Acasă Articole Transpiraţia urât mirositoare. De ce apare și ce boli prevestește ea

Transpiraţia urât mirositoare. De ce apare și ce boli prevestește ea

0
23
sursa foto: onhealth.com

Cele mai multe persoane sunt de părere că mirosul deranjant se datorează transpirației, lucru care nu este chiar corect. Transpirația este alcătuită din apă și sare. Mirosul neplăcut este provocat însă de bacteriile atrase de umiditate din zonele care transpiră cel mai mult: axilă, coapse, picioare.

Cauzele principale ale transpirației urât mirositoare nu sunt foarte multe, iar unele dintre ele pot fi și ușor eliminate.

 • Bromhidroza – o boală care apare de regulă la pubertate, din cauza hormonilor androgeni, și este provocată de disfuncția glandelor sudoripare și de descompunerea bacteriilor.
 • Moștenirea genetică
 • Dieta – anumite alimente (ceapă, usturoi, curry, condimente puternic mirositoare) și băuturi pot intensifica mirosul transpirației noastre. Și mirosurile cafeinei, alcoolului și tutunului pot influența felul în care mirosim. Specialiștii sunt de părere că oamenii care țin diete în mod excesiv pot mirosi mai urât deoarece organismul își arde propria grăsime și proteine când nu are o hrană adecvată.
 • Unele boli

Citește și CE BOLI LĂSĂM “MOŞTENIRE” COPIILOR NOŞTRI. TOP CELE MAI FRECVENTE AFECŢIUNI GENETICE EREDITARE

Care sunt principalele boli pe care le poate indica transpirația urât mirositoare

 1. Tumori şi chisturi din cauza sistemului endocrin perturbat;
 2. O disfuncţie a glandei tiroide, precum hipertiroidia;
 3. Sindromul de ovar polichistic, tumorile ovariene sau disfuncţii ale glandelor suprarenale;
 4. Surplus de testosteron în organism;
 5. Cancer (celulele canceroase au un metabolism distinct de cel al celulelor normale şi produc unele substanţe diferite de cele produse în mod obişnuit, acestea conferind corpului un miros distinct).

Citește și Alimente benefice pentru glanda tiroidă

Cum miroase transpirația în funcție de boala pe care o ai

 • Miros de acetonă – diabet

Organismul transformă grăsimile şi proteinele în glucoză și produce astfel corpii cetonici, care, pe lângă faptul că sunt toxici, pot duce la comă diabetică. Corpii cetonici se elimină prin urină şi transpiraţie, dând mirosul caracteristic de acetonă.

 • Miros de peşte – afecţiuni digestive
 • Miros de amoniac – boli hepatice
 • Miros de usturoi – intoxicație cu fosfor
 • Miros de sânge – insuficiență hepatică
 • Miros de oțet – schizofrenie
 • Miros de pâine proaspătă – febra tifoidă
 • Miros dulce – difteria

Citește și 10 simptome inițiale ale diabetului

Ținând cont de acești indicatori, oamenii de ştiinţă folosesc chiar un „nas electronic” pentru a analiza diferite mirosuri și se lucrează la realizarea unui test de miros pentru diagnosticarea diverselor afecţiuni.

Sarcina și transpirația urât mirositoare

Transpiraţia excesivă este unul dintre cele mai comune şi… neplăcute simptome ale sarcinii. Creşterea de la nivelul fluxului sanguin şi a metabolismului în timpul sarcinii duce la creşterea gradului de transpiraţie. Deşi corpul poate să nu fie fizic activ, nu uita că se straduieşte să creeze o altă fiinţă umană.

Citește și FERTILIZAREA CU OVOCITE DONATE, ULTIMA SOLUȚIE PENTRU A OBȚINE O SARCINĂ

Sarcina dă hormonii peste cap

Hormonii eliberaţi în corp în timpul sarcinii şi o rată metabolică crescută pot ridica temperatura corpului şi, implicit, activează glandele sudoripare. Asigură-te că bei suficient de multe lichide.

Parfumurile, deodorantele şi duşurile frecvente par să nu mai fie de ajuns pentru toate schimbările prin care trece corpul în timpul sarcinii. Aşadar este posibil să simţi că nu eşti suficient protejată împotriva transpiraţiei şi, mai ales, a mirosului de transpiraţie.

Câteva trucuri pot ajuta:
– elimină din alimentaţie cărnurile şi condimentele, în special usturoiul şi ceapa;
– plasează un ventilator în camera în care stai cel mai mult, dar fără să bată direct în tine;
– foloseşte un deodorant farmaceutic sau dermato cosmetic. Atunci când intervin cauze clinice, deodorantele cosmetice devin aproape ineficiente;
– poartă haine lejere, din materiale naturale. Evită sinteticele!

Vestea proastă: imediat după naştere vei transpira mai mult

După naștere, situația nu se va ameliora. Din contră! Transpiraţia îţi va da în continuare bătăi de cap, chiar mai mult decât pe perioada sarcinii. Este normal, pentru că organismul elimină acum toate fluidele acumulate în cele nouă luni.

Rinichii sunt cei responsabili pentru această evacuare a apei, de aceea vei urina mai mult decât de obicei în prima săptămână după naştere. Însă şi porii tăi lucrează concomitent pentru a elimina apa.

Acestea, plus stresul emoţional pe care-l resimt majoritatea proaspetelor mămici pot intensifica transpiraţia postpartum. De asemenea, deşi nu s-a demonstrat încă, este foarte probabil ca sudoarea în exces să apară şi ca urmare a scăderii foarte mari a nivelului de estrogen, care apare după naştere.

Chiar dacă vei folosi deodorant, vei fi șocată să constați că transpiri excesiv și, mai grav, că miroși urât. Acestea sunt efecte secundare ale schimbărilor hormonale care se produc cu repeziciune, încă din primele ore după naștere.
Corpul scapă de estrogenul în exces, iar schimbările hormonale îți dereglează și termostatul care, în mod normal, ajustează temperatura corpului la nivel optim.

Citește și POFTELE ÎN SARCINĂ. MIT SAU REALITATE

Ce poţi face pentru a scăpa de transpiraţia în exces

Multe femei greşesc atunci când aleg să nu mai bea apă, crezând că astfel vor transpira mai puţin. Din păcate, acest lucru nu este valabil, iar riscul de deshidratare este cu atât mai mare cu cât organismul consumă mai multă apă în această perioadă.

În concluzie, obișnuiește-te cu ideea că o bună perioasă după naştere vei transpira mult și vei și mirosi – spală-te cât mai des şi aplică un deodorant bun. Şi, cel mai important, fii optimistă! Situaţia va reveni, treptat, la normal.

 

SURSE: babymed.com, parents.com

sursa foto: onhealth.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.