Amețești des atunci când te ridici brusc din pat sau de pe scaun? Află care sunt bolile de care ai putea să suferi

Amețeala sau vertijul reprezintă o senzație neplăcută care se caracterizează prin pierderea echilibrului, senzația de rotire a obiectelor din jur, clătinare și uneori cădere. Simptomele care însoțesc, de obicei, vertijul sunt: greață, vărsături, paloare, transpirații, anxietate, teamă și uneori leșin. Aceste simptome sunt cauzate de conexiunile multiple dintre organul vestibular (aflat în urechea internă) și sistemul nervos autonom.

Rolul cel mai important în reglarea echilibrului îl deține sistemul vestibular, care cuprinde un aparat de recepție (porțiunea vestibulară a urechii interne, numită și labirint), o cale de transmitere (nervul vestibular) și căile vestibulare centrale, dintre care unele se termină în lobul temporal.

Amețeala, încețoșarea privirii și pierderea stării de conștiență fac parte dintre simptomele leșinului.

Citește și Vederea încețoșată – de ce apare şi cum poate fi prevenită

Semne ale unor dezechilibre

Amețelile reprezintă semne ale organismului care indică existența unor dezechilibre sau leziuni. Aceste semne pot să apară în orice perioadă a anului, dar ele sunt mai frecvente vara, în zilele călduroase, cu temperaturi ridicate și primăvara, când organismul este mai slăbit după perioada rece a anului și mai lipsit de cantitatea necesară de vitamine și minerale.

Când apare amețeala

Amețeala poate să apară și la persoane sănătoase, la aplecarea și apoi ridicarea bruscă a capului, după învârtire, în cazul purtării unor ochelari nepotriviți, în timpul sarcinii sau în timpul unei călătorii cu mașina, cu avionul sau cu vaporul. În aceste situații, sistemul vestibular este stimulat mai puternic sau pentru perioade mai lungi de timp. Dar amețeala poate apărea și în cazul unor boli, cum ar fi: anemia, creșterea sau scăderea tensiunii, infecții ale urechii, infecții ale creierului – cum ar fi encefalitele, intoxicații cu alcool etc.

Citește și CE ESTE ANEMIA. SIMPTOME, FACTORI DE RISC ŞI METODE DE PREVENŢIE

Vertijul care acompaniază afecțiunile cerebrale (numit „vertij central”) este rareori un simptom izolat. El apare, de obicei, însoțit de alte simptome neurologice cum ar fi: dizartrie (tulburare a vorbirii), vedere dublă, slăbiciune la nivelul membrelor superioare sau inferioare, amorțeală sau înțepături la nivelul diferitelor părți ale corpului, pierderea conștienței.

Citește și Acufenele (ţiuitul în urechi). Cauze și remedii

Accidentul ischemic tranzitor și accidentul vascular cerebral

Acestea sunt caracterizate prin apariția bruscă a vertijului și vederii duble, slăbiciune la nivelul membrelor, pierderea cordonării mișcărilor. Vertijul este de obicei constant și se menține timp îndelungat.

Dacă la accidentul ischemic tranzitor simptomele dispar în maxim 24 de ore, în cazul unui accident vascular cerebral, vertijul este de obicei constant și se menține timp de câteva zile.

AVC-ul este o afecțiune tipică pentru vârstnici. Vertijul apărut la persoanele cu tumori cerebrale are un debut lent, gradat, de obicei însoțit de dureri de cap cu intensitate crescândă și este unilateral. Vertijul poate crește în diferite poziții particulare ale corpului.

Citește și 29 octombrie, Ziua Modială a AVC. România, cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa. Ce este AVC-ul și cum trebuie să reacționezi pentru a supraviețui

Afecțiuni ale urechii

Dacă vertijul durează câteva secunde sau minute, atunci este vorba de un atac ischemic tranzitoriu, iar pacientul trebuie îndrumat la neurolog. Dacă amețeala durează ore și mai este însoțită și de fenomene auditive, ne aflăm în fața unei probleme ORL.

În cazul unui atac sever de amețeală ce durează mult și este însoțit de dificultăți de auz, greață și vărsături, atunci este posibil să fie vorba de o afecțiune a urechii interne.

Citește și Otita sau boala urechii. Partea I- Cauze, simptome şi tratament.

Spondiloza cervicală poate provoca amețeli

Spondiloza cervicală intervine prin tulburările de irigație ale centrilor de echilibru. În anumite condiții, la mișcările capului și gâtului cel puțin una dintre arterele cerebrale este comprimată. Astfel, se diminuează debitele de sânge care ajung la sistemul vestibular și apar amețelile.

De asemenea, tulburările de echilibru se datorează și scăderii sau creșterii tensiunii artereriale și statul mult în picioare. La acestea se adaugă greața și apariția unor sunete în urechi.

Citește și Ce afecțiuni grave indică durerile de ceafă. Remedii și mijloace de prevenție

Migrene

În cazul migrenelor, amețeala este asociată cu durerea de cap. Vertijul și cefaleea apar sub formă de atac, iar între atacuri pacientul nu are nici amețeli, nici dureri de cap. Migrena este mai frecventă la persoanele tinere sau de vârstă medie, mai ales la femei.

Citește și CELE MAI GRAVE AFECȚIUNI PROVOCATE DE MIGRENE

Vertijul poate fi unul dintre simptomele epilepsiei

În unele cazuri, pacienții au amețeli, pierderi de conștiență și uneori halucinații și mișcări stereotipe, de exemplu mestecat.

De ce amețim când ne ridicăm brusc din pat

Amețelile sunt cauzate de o stimulare brutală a sistemului vestibular care excită o componentă vegetativă. Aceasta duce la o scădere bruscă a tensiunii în arterele care transportă sângele la creier. Prin scăderea tensiunii, creierul primește mai puțin sânge oxigenat.

Amețeala provocată de lipsa oxigenării corespunzătoare a creierului, survine adesea la ridicarea din poziția culcat sau așezat și durează numai câteva secunde.

Citește și Studiu: Sedentarismul ne distruge creierul și ne șterge amintirile

Vertijul apare și în cazul în care nivelul zahărului din sânge scade foarte mult, în cazul în care nu ați mâncat nimic sau dacă suferiți de diabet, atunci când sunteți deshidratat din cauza consumului insuficient de lichide sau a pierderii de lichide din organism, prin diaree, de exemplu.

Când trebuie să mergem la medic

Amețelile care apar în mod repetat nu trebuie neglijate. Ele pot fi semnul unor boli, unele dintre ele grave, cum ar fi ateroscleroza cerebrală, accidentele vasculare cerebrale, encefalitele de trunchi cerebral, scleroză multiplă, modificări hormonale, stres prelungit cu creșterea valorilor tensiunii arteriale.

Este necesar să apelăm la medic dacă amețelile se repetă, dacă sunt însoțite de febră, dureri de urechi sau de cap, dacă apar în timpul unui tratament cu medicamente prescrise de medic.

Pacienții trebuie să solicite ajutor medical de urgență în cazurile în care amețeala este însoțită de tulburări de vedere, amorțirea feței și membrelor, palpitații, dureri toracice, dificultăți de respirație sau confuzie mintală ori dacă amețelile persistă, în ciuda îngrijirilor medicale.

Citește și Yoga ar putea scădea tensiunea arterială

Tratament stabilit în funcție de cauză

Stabilirea cauzei amețelii și alegerea tratamentului adecvat pot necesita examinări de clarificare la un medic specializat pe ORL, chirurgie, neurologie, medicină internă, endocrinologie sau orice altă specialitate dacă este nevoie.

Examenul chirurgical sau de gastroenterologie ar putea elimina o serie de afecțiuni digestive însoție de greață și vărsături. Uneori trebuie internați pacienții la care este suspectat un vertij de cauză cerebrală.

Tratamentul urmărește în principal eliminarea simptomelor. Medicamentele disponibile sunt: antiemetice (previn vărsăturile și greața), antimigrenoase, uneori antiepileptice și trofice cerebrale.

Citește și Studiu: Alcoolul pare a fi principala cauză a declanşării migrenelor

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.