Etapa a doua de vaccinare va începe în România pe 15 ianuarie. Cine va fi vaccinat – lista bolilor cronice

Coodonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat, persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare. Acesta a mai declarat că primele doze din cel de-al doilea vaccin disponibil, cel al companiei Moderna, vor ajunge în țara noastră miercuri.

Peste 100 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. În această săptămână ar trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc.

Citește și Diferențele dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna

Persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă

  • Beneficiarii din centrele sociale;
  • Persoanele care au peste 65 de ani;
  • Persoanele care suferă de boli ca diabetul zaharat, obezitate, boli congenitale, afecțiuni cardiovasculare cronice, afecțiuni renale, oncologice sau pulmonare, dar și persoanele care suferă de sindromul Down. De asemenea, în a doua etapă de vaccinare vor primi serul și persoanele care au afecțiuni hepatice, boli autoimune și alte condiții imunodepresive, HIV-SIDA;
  • Persoanele care derulează activități esențiale pentru buna funcționare a indrastructurii critice.

Cine sunt persoanele care efectuează activități esențiale

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase„, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Citește și Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea anti-Covid în România. Tot ce trebuie să știi

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a mai precizat acesta, la Digi24.

În plus, în a doua etapă de vaccinare vor primi serul anti-COVID și persoanele care lucrează în mass-media.

„Cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinare a adăugat că în această a doua etapă vor fi vaccinate patru milioane de persoane, cu vârsta de peste 60 de ani şi persoane cu boli cronice.

Citește și Cum îți dai seama dacă ai avut COVID-19 și nu ai știut

Cum te poți programa pentru a doua etapă de vaccinare anti-COVID

Valeriu Gheorghiță a spus la Digi24 că persoanele cu comorbidități se pot adresa medicului de familie pentru „informare și programare”.

Și aparținătorii pot să programeze o persoană în cea de-a două etapă a vaccinării, asta pentru a ușura această procedură pentru cei din mediul rural, de exemplu.

Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare„, a mai spus Gheorghiță.

Citește și Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva noii tulpini de coronavirus

Etapa a treia de vaccinare ar putea să înceapă în aprilie

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a spus, într-un briefing de presă, că etapa a treia de vaccinare împotriva COVID, respectiv pentru populaţia generală, ar putea începe din luna aprilie.

În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că la începutul lunii aprilie. Este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare. În momentul de faţă, pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social. În 251 de centre astăzi se vaccinează„, a spus Gheorghiţă.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *