sursa foto: pixabay. com

Riscul de infecţie cu COVID scade cu 65% după o primă doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca

Un nou studiu realizat în Marea Britanie a dovedit că o singură doză de vaccin Oxford / AstraZeneca sau Pfizer / BioNTech reduce infecțiile cu coronavirus cu aproape două treimi și protejează persoanelor cu vârste peste 75 de ani sau cu probleme de sănătate, iar cele două seruri sunt eficiente împotriva variantei britanice de COVID, B117.

Un răspuns imunitar puternic a fost constatat la toate grupele de vârstă care au primit ambele doze, atât din Pfizer cât şi din AstraZeneca, relevă cercetarea, derulată de Biroul Național de Statistică din Marea Britanie şi de Universitatea Oxford.

The Guardian scrie că aceste rezultate nu au fost analizate independent şi nici publicate oficial. Au fost luate în calcul testele virale în cazul a 370.000 de persoane din populația generală a Regatului Unit, grupul de studiu fiind printre cele mai mari până în prezent.

Într-un prim studiu, s-a dovedit că în cazul persoanelor vaccinate cu o singură doză de Pfizer sau AstraZeneca, probabilitatea unei noi infecţii cu COVID-19 a scăzut cu 65%.

Citește și Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Infecțiile simptomatice s-au redus cu 74%, cele asimptomatice, cu aproape 60%

La trei săptămâni după administrarea dozei de vaccin, infecțiile simptomatice au scăzut cu 74% iar cele asimptomatice, cu 57%, arată studiul, care a inclus persoane vaccinate între decembrie 2020 şi aprilie 2021.

Un al doilea studiu a indicat că persoanele care au primit şi rapelul cu Pfizer au fost cu 90% mai puţin predispuse la infectare. Probabilitatea în cazul rapelului cu AstraZeneca nu a putut fi calculată, întrucât vaccinarea cu acest produs a început mai târziu şi nu au putut fi incluși suficienți adulți.

Pfizer şi AstraZeneca, eficiente împotriva versiunii Kent a coronavirusului, cunoscută drept „varianta britanică”.

Dr. Koen Pouwels, cercetător principal în cadrul Departamentului Nuffield pentru Sănătatea Populației de la Universitatea Oxford a estimat că datele cercetării susţin decizia de a mări distanţa între dozele de vaccin.

Citește și Noi metode de tratament și recuperare după infecția COVID-19

Cei vaccinați pot transmite virusul în continuare

Protecţia oferită de o singură doză de vaccin în faţa noilor infecții susține decizia de a mări timpul dintre prima şi a doua doză de vaccin la 12 săptămâni, pentru a maximiza acoperirea vaccinală iniţială şi pentru a reduce spitalizările şi decesele„, a spus specialistul.

Totuși, există șansa ca persoanele vaccinate să se poată infecta cu COVID şi să transmită altora virusul, motiv pentru care trebuie în continuare purtată masca şi păstrată distanța socială, a adăugat el.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *