sursa foto: pixabay.com

Suferi de irascibilitate, anxietate sau depresie? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ţii problemele sub control

Irascibilitate, anxietate și depresie – aceste trei tulburări sunt cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din zilele noastre. Deseori ele se manifestă ca un grup complex de tulburări emoționale și funcționale.

Există diferențe clare între irascibilitate, anxietate și depresie, deși acestea sunt de multe ori grupate sub aceeaşi umbrelă. Nu este deloc ceva neobişnuit ca o persoană cu depresie să sufere și de anxietate. Şi este, de asemenea, posibil ca o persoană cu anxietate să aibă şi depresie sau să fie irascibilă.

Citește și DEPRESIA LA BARBATI, MAI PROFUNDA SI GRAVA DECAT LA FEMEI

Știința ne ajută din ce în ce mai mult să descoperim care este legătura dintre minte și trup. Acesta este motivul pentru care putem vedea cum anxietatea și depresia pot fi cauzate de numeroși factori.

Este important să știi că aceste probleme pot fi cauzate de factori nutriționali, psihologici, fiziologici și emoționali. De asemenea, mediul social, spiritual sau genetica, pot cauza diferite boli cerebrale.

Deși auzim foarte des despre o așa-zisă cauză biochimică, nu este deocamdată clar dacă neurotransmițătorii sunt cei ce ne fac să simțim irascibilitate, anxietate și depresie. Există posibilitatea ca problemele la nivelul acestora să fie pur și simplu simptome ale anxietății și depresiei.

Citește și Care sunt motivele pentru care ne înfuriem? Furia și efectele asupra sănătății

Îmbunătățește-ți sănătatea mintală!

Deși considerate în mod obișnuit a fi boli mintale, e mai productiv să consideri că dacă suferi de irascibilitate, anxietate și depresie nu ai decât niște probleme legate de sănătatea creierului tău. Probleme care sunt legate în mod direct de structura fizică și mecanismele cerebrale și emoționale ale creierului tău.

Această perspectivă te va ajuta să privești întreaga problemă ca una ce poate fi rezolvată având mai multă grijă de creierul tău. Acesta este, până la urmă, un organ ca oricare altul, ce poate fi afectat de stilul de viață.

Practic, calitatea mâncării, somnului și efortului fizic pe care îl faci afectează în mod direct buna funcționare a creierului. La această listă mai putem adăuga și modul în care reacționăm față de stările noastre emoționale, calitatea relațiilor interpersonale, dar și faptul că simțim că avem (sau nu) un scop în viață. Toate acestea ne pot afecta sănătatea mintală.

Citește și DE CE NE ÎMBOLNĂVIM ?

Simptomele anxietății și depresiei

Anxietatea și depresia sunt obstacole ce te împiedică să trăiești o viață normală. Te obligă să-ți schimbi obiceiurile și comportamentul și îți afectează în general relațiile cu ceilalți.

Simptomele acestor tulburări pot fi de natură fiziologică (cum ar fi durerile abdominale, tahicardia, dificultățile de respirație, greața, transpirația excesivă, oboseala etc.) sau mintală (cum ar fi irascibilitatea, angoasa, frica, necesitatea de a evita anumite situații, nesiguranța, lipsa de concentrare, diferitele obsesii, tristețea etc.).

În general, anxietatea și depresia sunt cauzate de griji extreme repetate, dar și de dificultăți în a ne adapta la schimbările ce au loc constat în viețile noastre.

Citește și Cum trecem cu succes peste probleme și situații dificile

Ce poți face ca să scapi de irascibilitate, anxietate și depresie

Trebuie să începi să ai grijă de creierul tău. Ține seama de următoarele sfaturi:
• Respiră încet. Inspirația și expirația lentă îți vor relaxa corpul
• Fă multă mișcare
• Petrece cât mai mult timp în mijlocul naturii
• Dormi atât cât trebuie ca să te simți odihnit
• Ține o dietă adecvată și bea apă destulă.

Citește și Sănătatea organismului nostru depinde de sănătatea creierului și de gradul de fericire

 

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Israel: Vaccinul Pfizer are o eficacitate de doar 39% față de varianta Delta

Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech are o eficiență de doar 39% în prevenirea infecțiilor, dar …

Varianta Delta a coronavirusului, dominantă în Europa. Experții cer testare gratuită și monitorizarea strictă a cazurilor

Varianta Delta este acum majoritară în Europa, au confirmat vineri ramura regională a Organizaţiei Mondiale …

Zile libere pentru persoanele care se vaccinează. Președintele a promulgat legea

Klaus Iohannis – președintele României a promulgat legea prin care cei care se vaccinează pot …

Distanța mai mare între dozele vaccinului Pfizer conduce la niveluri mai mari de anticorpi pe termen lung

Continuă să apară studii legate de nivelul de anticorpi dezvoltați după vaccinarea anti-Covid. Ultimul dintre …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *