focalizeze într-o imagine clară situată pe retină.

De asemenea, există miopii determinate de modificările calitative ale mediilor transparente ale ochiului (cornee, cristalin) care apar în anumite boli precum distrofiile corneene sau cataracta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.