sursă foto pixabay.com

Cât și cum decontează Casa de Asigurări serviciile medicale de la un spital privat

Românii se vor putea trata în spitalele private, iar o parte din sumă va fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Decontarea se va face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă pacientul.

Orice român care este asigurat se poate trata la privat, dacă plătește diferența față de cât dă asigurarea de stat pentru el. Dar important este ca cei care optează pentru astfel de servicii medicale, să se asigure că operatorii privați au contract cu casele de asigurări de sănătate.

Ordonanța de Urgență care prevede introducerea contribuției personale pentru serviciile medicale private a intrat în vigoare.

Pacientul trebuie să decidă dacă vrea să meargă la un spital public sau unul privat. Dacă alege un spital privat, trebuie să spună ce analize sau ce intervenție vrea să facă, iar spitalul îi va da un deviz estimativ, astfel încât pacientul să știe la final cât va plăti.

Citește și Scleroza multiplă ,boala cu o mie de fețe, sau boala care poate mima orice patologie neurologică

După ce pacientul primește acest deviz, pacientul are la dispoziție cinci zile pentru a se decide ce să facă. În această perioadă poate merge și la alte spitale pentru a vedea care sunt sunt prețurile pentru aceste servicii de care el are nevoie.

Dacă se decide să aleagă spitalul privat, va ști exact ce servicii plătește din buzunar și cât decontează Casa de Asigurări de Sănătate. De menționat că, CNAS plătește o parte din bani din fondul național de sănătate, restul e contribuția personală, care reprezintă diferența până la costul total care trebuie acoperit.

Cât decontează CNAS?

Casă Națională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuți) sume cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).

Citește și Ministerul Sănătăţii reintroduce lista medicamentelor esenţiale pentru pacienți

Din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuți în funcție de complexitatea lor, indiferent de formă de proprietate a unităților sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relații contractuale.

Tariful decontat de CNAS se calculează astfel:

tarif pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativă a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor și care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).

Citește și Tratamentele revoluționare, o șansă uriașă pentru pacienții cu cancer

TCP (tariful pe caz ponderat) este relativ fix – în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.

Pentru a obține tariful care se decontează de casă de asigurări, TCP de 1.485 se înmulțește cu valoarea relative a cazului, care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de complexitatea cazului. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).

Pentru o naștere la privat, casă de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract, pornind de la aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană cu complicații grave.

CNAS, decontări pentru paturile din spitalele de la privat

În spitalele private sunt 12.000 de paturi, iar CNAS face decontări pentru 10% din ele. Acest procent de 10% nu se referă la bani, ci la numărul de paturi.

Dacă banii CNAS se termină, guvernul va face rectificare și bugetul va fi suplimentat, astfel încât toți pacienții să aibă acces la servicii medicale.

Citește și Vești bune pentru bolnavii de cancer! Operațiile ar putea fi gratuite

Contribuția personală diferită de coplată

„Contribuția personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz. Contribuția personală se aplică în spitalele private care au contract cu CNAS. Dacă spitalul nu are contract cu CNAS, pacientul nu va beneficia de această sumă decontată.

Coplata se aplică în spitalele publice.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *