Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată cel mai recent studiu publicat în The Lancet. Oamenii de ştiinţă spun că datele sunt şocante, iar demenţa reprezintă „o ameninţare majoră, care se dezvoltă rapid”.
Din cauza creșterii și îmbătrânirii populației, oamenii de ştiinţă se aşteaptă la creșterea uriașă a numărului de persoane afectate de demență în 2050. În condiţiile în care, în prezent, nu există terapii de modificare sau tratare a bolii, ar trebui să se pună un accent adecvat pe eforturile de a aborda riscul modificabil cunoscut.
Citeşte şi Pacientul cu demență. Cine este și de ce are nevoie?
FACTORI DE RISC CE AR PUTEA FI PREVENIŢI
Comisia Lancet a actualizat în anul 2020 lista factorilor de risc ce pot fi modificaţi în ceea ce priveşte prevenirea, intervenția și îngrijirea demenței:
- educație scăzută
- hipertensiune arterială
- deficiențe de auz
- fumat
- obezitate la mijlocul vârstei
- depresie
- inactivitate fizică
- diabet
- izolare socială
- consumul de alcool
- vătămarea capului
- poluarea aerului
În 2019, numărul de cazuri era estimat undeva la 57 de milioane de cazuri la nivel global. Viața unui pacient cu demență nu este deloc ușoară. Nici pentru el, nici pentru familia sa. Pierderile de memorie și luciditate, precum și problemele de comportament pot crea situații exasperante.
Ce este această boală devastatoare și cum se manifestă ea, aflați de la Prof. univ. dr. ALEXANDRU VLADIMIR CIUREA, medic neurochirurg.
Emisiunea integrală o puteți revedea aici MEDSHOW, cu Emma Zeicescu și prof. dr. Vlad Ciurea – Bolile neurodegenerative și sănătatea creierului