O ciupercă halucinogenă a fost folosită pentru crearea unui medicament care să trateze formele grave de depresie. Mai exact, este vorba despre o substanţă numită „psilocibină halucinogenă” care ar putea ajuta în tratarea acestei boli.
Medicamentul este deja în faza a doua de studiu, adică s-a trecut la testele pe oameni iar, în acest moment, 216 pacienţi care vor ajuta la stabilirea dozajului asttfel încât să nu existe riscuri. Etapă este necesară pentru ca mai apoi medicamentul să primească aprobarea FDA (Administrația Americană pentru Produse Alimentare și Medicamente), scrie bloomberg.com.
În plus, FDA a catalogat tratamentul experimental drept „terapie avansată”, denumire care presupune un proces de revizuire şi aprobare mai rapid. S-a ajuns la acest tip de terapie, după ce studiile clinice din ultimii ani au arătat că în 30% dintre cazurile grave de depresie, tratamentele clasice nu mai au efect, în schimb terapiile pe bază de substanţe psihedelice sunt tot mai eficiente.
Citeşte şi: DEPRESIA LA BARBATI, MAI PROFUNDA SI GRAVA DECAT LA FEMEI
Oamenii de ştiinţă au descoperit că psihedelicele par să acționeze ca un revigorant, restabilind creierul la „setările sale din fabrică”, dar încă nu înţeleg pe deplin cum este posibil acest lucru. Mai ales că există temeri că acest tip de tratament, pe bază de substanţe halucinogene, ar putea să se întoarcă împotriva pacienţilor, de aceea cer studii şi cercetări suplimentare.