Câți bani vor primi medicii și asistenții pentru campania de vaccinare

Cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar, care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. În Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 sunt cuprinși și medicii de familie care vor primi sume de bani în funcție de serviciile prestate.

Proiectul Ordonanței de Urgență prevede că personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar implicat în vaccinare în cadrul centrelor de vaccinare, cu excepția personalului delegat sau detașat, va fi plătit pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat.

Un medic ca primi 100 de lei pe oră, un asistent medical – 50 de lei pe oră, iar registratorii vor primi 25 de lei pe oră

Pentru activitatea prestată de medicii de familie, în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii de asigurați, aceștia beneficiază de un tarif pe serviciu.

Citește și Cum îți dai seama dacă ai avut COVID-19 și nu ai știut

Pentru primii 25% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, în funcție de tipul de vaccin utilizat, medicii de familie vor primi 30 lei/serviciu.

Peste pragul de 25%, tariful pe serviciu se ajustează astfel:

  • pentru intervalul dintre 25,001% – 45% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, funcție de tipul de vaccinul utilizat – 40 lei/serviciu
  • pentru intervalul dintre 45,001 % – 65% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, funcție de tipul de vaccinul utilizat – 50 lei/serviciu
  • pentru intervalul de peste 65% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare, funcție de tipul de vaccinul utilizat – 60 lei/serviciu

Tarifele sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID 19 în România.

Pentru informarea despre vaccinare, medicii primesc 15 lei pentru fiecare pacient

Proiectul de OUG prevede și plată pentru medicii de familie care acordă servicii persoanelor care nu au un medic de familie sau pentru cazurile în care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maxim 20 zile de la demararea fiecărei etape de vaccinare.

Citește și Diferențele dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna

Pentru informare, programare monitorizare și raportare a reacțiilor adverse tariful este de 15 lei /serviciu, iar în cazul în care medicul de familie realizează în cabinetul propriu vaccinarea propriu-zisă tariful este de 30 lei/serviciu.

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanțării cheltuielilor prevăzute în Programul național de vaccinare, pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 și cheltuielilor privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în cadrul unităților sanitare, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens.

Ministrul sănătății a vorbit la Digi24 despre proiectul care urmează să fie aprobat în următoarea ședință de guvern prin care medicii și asistentele să fie plătiți pentru a rezolva „problema personalului vaccinator”, deoarece a primit semnale din mai multe locuri din țară că ar putea exista o problemă în acest sens.

Vlad Voiculescu a adăugat că „e firesc” să existe acest proiect de OUG, care prevede suma de 100 de lei pentru fiecare medic, cu un bonus pentru medicul coordonator, 50 de lei pentru asistentul medical și 25 de lei pentru registrator. „Vorbim de sume pe oră. Sunt sume brute”, a precizat el.

Citește și Cum funcționează vaccinurile pe bază de ARN mesager

Ministrul a adăugat că se bazează pe medicii de familie să convingă oamenii ca să se vaccineze, însă deoarece discuțiile sunt în fază incipientă nu a avansat vreo sumă pe care să o primească.

Va exista o sumă pentru succes. Obiectivul este vaccinarea. Nu numai înscrierea (va însemna o sumă pentru medic, n.red.), ci și vaccinarea pacientului și monitorizarea acestuia”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă proiectul nu va fi criticat de anti-vacciniști, ministrul sănătății a răspuns: „E ca și cum ai fi împotriva educației și ai spune că plătești profesorii ca să educe. E un pas firesc și nu-mi propun să conving pe cineva care are deja păreri foarte ferme, dar eu nu am auzit până acum o altă formă de a scăpa de acest virus”.

Vlad Voiculescu a precizat că sumele totale sunt de „câteva zeci de milioane de euro”, iar „o bună parte dintre ei vor veni din fonduri UE”.

Fotografie de nunta

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Sănătatea mintală, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în pandemie

Odată cu începerea campaniilor de vaccinare anti-covid la nivel global, lumea pare să vadă luminița …

Cum funcționează cele mai avansate vaccinuri împotriva coronavirusului

Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *