29 octombrie, Ziua Modială a AVC. România, cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa. Ce este AVC-ul și cum trebuie să reacționezi pentru a supraviețui

În România, 1 din 6 persoane suferă un  atac vascular cerebral. Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral,  Societatea Națională de Radiologie Intervențională din Romania (SNRIR) avertizează că în România, incidența bolii a crescut îngrijorător în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani. În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate și a două cauză de mortalitate în rândul populatiei.

Medicii avertizeaza: “Din ce in ce mai multi tineri fac AVC!”

Studiile efectuate la nivel european de SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că, până în 2035, numărul europenilor afectați de AVC va creste cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va crește cu 45%, iar al celor care vor trai cu AVC ca boală cronica va crește cu 25 %, se arată într-un comunicat transmis de Societatea Nationala de Radiologie Interventionala din Romania (SNRIR).

CE ESTE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulatiei sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare dupa câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidental vascular cerebral.

Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum 6 ore la dispozitie să ajunga intr-o unitate spitaliceasca pentru a fi tratat, astfel încat să i se salveze viaa și să rămână cu cât mai puține sechele.

Citește și Izbucnirea nervoasă, pericol uriaș de AVC. Stați calmi și vă puteți salva viața

Metoda FAST poate salva vieți

Timpul este creier! Asta obișnuim noi, medicii, să spunem în cazul acestei boli dramatice. Fiecare secundă este vitală pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atenția asupra semnelor care anunță aparitia unui AVC pe care fiecare om ar trebui să le recunoscă, ca să poată reacționa așa cum trebuie într-o astfel de situație și să sune la Salvare imediat. FAST – acestea sunt literele pe care trebuie să le rețină toată lumea. Fiecare literă din acest acronim reprezintă un simptom care semnalează AVC-ul.  F este de la Față căzută și asimetrică, A de la Amorțirea brațelor și picioarelor, S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune la 112 imediat.”, avertizează dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș.

CUM SE MANIFESTĂ PACIENTUL CU AVC

Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire și vedere, poate să respire mai greu, să aibă tulburări de mers, echilibru și coordonare sau chiar căderi inexplicabile însoțite de pierderea conștienței. De cele mai multe ori, accidentul vascular cerebral este însoțit de cefalee bruscă și severă și de paralizia feței, brațelor și picioarelor pe o parte a corpului.

În cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reacție în timp util, pacientii care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenți de o altă persoană. Există și cazuri fericite în care pacienții ajung la spital în intervalul de timp recomandat de 6 ore, iar datorită intervenției neurologice viața lor revine la normal.

În ultimii ani, România a făcut progrese în ceea ce privește intervenția în caz de AVC, s-au deschis centre de tromboliză în toată țara și se practică procedurile de trombectomie mecanică în puține spitale din România printre care Centru de Excelenta în Stroke din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș, Spitalul Universitar de Urgență din București sau Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Sperăm să putem să anunțăm în viitorul apropiat dezvoltatea domeniului Radiologiei Intervenționale în România prin care să luptăm cel mai eficient cu efectele stroke-ului, așa cum se întâmplă de mult timp în țările din Occident.”, subliniază dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Universitar de Urgență din Bucuresti.

Citește și PRIMUL CENTRU DE TRATARE A PACIENTILOR CU AVC

În perioada 25-27 noiembrie, la Târgu Mureș a avut loc Conferința Anuală a Societății Naționale de Radiologie Intervențională din România la care au participat, pe lângă medici din domeniu, și primii 22 de atestați în neuroradiologie și radiologie intervențională din România cărora li s-a conferit câte o plachetă omagială, se mai arată în comunicat.

La Conferința Anuală a SNRIR au fost abordate tematici importante, iar AVC-ului i-a fost alocată o sesiune specială cu participarea atât a neurologilor, cât si a radiologilor intervenționiști. Dorim să facem un pas înainte în integrarea centrelor de trombectomie în tratamentul stroke-ului. Considerăm că această conferința, a zecea, reprezintă un important pas în realizarea acestui deziderat.”, a declarat profesorul universitar doctor Gheorghe Iana, Presedintele SNRIR.

Citește și ROMÂNIA AR PUTEA AVEA ÎNCĂ 4 CENTRE DE INTERVENŢIE ÎN CAZ DE AVC

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Israel: Vaccinul Pfizer are o eficacitate de doar 39% față de varianta Delta

Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech are o eficiență de doar 39% în prevenirea infecțiilor, dar …

Varianta Delta a coronavirusului, dominantă în Europa. Experții cer testare gratuită și monitorizarea strictă a cazurilor

Varianta Delta este acum majoritară în Europa, au confirmat vineri ramura regională a Organizaţiei Mondiale …

Zile libere pentru persoanele care se vaccinează. Președintele a promulgat legea

Klaus Iohannis – președintele României a promulgat legea prin care cei care se vaccinează pot …

Distanța mai mare între dozele vaccinului Pfizer conduce la niveluri mai mari de anticorpi pe termen lung

Continuă să apară studii legate de nivelul de anticorpi dezvoltați după vaccinarea anti-Covid. Ultimul dintre …

5 comentarii

  1. Ca de obicei la seminarii ,conventii ,asociatii etc suntem primii.
    Mai prost stam cu pregatirea sau daca aceasta exista cu nepasarea

  2. Centre de recuperare unde avem in țară.?

  3. Am un băiat de 47 de ani care a făcut AVC anul.acesta in februarie si a ramas cu sechele la mini si picioare, as dori sa aflu un centru de recuperare in țară. Multumesc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *